lördag 5 mars 2011

Champagneprovning i Malmö

Vilken härlig afton vi hade på denna "öppna provning" av Champagne.

Vi genomsmakade ett par klassiker samt en i delad uppfattning ljuvlig torr Rosé.

Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "Méthode Champenoise" som får lov att kallas Champagne.

Förutom den vanligaste typen av Champagne som är ljust grön eller gul i färgen förekommer även rosa champagne.
Till skillnad från i fallet med rosévin kommer oftast inte färgen av att musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor. I stället erhålls vanligtvis den rosa färgen genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

Vid framställningen används tre olika druvor:

• Chardonnay - grön druva
• Pinot Noir - blå druva
• Pinot Meunier - blå druva

Druvorna förekommer enskilt eller i olika blandningar sinsemellan.

Champagne tillverkad av enbart Chardonnay kallas blanc de blancs.
Motsvarande begrepp för de blå druvorna är blanc de noirs.

Champagne framställs enligt den så kallade Champagnemetoden, Méthode champenoise eller Méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin.

Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid - 18 månader eller längre - skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ner under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ner i halsen, kyls flaskhalsen ner hastigt, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den.

Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt västka, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter.
Launois, Grand Cru Reserve, Blancs de Blancs


I Champagne säljer de flesta odlare en del av sin skörd till champagnehusen.
Därför delar man upp växtplatserna för druvorna i så kallade crus, enligt en viss skala.
Utifrån denna skala beräknas druvpriserna varje år.
De bästa växtplatserna producerar druvor som klassas som "100 procent". Verzenay, Bouzy och Ambonnay räknas till dessa 100-procentiga Grand Crus såsom Champagnen ovan.
De som räknas som "99-90 procent" får kallas Premier Crus osvEn härligt gul färg.
Utvecklad, nyanserad, blommig doft med inslag av gula plommon, hyacint, kex och vinteräpplen. Torr, mycket frisk, blommig smak med inslag av gröna och gula äpplen, citron och kex.

En ljuv syra som är precis perfekt i eftersmaken!Tack för blomman & tack för Er entusiasm!/ Er Simon