torsdag 10 februari 2011

Fatningens betydelse för vinet!

Det är en ynnest och stor njutning att ha förmånen att öppna en av kylarna och säga: - Var gör vi en smakfull & sinnlig resa i afton?

Just denna afton valde vi en ljuvlig ekning ifrån Toscana.

Chigi Saracini Chianti Classico Riserva DOCG 2005






Vi fann den underbart härliga klassiska smaken av ljuvlig Sangiovese, dvs mkt bär, körsbär, tobak, vanilj, kryddor samt även få små inslag av choklad.

En märkbar ekning märks både i den nymockade stalldoften samt i en harmonisk ljuv EJ sträv eftersmak av perfektionism

Vinet har jäst ca 14 dagar på stålfat för att sedan ekas på små Franska fat i ca 16 månader.
Efter buteljering vilar vinet mellan 5 - 10 månader innan det släpps för försäljning.

För 200:- är det ett härligt vin till lamm , bättre kötträtter samt för all del till ost.
********************************************************************************

Vad är det då som gör vinet mer moget, mer harmoniellt i en ekning?






Vid en ekning kommer vinet i en mkt begränsad kontakt med syre.
Det leder till en mkt långsam oxideringsprocess vilket i sin tur minskar på fruktsmaken i vinet.

Eken kan i sin tur bidraga med tanniner till vinet, vilket gör det mer långlivat men oxå betydligt strävare.

Om man vill att vinet skall utvecklas bra av lång ekning måste vinet ha betydligt mer fruktsmak och komma ifrån mkt mogna druvor.

Efter vinets första år på fat, avtar kapaciteten att ge vinet smak.
Därför är det smakmässigt stor betydelse huruvida man använder nya eller gamla fat.


Storleken har oxå enorm betydelse.
Små bariqquer från ex Frankrike används när man önskar en tydlig fatkaraktär, medan större fat används om man önskar att vinet skall få mogna samt få syrekontakt.

Oxå rostningen av faten har stor betydelse. Rostningen görs för att tunnorna skall s.a.s hålla tätt. Ju mer rostning ju mer rökig smak på drycken.


Portvinsfat, Maltwhiskyfat, Bourbonfat, Sherryfat,Romfat, ja alla används de av varandra för att ge olika karaktärer.....


Själv har jag haft ynnesten att får dricka en Chianti Superiore som legat ett halvt år på gamla Bourbonfat, fantastisk njutning...


Den absolut främsta eken som används är Fransk ifrån Limousin samt Troncais.
Generellt är dock att man endast använder ek upp till första grenen.

Vad är då ett korkat vin? Eller som på Engelska låter mindre korkat "The wine is corked"? Ja, det är en annan historia längre fram!

Vi går mot ljusare tider kära läsare....Underbart!


" In vino veritas"


/ Er Simon