måndag 28 mars 2011

Tårar, svett, färg, syn samt NJUTNING på Vinprovning i Malmö

Det var högt i taket denna strålande Lördag. Ni var på ett "toppen entusiastiskt" humör, vilket är en ynnest för mig;).

En vinprovning innehåller väldigt många intryck, och man kan fråga sig ofta, vad kan intrycken berätta för oss?

Synen, berättar för oss om vinet är rent? kan vi se vilken druva det är?
Vilken ålder har vinet?

Genom att snurra glaset, tillsätter vi luft vilket gör att vinet mognar till.
Här märker vi nu på det valda helt neutrala glaset om det bildas markanta "svett & tårar".
Är det ett kvalitetstecken?
Det är som följer:

Vi vet att tårarna inte på något sätt är en garanti för jämvikt eller harmoni i ett vin.
För mycket alkohol eller ett överskott av glycerol ger fina tårar men tillför inte något som helst positivt till kvaliteten.

Ett vin gjort på druvor som t ex Gamay, som har en låg alkoholhalt kommer bara att ge tunna smala tårar. Är det fog för att säga att Morgon är ett dåligt vin ? Naturligtvis inte !

Intrycken av smak samt doft då?
Ja, de kräver helt egna inlägg framöver.

Amarone Classico della Valpolicella Cá Montini




En härligt kryddig doft med inslag av vanilj samt fat & choklad.
Smaken domineras av mörka körsbär samt tobak choklad samt örter.

En bra Amarone för 189:- med de klassiska druvorna: Molinara, Corvina Veronese samt Rondinella.

Mat? Ja gärna i form av hård ost eller som i vårat fall denna afton,
härlig choklad med hög kakaohalt.

Tack för en trevlig provning, jag hoppas maten samt "musikspisningen" även de bjöd på upplevelser.

Klicka på raden här för bilder!


Salute samt glad vår!


/ Er Simon

Vinprovning i Skåne med vikt på doft & smak

Fram till det vackra mellersta av Skåne kom jag. Men oj, det kunde gå illa med en liten bambi i grillen, på bilen alltså.



Näsan är viktig vid vinprovning! Mycket, men det är ej det viktigaste för det anser jag intresset är. Den som intresserar sig, kommer ihåg dofter och smaker och kan därigenom ge associationer till vin som provats innan.

Associationer sitter djupt fast förankrat i hjärnan, men i det ställer jag mig oxå frågan,tänk om man då som trettioåring aldrig tex smakat grönt thé, och ej kan associera till just den doften och smaken? Ja, då får man prova & prova tills man just känner igen den doften. Vi skapar våra första doft & smakintryck fram till puberteten, efter det, är det upp till oss själva att just hitta & utöka sina smaklökar samt doftassociationer.






I det skall man ej tävla med sig själv, utan man skall i lugn & ro, ta till sig av de olika druvorna, känna & läsa och förstå skillnanden. Förstå vad ex en Chardonnay ifrån Chablis är samt smakar, kontra en Chardonnay ifrån Sonoma i Kalifornien. Samma druva javisst, men Jesus vilken skillnad......

Det är en härlig häftig upplevelse alla vinälskare kommer till när man börjar lära sig & smaka skillnader på druvor. När man får frågan, - Vad är det för druva Simon?

När man då tex svarar, - Ja, det är huvudsakligen Cabernet Sauvignon, men känns uppblandad med Merlot? , kan det stämma?

- Ja, det gör det....

Just det, är för mig som vinälskare, så häftigt.


Jag brukar alltid inleda mina vinprovning med att säga att Vinet är en värld. För det är just så, En värld av vin... När man sedan lärt sig att känna skillnad på druvorna, finns det ännu mer utmaningar, tex varifrån? vilket land? är det en DOCG?
är det en Gran Reserva?

Ni förstår, man kan alltså aldrig sluta dricka vin, och jag är lyckligt lottad, att få smaka ofta!

Tack för i Torsdags, klicka på raden här för bilder.


/ Er Simon

torsdag 24 mars 2011

Vinprovning med "hertlig" avslutning i Chianti Classico

Vilken härlig provning vi hade i Tisdags.

Solen stod högt på himlen och det var fin stämning och härliga viner att smaka av.

Ju längre i vår "vinresa" vi nådde, desto godare samt mindre "tanninrika" viner avsmakade vi.

Visst, ekning med lagring tar bort mkt av just garvsyran, men i vissa fall med "fel" ek kan faktiskt oxå eken tillföra tannin.


