lördag 26 februari 2011

Vinprovning utanför Malmö med guld & cacao

Ifrån Toscana och med dess härliga Chiantiviner nådde vi upp till Veneto och Italiens guld, Amarone.

I distriktet Valpolicella norr om staden Verona finner vi detta härliga vin, som har tillverkats länge, men faktiskt först på senare tid i Sverige fått en helt fantastisk genomslagskraft.

Man gör vinet nästan helt på torkade druvor dvs "passito" som även får lov att angripas av ädelröta.

Fyllighet, alkoholstarkt (minimi 14%), katrinplommon, körsbär, och choklad är smaker & dofter man ofta förknippar med "Italiens guld"

Beskheten, "Amaro", döljs av av den lite söta smaken som kommer ifrån tillverkningsmetoden av just torkade druvor.

Corvina Veronese, Rondinella samt Molinara är de tre tillåtna druvorna, men Molinara får lov att uteslutas.

Amarone della Valpolicella Classico 2007




Härligt röd färg med varma dofter som har inslag av russin & starkvin.

Välbalanserade syror med lååång eftersmak.
Vinet är generöst med bra balans i syrorna.

Vinet kan med säkerhet lagras upp till 10 år.

*********************************************************

Så vad äter man då till sitt Amarone ? Ja, att rekomendera är INTET.
Vinet tar helt enkelt överhand smakmässigt av det mesta.

Men, ljuvlig härlig choklad med hög cacaohalt är verkligen härligt till.

Aftonen avslutade vi med att lära oss samt smaka av skillnaderna mellan de tre stora bönorna.

Criollo, som betyder infödd på spanska, är den böna som betraktas som den finaste av de tre. Den står för ca 5-7 % av världsproduktionen och odlas huvudsakligen i Venezuela

Forastero som betyder främling på spanska, är den vanligaste och mest odlade kakaon och står för ca 80 % av den kakao som produceras i världen. Den odlas huvudsakligen i Västafrika och Sydamerika.

Trinitario utgör ca 10-15 % av världens kakaoproduktion. Detta är en hybrid av Criollo och Forastero som nästan enbart odlas i Karibiska övärlden och länderna som gränsar till Karibiska havet.



Tack Jan för en mycket trevlig afton. Entusiasmen var hög, och det var underbart att se dessa dina "vardagshjältar" som hjälpt Er under en svår tid!

Klicka på raden här för bilder

Salute!


/ Simon

lördag 19 februari 2011

Vinprovning i Malmö med Bordeaux i centrum

Frankrike är utan tvekan världens mest mångfacetterade vinland. Här finns nästan allt. Viner från Bordeaux & Bourgogne går i spetsen i den måttstock efter vilken alla viner bedöms.





Chateau Hourtin - Ducasse , Cru Bourgerois 2006



Mörk rödblå färg. Ung fruktig doft. Inslag av rostat fat. Svart vinbär, paprika kaffe i smaken. Ej intensiv och de 12-18 månaderna på ekfat gör sig väl, då man känner att druvorna gifter sig. Cabernet Franc & Petit Verdot, slår ut Cabernet Sauvignonen så pass att det EJ blir för stor svart vinbärssmak.

Druvor: 67% Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, samt en aning Petit Verdot % Cabernet Franc

Vinner på lagring och är väl värd sitt pris.


Tack skall Ni ha för en trevlig sinnlig Bordeaux resa I Fredags.

Klicka på raden här för bilder!

Yours!

/ Simon



.

tisdag 15 februari 2011

Vinprovning i Malmö med biodynamik samt ekologi

Med en faslig kyla, samt små snöflingor som envist visade oss att Kung Bore vill behålla sitt grepp över oss, var det med skön känsla denna fredag att hålla en välbesökt Biodynamisk samt ekologisk sk "öppen provning"


Är det då väldigt komplicerat med Bio & eko?

NEJ, det är faktiskt ganska enkelt.

Alla vingårdar var fram till slutet av 50 - talet ekologiska, innan vi började att använda oss av konstgödsel samt besprutningsmedel.

Vin är alltid väldigt mkt ekonomi, så när man började att använda bekämpningsmedel, blev följden enormt större skördar.

Men, det är även mkt kostsamt.
Priset är en utarmad jord, kväveläckage samt en flora och fauna som tar betydlig "stryk" på köpet.

