onsdag 26 januari 2011

Biodynamisk njutning på "nygammal" druva

Zinfandel, denna ljuvliga druva som blivit lite av USAs (Californiens) nationaldruva, av släktet "Vitis Vinifera"

I Sonoma & Napa Valley brer den i dag ut sig. Denna smakrika fruktiga druva känd för sina få tanniner & något högre alkohalt har blivit som skrivet lite av en nationaldruva för jänkarna. Dess ursprung kommer ifrån Apulien (Italiens klack), där man odlat den sedan 1860-talet. Inledningvis i Apulien fungerade Primitivon som en utblandningsdruva för att ge alkoholfattigare viner mer substans samt mera smak.

Idag när vår efterfrågan efter mkt frukt samt smak nästan tagit överhand, har vinet fullständigt blomstrat i Italien, samt i Californinen där nu druvan ofta får stå själv i vinerna.

Hur druvan hamnade i Apulien vet man ej med säkerhet. Druvan följde med utvandrare till Californien på 1890-talet, så man kan påstå att den står sig MINST lika stark "over there".

En förklarning till "mysteriet" kan vara att när man 2001 gjorde en DNA analys på druvan, fann man spår av den Kroatiska druvan "Crljenak kaštelanski" ("liten svart från Kaštela").

Bonterra Zinfandel 2008




Denna ljuvliga Zinfandel som minsann även är Biodynamisk, är en ren kvalitetsförädling ifrån sin moderjord.

Vi fann en härligt rubinröd färg,aromer av mörka bär samt peppar. Runda sköna tanniner samt en aning inslag av mjuk choklad.

Vinet genomgår en malolaktisk jäsning (dvs man tillsätter enzymer vid jäsningen), och har sedan legat på Amerikanska fat i 18 månader.


Namnet "Bonterra" dvs, god jord, ger oss en "hint" om att vinet är helt ekologiskt samt även biodynamiskt.

"Bonterra" finner du även som Cabernet Sauvignon.

För 139:- får du en härlig klassisk "Zinfandel" som faktiskt kan drickas nu, men gör sig mer på ett par års stillsam lagring.

Ekologiskt, Organiskt, biologiskt, samt biodynamiskt, vad skiljer sig?
Den 11 /2 håller jag en öppen provning och reder ut begreppen.



Är du nyfiken på druvan Zinfandel? Den 18 Mars smakar & doftar vi just denna ljuvliga druva under temat " Ny glans på gamla druvor".


Hör av dig för mer info samt bokning!


"In vino veritas"


/ Er Simon