Slutgiltligen nådde vi in i hjärtat av Chianti Classico och en

Riserva Ducale Oro 2005 Chianti Classico



Druvfördelning är: Sangiovese 85%, Colorino 5%, Cabernet Sauvignon 5%, Merlot 5%

Inte mindre än 28 månader ekas denna ljuvliga mastodont. Sedan "omekas" den 5 månader till på små franska barriquer.

Vi fann härliga körsbärstoner även mörka bär samt en viss kaffesmak lät sig skönjas.

Här var koncenterad frukt och en underbar lenhet.

Vinet är en stor njutning som är alldeles ypperligt till en kommande härlig "påsklammstek" eller varför ej till några härligt lagrade ostar?

För 199:- är det en fullständig pärla.

Oro är klar att dricka nu, men kan säkert klara ett par år till i källaren.
Men, passa på, den börjar att ta slut.


För bilder ifrån kvällen klickar du på raden här.

Tack och "salute" för en härlig kväll!

/ Er Simon

lördag 19 mars 2011

Vinprovning med avslutning i Sydafrika

Avslutningsvis nådde vi Sydafrika denna trevliga afton.

Pinotage, denna underbara kloning, står endast för 2% av odlingarna, ändå räknas den som nationaldruva.


Efter Kapstaden är Stellenbosch den äldsta ort i Sydafrika som grundats av europeiska immigranter.

Staden är uppkallad efter sin grundare, Simon van der Stel som 1679 grundade orten vid den första flod (Eerste River) han träffade på när han skickats ut av Jan van Riebeeck att undersöka områdena öster om nuvarande Kapstaden.

Större delen av invånarna i Stellenbosch är afrikaaner. Ett stort antal ekar planterades i Stellenbosch vilket har gett staden smeknamnet Eikestad, ekstaden.


Stellenbosch är centrum i Sydafrikas vinindustri. Tillsammans med områdena kring Paarl och Franschhoek utgör områdena kring Stellenbosch Cape Winelands, Sydafrikas största vinområde.

Cinsaut

eller Cinsault, är en härlig, extremt liten druvsort av arten Vitis Vinifera.

Ifrån Languedoc - Roussillon har den spridit sig vidare och är vanlig i Libanesiska samt Sydafrikanska viner. Druvan är rikbärande och skördeuttaget skall hållas lågt. Väldigt vanligt är att man ex rundar av ett Cabernet Sauvignon vin med ett par procent Cinsaut.

I Sydafrika har en professor på mitten av tjugotalet korsat Cinsaulten med den härliga druvan Pinot Noir och det är den druvan idag som kallas för Pinotage.

Så ett tips för alla Pinot Noir älskare är, prova ett vin med aningen Pinotage, för halva priset får du ett bra vin med nyanser av Pinot Noir.

Jacobsdal 2004 Pinotage




Utvecklad och rökig doft, inslag av plommon, stall, tobak och fat.
Smak: Relativt utvecklad och rökig smak, med inslag av
plommon, stall, tobak och fat


Tack för en trevlig provning igår, om du klickar på raden här finner du lite bilder

/ Er Simon

lördag 5 mars 2011

Champagneprovning i Malmö

Vilken härlig afton vi hade på denna "öppna provning" av Champagne.

Vi genomsmakade ett par klassiker samt en i delad uppfattning ljuvlig torr Rosé.

Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "Méthode Champenoise" som får lov att kallas Champagne.

Förutom den vanligaste typen av Champagne som är ljust grön eller gul i färgen förekommer även rosa champagne.
Till skillnad från i fallet med rosévin kommer oftast inte färgen av att musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor. I stället erhålls vanligtvis den rosa färgen genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

Vid framställningen används tre olika druvor:

• Chardonnay - grön druva
• Pinot Noir - blå druva
• Pinot Meunier - blå druva

Druvorna förekommer enskilt eller i olika blandningar sinsemellan.

Champagne tillverkad av enbart Chardonnay kallas blanc de blancs.
Motsvarande begrepp för de blå druvorna är blanc de noirs.

Champagne framställs enligt den så kallade Champagnemetoden, Méthode champenoise eller Méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin.

Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid - 18 månader eller längre - skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ner under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ner i halsen, kyls flaskhalsen ner hastigt, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den.

Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt västka, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter.