Att använda sig av biodynamik är att gå ett steg längre än ekologisk odling, innebärande att:

* Vingården blir ett slutet kretslopp

* Man använder endast naturlig jäst

* Vingården i sig själv ses som en levande organism där den är självreglerande

* Man använder sig av kisel, nässelkok samt örter under vårkanten på rankorna för att vitalisera både den och jorden

* Man brukar "såningskalendern” som upprättas varje år och som visar stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården.

* Man drar upp sina egna plantor ifrån frön, inga sticklingar eller plantor utifrån är tillåtna


Bonterra Chardonnay 2009




Ifrån Mendocino county i Californien kommer denna 100% Chardonnay.

Ljuva dofter av krydda, citrus samt rostad ek. En aning mango

Härligt torr smak av gula äpplen, lite lagom tutti frutti, samt lagom "smörchardonnay" smak som annars är så vanlig då jänkarna rätt ofta i min mening "fatar" sönder dem.

Ett alldeles utmärkt val till fågel, skaldjur eller fisk.

För 135:- är det mkt Chardonnay för pengarna.

Bonterrra finns även såsom Viognier , Zinfandel samt Cabernet Sauvignon.


Tack alla för en härlig "lång" provning i fredags.

Om du klickar på raden här så finner du lite bilder.

"In vino veritas"

/ Er Simon

torsdag 10 februari 2011

Fatningens betydelse för vinet!

Det är en ynnest och stor njutning att ha förmånen att öppna en av kylarna och säga: - Var gör vi en smakfull & sinnlig resa i afton?

Just denna afton valde vi en ljuvlig ekning ifrån Toscana.

Chigi Saracini Chianti Classico Riserva DOCG 2005






Vi fann den underbart härliga klassiska smaken av ljuvlig Sangiovese, dvs mkt bär, körsbär, tobak, vanilj, kryddor samt även få små inslag av choklad.

En märkbar ekning märks både i den nymockade stalldoften samt i en harmonisk ljuv EJ sträv eftersmak av perfektionism

Vinet har jäst ca 14 dagar på stålfat för att sedan ekas på små Franska fat i ca 16 månader.
Efter buteljering vilar vinet mellan 5 - 10 månader innan det släpps för försäljning.

För 200:- är det ett härligt vin till lamm , bättre kötträtter samt för all del till ost.
********************************************************************************

Vad är det då som gör vinet mer moget, mer harmoniellt i en ekning?






Vid en ekning kommer vinet i en mkt begränsad kontakt med syre.
Det leder till en mkt långsam oxideringsprocess vilket i sin tur minskar på fruktsmaken i vinet.

Eken kan i sin tur bidraga med tanniner till vinet, vilket gör det mer långlivat men oxå betydligt strävare.

Om man vill att vinet skall utvecklas bra av lång ekning måste vinet ha betydligt mer fruktsmak och komma ifrån mkt mogna druvor.

Efter vinets första år på fat, avtar kapaciteten att ge vinet smak.
Därför är det smakmässigt stor betydelse huruvida man använder nya eller gamla fat.


Storleken har oxå enorm betydelse.
Små bariqquer från ex Frankrike används när man önskar en tydlig fatkaraktär, medan större fat används om man önskar att vinet skall få mogna samt få syrekontakt.

Oxå rostningen av faten har stor betydelse. Rostningen görs för att tunnorna skall s.a.s hålla tätt. Ju mer rostning ju mer rökig smak på drycken.


Portvinsfat, Maltwhiskyfat, Bourbonfat, Sherryfat,Romfat, ja alla används de av varandra för att ge olika karaktärer.....


Själv har jag haft ynnesten att får dricka en Chianti Superiore som legat ett halvt år på gamla Bourbonfat, fantastisk njutning...


Den absolut främsta eken som används är Fransk ifrån Limousin samt Troncais.
Generellt är dock att man endast använder ek upp till första grenen.

Vad är då ett korkat vin? Eller som på Engelska låter mindre korkat "The wine is corked"? Ja, det är en annan historia längre fram!

Vi går mot ljusare tider kära läsare....Underbart!


" In vino veritas"


/ Er Simon

fredag 4 februari 2011

Sol & värme ifrån Argentina!

När vädret är som värst är det njutning och härlig känsla att kunna plocka fram viner ifrån hela vår värld och helt enkelt följa sinnets begär...

Idag är Argentina världens 5 största producent.
Utvecklingen med dess kvalitet går starkt starkt framåt.

Vinhistoriken startade redan på slutet av 1500 - talet då Spanjorer samt Portugiser hade med sig vinstockar i sitt "nybyggarbagage".

När sedan Italienare och Fransoser invandrade till landet på slutet av 1700- talet blev det startskottet för en mkt mångfacetterad vinundustri.