Launois, Grand Cru Reserve, Blancs de Blancs






I Champagne säljer de flesta odlare en del av sin skörd till champagnehusen.
Därför delar man upp växtplatserna för druvorna i så kallade crus, enligt en viss skala.
Utifrån denna skala beräknas druvpriserna varje år.
De bästa växtplatserna producerar druvor som klassas som "100 procent". Verzenay, Bouzy och Ambonnay räknas till dessa 100-procentiga Grand Crus såsom Champagnen ovan.
De som räknas som "99-90 procent" får kallas Premier Crus osv



En härligt gul färg.
Utvecklad, nyanserad, blommig doft med inslag av gula plommon, hyacint, kex och vinteräpplen. Torr, mycket frisk, blommig smak med inslag av gröna och gula äpplen, citron och kex.

En ljuv syra som är precis perfekt i eftersmaken!



Tack för blomman & tack för Er entusiasm!



/ Er Simon

lördag 26 februari 2011

Vinprovning utanför Malmö med guld & cacao

Ifrån Toscana och med dess härliga Chiantiviner nådde vi upp till Veneto och Italiens guld, Amarone.

I distriktet Valpolicella norr om staden Verona finner vi detta härliga vin, som har tillverkats länge, men faktiskt först på senare tid i Sverige fått en helt fantastisk genomslagskraft.

Man gör vinet nästan helt på torkade druvor dvs "passito" som även får lov att angripas av ädelröta.

Fyllighet, alkoholstarkt (minimi 14%), katrinplommon, körsbär, och choklad är smaker & dofter man ofta förknippar med "Italiens guld"

Beskheten, "Amaro", döljs av av den lite söta smaken som kommer ifrån tillverkningsmetoden av just torkade druvor.

Corvina Veronese, Rondinella samt Molinara är de tre tillåtna druvorna, men Molinara får lov att uteslutas.

Amarone della Valpolicella Classico 2007




Härligt röd färg med varma dofter som har inslag av russin & starkvin.

Välbalanserade syror med lååång eftersmak.
Vinet är generöst med bra balans i syrorna.

Vinet kan med säkerhet lagras upp till 10 år.

*********************************************************

Så vad äter man då till sitt Amarone ? Ja, att rekomendera är INTET.
Vinet tar helt enkelt överhand smakmässigt av det mesta.

Men, ljuvlig härlig choklad med hög cacaohalt är verkligen härligt till.

Aftonen avslutade vi med att lära oss samt smaka av skillnaderna mellan de tre stora bönorna.

Criollo, som betyder infödd på spanska, är den böna som betraktas som den finaste av de tre. Den står för ca 5-7 % av världsproduktionen och odlas huvudsakligen i Venezuela

Forastero som betyder främling på spanska, är den vanligaste och mest odlade kakaon och står för ca 80 % av den kakao som produceras i världen. Den odlas huvudsakligen i Västafrika och Sydamerika.

Trinitario utgör ca 10-15 % av världens kakaoproduktion. Detta är en hybrid av Criollo och Forastero som nästan enbart odlas i Karibiska övärlden och länderna som gränsar till Karibiska havet.



Tack Jan för en mycket trevlig afton. Entusiasmen var hög, och det var underbart att se dessa dina "vardagshjältar" som hjälpt Er under en svår tid!

Klicka på raden här för bilder

Salute!


/ Simon

lördag 19 februari 2011

Vinprovning i Malmö med Bordeaux i centrum

Frankrike är utan tvekan världens mest mångfacetterade vinland. Här finns nästan allt. Viner från Bordeaux & Bourgogne går i spetsen i den måttstock efter vilken alla viner bedöms.





Chateau Hourtin - Ducasse , Cru Bourgerois 2006



Mörk rödblå färg. Ung fruktig doft. Inslag av rostat fat. Svart vinbär, paprika kaffe i smaken. Ej intensiv och de 12-18 månaderna på ekfat gör sig väl, då man känner att druvorna gifter sig. Cabernet Franc & Petit Verdot, slår ut Cabernet Sauvignonen så pass att det EJ blir för stor svart vinbärssmak.

Druvor: 67% Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, samt en aning Petit Verdot % Cabernet Franc

Vinner på lagring och är väl värd sitt pris.


Tack skall Ni ha för en trevlig sinnlig Bordeaux resa I Fredags.

Klicka på raden här för bilder!

Yours!

/ Simon



.

tisdag 15 februari 2011

Vinprovning i Malmö med biodynamik samt ekologi

Med en faslig kyla, samt små snöflingor som envist visade oss att Kung Bore vill behålla sitt grepp över oss, var det med skön känsla denna fredag att hålla en välbesökt Biodynamisk samt ekologisk sk "öppen provning"


Är det då väldigt komplicerat med Bio & eko?