Länge var vinerna av dålig kvalitet.
Vanligt var långt in på 70-talet att vinerna dracks utspäda med vatten.

Men, efter Falklandskriget på 80 - talet, så har stabilitet infunnit sig i landet, och det märks stort på vinerna.

Man har gått ifrån kvantitet till kvalité.

Det enormt heta klimatet, samt kalla nätterna är utmärkt för flertalet druvor.
Dock är man enormt behov av bevattning och ofta löser man det med snö ifrån Anderna.

Druvsorterna i Argentina varierar. Inledningsvis var en variant av "Mission" den vanligaste, men på senare år finner vi utmärkta stockar av: Cabernet Sauvignon, Merlot samt Pinot Noir och Tempranillo med flera.

En av druvorna som man idag verkligen kan kalla för Argentinas nationaldruva är lilla undersköna druvan Malbec av släktet "Vitis Vinifera".


Malbecdruvan stammar ifrån Cahors, samt Loiredalen. Den förekommer även i Bordeaux, där den mest förekommer såsom en sk utblandningsdruva under namnet "Auxerrois".


Argentinas klimat är som gjort för druvan, och man kan nog påstå att Argentinarna förädlat den betydligt.

Druvan är känd för att ge koncentrerade viner med mkt fruktsyra. Oftast ger den tanninrika viner med mkt plommonsmak. Och färgen? Ja den är underbart underbart djupt rubinröd.

Tapiz Malbec reserva 2007





I det västra Mendoza finner vi Uca Valley. Vingården ligger på hög höjd vilket resulterar i mkt syrerika viner.

Vinet som är 100% Malbec kan räknas såsom medelfylligt.
Den första doften som når oss är en härlig rostad fatdoft.
Här är en härlig smak av bär, & mogenheten är märkbar. Avslutningsvis känner vi lite mineraler och tanninerna har lagt sig betydligt vilket beror på de ca 14 månader vinet legat på Franska samt Amerikanska fat.

Länge, fördömde jag Argentinska Malbec viner. MEN jag måste ge mig därhän.
När Malbecviner ifrån Argentina är så varsamt producerade samt "fatade", är det en ynnest i glaset.

För 109:- får du mkt vin för penningarna, och det bör drickas per omgående, gärna till härligt Argentinskt kött eller till mustiga härliga höst & vintergrytor.

Vill du veta & smaka mer Malbec?
Den 18 Mars gör jag en öppen provning i Malmö, där även Malbecdruvan står på agendan

/ Er Simon

onsdag 26 januari 2011

Biodynamisk njutning på "nygammal" druva

Zinfandel, denna ljuvliga druva som blivit lite av USAs (Californiens) nationaldruva, av släktet "Vitis Vinifera"

I Sonoma & Napa Valley brer den i dag ut sig. Denna smakrika fruktiga druva känd för sina få tanniner & något högre alkohalt har blivit som skrivet lite av en nationaldruva för jänkarna. Dess ursprung kommer ifrån Apulien (Italiens klack), där man odlat den sedan 1860-talet. Inledningvis i Apulien fungerade Primitivon som en utblandningsdruva för att ge alkoholfattigare viner mer substans samt mera smak.

Idag när vår efterfrågan efter mkt frukt samt smak nästan tagit överhand, har vinet fullständigt blomstrat i Italien, samt i Californinen där nu druvan ofta får stå själv i vinerna.

Hur druvan hamnade i Apulien vet man ej med säkerhet. Druvan följde med utvandrare till Californien på 1890-talet, så man kan påstå att den står sig MINST lika stark "over there".

En förklarning till "mysteriet" kan vara att när man 2001 gjorde en DNA analys på druvan, fann man spår av den Kroatiska druvan "Crljenak kaštelanski" ("liten svart från Kaštela").

Bonterra Zinfandel 2008




Denna ljuvliga Zinfandel som minsann även är Biodynamisk, är en ren kvalitetsförädling ifrån sin moderjord.

Vi fann en härligt rubinröd färg,aromer av mörka bär samt peppar. Runda sköna tanniner samt en aning inslag av mjuk choklad.

Vinet genomgår en malolaktisk jäsning (dvs man tillsätter enzymer vid jäsningen), och har sedan legat på Amerikanska fat i 18 månader.


Namnet "Bonterra" dvs, god jord, ger oss en "hint" om att vinet är helt ekologiskt samt även biodynamiskt.

"Bonterra" finner du även som Cabernet Sauvignon.