NEJ, det är faktiskt ganska enkelt.

Alla vingårdar var fram till slutet av 50 - talet ekologiska, innan vi började att använda oss av konstgödsel samt besprutningsmedel.

Vin är alltid väldigt mkt ekonomi, så när man började att använda bekämpningsmedel, blev följden enormt större skördar.

Men, det är även mkt kostsamt.
Priset är en utarmad jord, kväveläckage samt en flora och fauna som tar betydlig "stryk" på köpet.

Att använda sig av biodynamik är att gå ett steg längre än ekologisk odling, innebärande att:

* Vingården blir ett slutet kretslopp

* Man använder endast naturlig jäst

* Vingården i sig själv ses som en levande organism där den är självreglerande

* Man använder sig av kisel, nässelkok samt örter under vårkanten på rankorna för att vitalisera både den och jorden

* Man brukar "såningskalendern” som upprättas varje år och som visar stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården.

* Man drar upp sina egna plantor ifrån frön, inga sticklingar eller plantor utifrån är tillåtna


Bonterra Chardonnay 2009




Ifrån Mendocino county i Californien kommer denna 100% Chardonnay.

Ljuva dofter av krydda, citrus samt rostad ek. En aning mango

Härligt torr smak av gula äpplen, lite lagom tutti frutti, samt lagom "smörchardonnay" smak som annars är så vanlig då jänkarna rätt ofta i min mening "fatar" sönder dem.

Ett alldeles utmärkt val till fågel, skaldjur eller fisk.

För 135:- är det mkt Chardonnay för pengarna.

Bonterrra finns även såsom Viognier , Zinfandel samt Cabernet Sauvignon.


Tack alla för en härlig "lång" provning i fredags.

Om du klickar på raden här så finner du lite bilder.

"In vino veritas"

/ Er Simon

torsdag 10 februari 2011

Fatningens betydelse för vinet!

Det är en ynnest och stor njutning att ha förmånen att öppna en av kylarna och säga: - Var gör vi en smakfull & sinnlig resa i afton?

Just denna afton valde vi en ljuvlig ekning ifrån Toscana.

Chigi Saracini Chianti Classico Riserva DOCG 2005






Vi fann den underbart härliga klassiska smaken av ljuvlig Sangiovese, dvs mkt bär, körsbär, tobak, vanilj, kryddor samt även få små inslag av choklad.

En märkbar ekning märks både i den nymockade stalldoften samt i en harmonisk ljuv EJ sträv eftersmak av perfektionism

Vinet har jäst ca 14 dagar på stålfat för att sedan ekas på små Franska fat i ca 16 månader.
Efter buteljering vilar vinet mellan 5 - 10 månader innan det släpps för försäljning.

För 200:- är det ett härligt vin till lamm , bättre kötträtter samt för all del till ost.
********************************************************************************

Vad är det då som gör vinet mer moget, mer harmoniellt i en ekning?






Vid en ekning kommer vinet i en mkt begränsad kontakt med syre.
Det leder till en mkt långsam oxideringsprocess vilket i sin tur minskar på fruktsmaken i vinet.

Eken kan i sin tur bidraga med tanniner till vinet, vilket gör det mer långlivat men oxå betydligt strävare.

Om man vill att vinet skall utvecklas bra av lång ekning måste vinet ha betydligt mer fruktsmak och komma ifrån mkt mogna druvor.

Efter vinets första år på fat, avtar kapaciteten att ge vinet smak.
Därför är det smakmässigt stor betydelse huruvida man använder nya eller gamla fat.


Storleken har oxå enorm betydelse.
Små bariqquer från ex Frankrike används när man önskar en tydlig fatkaraktär, medan större fat används om man önskar att vinet skall få mogna samt få syrekontakt.

Oxå rostningen av faten har stor betydelse. Rostningen görs för att tunnorna skall s.a.s hålla tätt. Ju mer rostning ju mer rökig smak på drycken.


Portvinsfat, Maltwhiskyfat, Bourbonfat, Sherryfat,Romfat, ja alla används de av varandra för att ge olika karaktärer.....


Själv har jag haft ynnesten att får dricka en Chianti Superiore som legat ett halvt år på gamla Bourbonfat, fantastisk njutning...


Den absolut främsta eken som används är Fransk ifrån Limousin samt Troncais.
Generellt är dock att man endast använder ek upp till första grenen.

Vad är då ett korkat vin? Eller som på Engelska låter mindre korkat "The wine is corked"? Ja, det är en annan historia längre fram!

Vi går mot ljusare tider kära läsare....Underbart!


" In vino veritas"


/ Er Simon

fredag 4 februari 2011

Sol & värme ifrån Argentina!

När vädret är som värst är det njutning och härlig känsla att kunna plocka fram viner ifrån hela vår värld och helt enkelt följa sinnets begär...

Idag är Argentina världens 5 största producent.
Utvecklingen med dess kvalitet går starkt starkt framåt.

Vinhistoriken startade redan på slutet av 1500 - talet då Spanjorer samt Portugiser hade med sig vinstockar i sitt "nybyggarbagage".

När sedan Italienare och Fransoser invandrade till landet på slutet av 1700- talet blev det startskottet för en mkt mångfacetterad vinundustri.

Länge var vinerna av dålig kvalitet.
Vanligt var långt in på 70-talet att vinerna dracks utspäda med vatten.

Men, efter Falklandskriget på 80 - talet, så har stabilitet infunnit sig i landet, och det märks stort på vinerna.

Man har gått ifrån kvantitet till kvalité.

Det enormt heta klimatet, samt kalla nätterna är utmärkt för flertalet druvor.
Dock är man enormt behov av bevattning och ofta löser man det med snö ifrån Anderna.

Druvsorterna i Argentina varierar. Inledningsvis var en variant av "Mission" den vanligaste, men på senare år finner vi utmärkta stockar av: Cabernet Sauvignon, Merlot samt Pinot Noir och Tempranillo med flera.

En av druvorna som man idag verkligen kan kalla för Argentinas nationaldruva är lilla undersköna druvan Malbec av släktet "Vitis Vinifera".


Malbecdruvan stammar ifrån Cahors, samt Loiredalen. Den förekommer även i Bordeaux, där den mest förekommer såsom en sk utblandningsdruva under namnet "Auxerrois".


Argentinas klimat är som gjort för druvan, och man kan nog påstå att Argentinarna förädlat den betydligt.

Druvan är känd för att ge koncentrerade viner med mkt fruktsyra. Oftast ger den tanninrika viner med mkt plommonsmak. Och färgen? Ja den är underbart underbart djupt rubinröd.

Tapiz Malbec reserva 2007





I det västra Mendoza finner vi Uca Valley. Vingården ligger på hög höjd vilket resulterar i mkt syrerika viner.

Vinet som är 100% Malbec kan räknas såsom medelfylligt.
Den första doften som når oss är en härlig rostad fatdoft.
Här är en härlig smak av bär, & mogenheten är märkbar. Avslutningsvis känner vi lite mineraler och tanninerna har lagt sig betydligt vilket beror på de ca 14 månader vinet legat på Franska samt Amerikanska fat.

Länge, fördömde jag Argentinska Malbec viner. MEN jag måste ge mig därhän.
När Malbecviner ifrån Argentina är så varsamt producerade samt "fatade", är det en ynnest i glaset.

För 109:- får du mkt vin för penningarna, och det bör drickas per omgående, gärna till härligt Argentinskt kött eller till mustiga härliga höst & vintergrytor.

Vill du veta & smaka mer Malbec?
Den 18 Mars gör jag en öppen provning i Malmö, där även Malbecdruvan står på agendan

/ Er Simon

onsdag 26 januari 2011

Biodynamisk njutning på "nygammal" druva

Zinfandel, denna ljuvliga druva som blivit lite av USAs (Californiens) nationaldruva, av släktet "Vitis Vinifera"

I Sonoma & Napa Valley brer den i dag ut sig. Denna smakrika fruktiga druva känd för sina få tanniner & något högre alkohalt har blivit som skrivet lite av en nationaldruva för jänkarna. Dess ursprung kommer ifrån Apulien (Italiens klack), där man odlat den sedan 1860-talet. Inledningvis i Apulien fungerade Primitivon som en utblandningsdruva för att ge alkoholfattigare viner mer substans samt mera smak.

Idag när vår efterfrågan efter mkt frukt samt smak nästan tagit överhand, har vinet fullständigt blomstrat i Italien, samt i Californinen där nu druvan ofta får stå själv i vinerna.

Hur druvan hamnade i Apulien vet man ej med säkerhet. Druvan följde med utvandrare till Californien på 1890-talet, så man kan påstå att den står sig MINST lika stark "over there".

En förklarning till "mysteriet" kan vara att när man 2001 gjorde en DNA analys på druvan, fann man spår av den Kroatiska druvan "Crljenak kaštelanski" ("liten svart från Kaštela").

Bonterra Zinfandel 2008




Denna ljuvliga Zinfandel som minsann även är Biodynamisk, är en ren kvalitetsförädling ifrån sin moderjord.

Vi fann en härligt rubinröd färg,aromer av mörka bär samt peppar. Runda sköna tanniner samt en aning inslag av mjuk choklad.

Vinet genomgår en malolaktisk jäsning (dvs man tillsätter enzymer vid jäsningen), och har sedan legat på Amerikanska fat i 18 månader.


Namnet "Bonterra" dvs, god jord, ger oss en "hint" om att vinet är helt ekologiskt samt även biodynamiskt.

"Bonterra" finner du även som Cabernet Sauvignon.

För 139:- får du en härlig klassisk "Zinfandel" som faktiskt kan drickas nu, men gör sig mer på ett par års stillsam lagring.

Ekologiskt, Organiskt, biologiskt, samt biodynamiskt, vad skiljer sig?
Den 11 /2 håller jag en öppen provning och reder ut begreppen.



Är du nyfiken på druvan Zinfandel? Den 18 Mars smakar & doftar vi just denna ljuvliga druva under temat " Ny glans på gamla druvor".


Hör av dig för mer info samt bokning!


"In vino veritas"


/ Er Simon

torsdag 20 januari 2011

Svarta klövar ifrån Valdepenas

Må vara att Rioja & Priorat regerar i Spanien, men självklart finns här andra härliga distrikt att smaka sig igenom.

Ett av dem är Valdepenas.


Ca 11 mil söder om Madrid finner vi detta distrikt där Morer, Romare samt faktiskt även Goter rört om i historien.

Vinmässigt vet vi att Kalifaten av Toledo, trots sin muslimska lära tillät bönderna att odla druvor samt tillverka vin.

På 1100 - talet dyker Cisterciensermunkar upp i området. Med sig i bagaget hade de en blå druva ifrån Bourgogne. Vi vet idag att den utvecklade sig till det vi idag i distriktet kallar för Tempranillo.


Klimatet här är oerhört varierande. Från 40 grader + på sommaren till - 15 grader på vintern är det en druva med starka celler.

Druvan har vant sig vid den steniga röda jorden och är ytterst tålig, vilket givetvis bönderna är glada för.


På senare tid har viner härifrån verkligen blomstrat, och jag menar på att viner härifrån, kan minsann visst uppnå samma klass såsom "reservas" ifrån Rioja!

Pata Negra Gran Reserva 2002



I en "cuvée" av druvorna Tempranillo, Monastrell samt en aning Shiraz fann vi en aning bränd karaktär av ek. Här är mkt vanilj, samt en aning torkad persika.


Det är en mustig smak, med viss syra samt inslag av kakao & tobak samt till viss del röda bär.


Det låga priset, med en varsam lagring, är helt klart ett medelklassvin prismässigt, som mkt väl kan jämföras smakmässigt mot "reservor" ifrån Rioja.


Här torde lamm samt välgrillat svin vara perfekt.

Vinet viner ej på att lagras, så för 79:- är det bara att inhandla och korka upp per omgående.

Ta vara på Januari månads "inomhusväder" och njut mat & god dryck!

"Saludas"


/ Er Simon

måndag 10 januari 2011

Ljuv syra ifrån Bordeaux

Graves i det Östra Bordeaux, har länge fått kritik för att vinerna har s.a.s kostat mer än vad de smakat. Kritiken har varit enormt stor. Men sedan ett bra tag tillbaka har vinerna verkligen höjt sig ett stort snäpp. Man har länge vetat att jorden varit idealisk för gröna druvor, och en av åtgärderna att höja kvaliteten har varit att ta ut ett lägre skördeuttag samt att plocka druvorna för hand minsann.

I Graves, är den stora gröna druvan Sauvignon blanc, som efter Chardonnay druvan är världens mest populära. I Graves är det väldigt vanligt att den når en ljuvlig balans i de Cuvéer som görs med den gröna druvan Semillion.

Semilliondruvan står sällan ensam i vita viner, och är alldeles ypperlig då den i blandningen med Sauvignon blanc, tillför en lite naturlig sockersmak av honungskaraktär UTAN att vinet för den delen bliver sött.




Tentation du Château Le Bourdillot 2007



30% Sauvignon Blanc samt ca 70 % Semillion

Vinet har genomgått en maceration, vilket är ganska så ovanligt med vita viner. Maceration kan beskrivas såsom att man utlöser aromämnena i druvskalen, man låter alltså skalmassan lakas ur

Så här efter en tung period av mkt kryddor glögg samt nyårsbubbel, är det riktigt härligt att plocka fram ett ljuvt vitt vin ifrån Östra Bordeaux.


Vi fann lagom mkt syra. Njutbara inslag av krusbär, plommon, honung samt en genomgående härlig frisk smak av fläder. Avslutningvis är det precis en lagom mängd syra i eftersmaken.... Vinet bara växer och växer, och det är en stark rekomendation med en timmes dekantering.

Vinet passar alldeles utmärkt till fina fiskrätter av bättre råvarukvalité där råvaran s.a.s får tala för sig.

För 105:- finner du ett perfekt vin för bra fisk.
Vinet vinner definitivt på något års lugn stillsam lagring!


God fortsättning!


/ Er Simon

fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Sabre a Champagne

Dubbelklicka på raden ovan ifrån Sveriges Radio så hör du och ser mig sabrera Champagne!


GOTT NYTT ÅR!


/ Er Simon

fredag 24 december 2010

God jul!

Har du redan fått nog av glöggens klistrighet? Här nedan har du ett gott alternativ:

Sjuden Petit Chablis med Granny Smith äpplen.









Må vara att det kan inräknas som ett helgerån för Chablisälskare att jag valt att sjuda densamma ? Så må vara, med respekt för vinets storhet har jag dock valt att ta den enklaste kategorin Petit Chablis.
.


Med Chablins friskhet och underbara syra med inslag av citron, gifter den sig underbart med riktigt gröna halvsura äpplen.

Skär ner ca 2 äpplen per flaska och låt vinet & äpplena sjuda på mkt låg värme i ca 30 minuter.

Värm på detsamma strax innan servering.

Servera i och låt äpplena fungera som alternativ till russin & mandel.


En ljuvlig frisk smak av äpple, citron, druva med en härlig syra blir resultatet.
Och det ända sockret som finnes är naturligt! Njutfullt!

Självklart fungerar det med andra vita viner oxå, dock bör vinet ha ganska mkt syra så att smakerna harmonierar med varandra!



En riktigt God Jul önskar jag Er!



/ Simon

onsdag 22 december 2010

Ek, vanilj samt mogna jordgubbar ifrån Spanien!

Med mkt socker ifrån glöggens värld samt strävhet & körsbärssmak från Chianti, kan en härlig prisvärd avstickare till Iberiska halvön ge balans i juletidens alla smak & doftupplevelser.


Tempranillo, denna druva som för ett tiotal år sedan, nästan räknades som en andra klassens druva, har fått ett välvärdigt uppsving. Och visst är den lite av Spaniens nationaldruva, där den är känd under ett tiotal namn.

Tempranillo denna relativt enkelt odlade druva, knoppar sent samt mognar tidigt, vilket gör den idealisk för vinbonden som ej behöver bekymra sig för frostskador samt övermognad.

Efter 8o-talets halvhysteri med Riojaviner, har man nu generellt sett, dragit ned på skördeuttaget, och det märks att jordarna nu får lov att andas.

Känd för sina ljuva inslag av: jordgubbar, choklad, plommon läder jord, ek samt allt med en hög syra, var det med njutning det öppnades en:

Club Privado Reserva




I västra Rioja, är klimatet kallare samt variationen mellan dag och natt större.
Vingården Baron de Ley, är en av Riojas största, och de erbjuder en bred portfölj av viner.


Club Privado, är lagrad 24 månader på Amerikanska fat.
Här är ljuva inslag av
plommon, körsbär, läder samt med en precis lagom ton av vanilj och ekfatskaraktär.
I den lena eftersmaken dyker det upp lite dill.


För 103:- får man ett vin, som kanske ej vinner på lagring, men nog väl värt sina pesetas.

Ett vin som passar sig utmärkt till ett jullamm eller varför ej till julens ostar!

Feliz Navidad!


/ Er Simon

måndag 20 december 2010

En tindrande glöggprovning i Malmö

Kryddnejlika, pomerans, kanel, ingefära, stjärnanis, apelsin, pepparkakskryddor, kryddpeppar med flera är ju i juletider underbara dofter som vi just förknippar med
julen.

I den "sockriga" glöggens värld kan det faktiskt bli lite för bra till slut.


Som jag skrivet innan så, finns det så många olika glöggtyper, och sällan är de just sitt ursprung dvs "glödgat vin"...

Den enda glögg som faktiskt håller på traditionen är vår "blossa" samt glöggen nedan där det faktiskt står utsatt att glöggen är gjord på en fyllig Cabernet Sauvignon.

Tummen upp för varudeklarationer.



Tindra julglögg









Här har vi en härlig glögg utan tillsatt socker. Framställd av utvalda kryddor. Den rödblåa färgen och doften avslöjar direkt att här har vi en "äkta" glögg gjord på 100% Cabernet Sauvignon.

Här inslag av kanel och apelsin.

Kardemumma samt underbara toner av lite svart vinbär dyker snabbt upp. Det är en kraftig smak,men med en mjuk sockerfri eftersmak.


Det här är en utmärkt glögg för Er som tröttnat på "klistrig" sockersmak.

Ett gott alternativ om du ej väljer att göra din egen glögg.

Klicka på raden här för mitt recept på min glögg.

För lite bilder av i Torsdags så klickar du på denna raden!


God glögg samt jul


/ Er Simon

"Jupiters blod" ifrån det klassiska Chianti

"Chianti Classico" är som många vet det klassiska området i det större området "Chianti".

Är då skillnaderna markanta? Nja, förr var skillnaden på kvalitén nog stor, men idag menar jag på att man likväl kan finna nog så hög kvalité ifrån det större Chianti.

Den stora skillnaden är att man i "Chianti classico" ej får lov att använda sig av ljusa druvor alls, vid blandningen.


ÄR man osäker och dock verkligen vill garantera sig om en härlig Chianti, så kanske man dock skall vända sig till "Classico" distriktet.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2007




I Castelnuovo Berardenga ingår inte mindre än 11 olika gårdar som alla odlar Sangiovesedruvan.

Gårdarnas "terroir" skiljer sig en hel del, så således är det olika karaktärer på druvorna som blandas.

Vinet vilar ca 12 månader på medelstora fat samt 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.


Vi fann en härlig rubinröd ljus klar färg..
Doften var full av bärinslag med en markant ekdoft samt mkt kryddor.


Smaken är den typiska Sangiovese druvan. Körsbär, kaffe, lite tobak samt njutfull syra och en viss torrhet...Ekningen är markant vilket lett till att vinet "gosat" till sig till perfektion.

Detta är ett ypperligt matvin till bättre kött eller en härlig ostbricka.
Eller varför ej som ett lite bättre "snackevin" för att ta bort Julens söta glögg eftersmak i munnen ?

För 139:- får du en bra Chianti Classico som säkerligen kan mogna till sig ett par år extra i kylen.


Tack för en trevlig Chiantiprovning med mkt snö & härlig julstämmning!


/ Er Simon

onsdag 8 december 2010

Vinprovning i Malmö med "guld" & cacao

"Amore". Visst är det så man känner i smaklökarna vid en sipp Amarone. Det är intet för intet man kallar det för Italiens guld.

I Veneto (Adriatiska kusten, Venedig) ligger distriktet Valpolicella, strax norr om Verona.

Viner härifrån har varit kända länge, men I Sverige är det först på senare år vi börjat fullständigt bälga i oss detta vin.

Vinet görs på "passito" dvs torkade druvor, man låter oxå vinet jäsa ut helt vilket gör vinet lite torrare samt man tillåter vinet ej att understiga 14%.
Vissa av Amarones druvor har oxå tillåtits att angripas av ädelröta

Vinet lagras sedan minst 3 år innan det får säljas.

Precis som andra viners speciella lagring samt hantering så betingar tid pengar, en flaska kostar sällan under 200:-

I Amaronen har man samma druvor som i vanliga Valpolicellor dvs:

Corvina Veronese,
Rondinella
Molinara.

Alpha Zeta




Mycket kryddor med inslag av mogen frukt. En aning cacao samt körsbär & lite tobak.
Smaken är verkligen rund, fyllig och allt i en härlig harmoni.


Många gånger på mina Italienska provningar får jag frågan om vad Amaroner passar bra till matmässigt. Mitt svar är alltid lika ödmjukt bestämt. INTET. Det är för hög alkohalt samt alldeles för mkt smak. Risken att vinet slår ut matens smak är överhängande.

ÄR man dock förtjust i den kombinationen, tror jag att en Ripasso är bättre till mat. Ripasso gör man på Amaronens andra jästfällning , dvs man sparar kvar druvorna och jäser om. Den brukar kallas för "Amarone light" dels för att priset är hälften, dels för att den har samma karaktär som en Amarone, men lite lättare!

Däremot är en Amarone underbart njutbar tillsammans med riktigt god choklad med hög cacaohalt.



Salute & tack för en trevlig provning!

/ Er Simon