För 139:- får du en härlig klassisk "Zinfandel" som faktiskt kan drickas nu, men gör sig mer på ett par års stillsam lagring.

Ekologiskt, Organiskt, biologiskt, samt biodynamiskt, vad skiljer sig?
Den 11 /2 håller jag en öppen provning och reder ut begreppen.



Är du nyfiken på druvan Zinfandel? Den 18 Mars smakar & doftar vi just denna ljuvliga druva under temat " Ny glans på gamla druvor".


Hör av dig för mer info samt bokning!


"In vino veritas"


/ Er Simon

torsdag 20 januari 2011

Svarta klövar ifrån Valdepenas

Må vara att Rioja & Priorat regerar i Spanien, men självklart finns här andra härliga distrikt att smaka sig igenom.

Ett av dem är Valdepenas.


Ca 11 mil söder om Madrid finner vi detta distrikt där Morer, Romare samt faktiskt även Goter rört om i historien.

Vinmässigt vet vi att Kalifaten av Toledo, trots sin muslimska lära tillät bönderna att odla druvor samt tillverka vin.

På 1100 - talet dyker Cisterciensermunkar upp i området. Med sig i bagaget hade de en blå druva ifrån Bourgogne. Vi vet idag att den utvecklade sig till det vi idag i distriktet kallar för Tempranillo.


Klimatet här är oerhört varierande. Från 40 grader + på sommaren till - 15 grader på vintern är det en druva med starka celler.

Druvan har vant sig vid den steniga röda jorden och är ytterst tålig, vilket givetvis bönderna är glada för.


På senare tid har viner härifrån verkligen blomstrat, och jag menar på att viner härifrån, kan minsann visst uppnå samma klass såsom "reservas" ifrån Rioja!

Pata Negra Gran Reserva 2002



I en "cuvée" av druvorna Tempranillo, Monastrell samt en aning Shiraz fann vi en aning bränd karaktär av ek. Här är mkt vanilj, samt en aning torkad persika.


Det är en mustig smak, med viss syra samt inslag av kakao & tobak samt till viss del röda bär.


Det låga priset, med en varsam lagring, är helt klart ett medelklassvin prismässigt, som mkt väl kan jämföras smakmässigt mot "reservor" ifrån Rioja.


Här torde lamm samt välgrillat svin vara perfekt.

Vinet viner ej på att lagras, så för 79:- är det bara att inhandla och korka upp per omgående.

Ta vara på Januari månads "inomhusväder" och njut mat & god dryck!

"Saludas"


/ Er Simon

måndag 10 januari 2011

Ljuv syra ifrån Bordeaux

Graves i det Östra Bordeaux, har länge fått kritik för att vinerna har s.a.s kostat mer än vad de smakat. Kritiken har varit enormt stor. Men sedan ett bra tag tillbaka har vinerna verkligen höjt sig ett stort snäpp. Man har länge vetat att jorden varit idealisk för gröna druvor, och en av åtgärderna att höja kvaliteten har varit att ta ut ett lägre skördeuttag samt att plocka druvorna för hand minsann.

I Graves, är den stora gröna druvan Sauvignon blanc, som efter Chardonnay druvan är världens mest populära. I Graves är det väldigt vanligt att den når en ljuvlig balans i de Cuvéer som görs med den gröna druvan Semillion.

Semilliondruvan står sällan ensam i vita viner, och är alldeles ypperlig då den i blandningen med Sauvignon blanc, tillför en lite naturlig sockersmak av honungskaraktär UTAN att vinet för den delen bliver sött.




Tentation du Château Le Bourdillot 2007



30% Sauvignon Blanc samt ca 70 % Semillion

Vinet har genomgått en maceration, vilket är ganska så ovanligt med vita viner. Maceration kan beskrivas såsom att man utlöser aromämnena i druvskalen, man låter alltså skalmassan lakas ur

Så här efter en tung period av mkt kryddor glögg samt nyårsbubbel, är det riktigt härligt att plocka fram ett ljuvt vitt vin ifrån Östra Bordeaux.


Vi fann lagom mkt syra. Njutbara inslag av krusbär, plommon, honung samt en genomgående härlig frisk smak av fläder. Avslutningvis är det precis en lagom mängd syra i eftersmaken.... Vinet bara växer och växer, och det är en stark rekomendation med en timmes dekantering.

Vinet passar alldeles utmärkt till fina fiskrätter av bättre råvarukvalité där råvaran s.a.s får tala för sig.

För 105:- finner du ett perfekt vin för bra fisk.
Vinet vinner definitivt på något års lugn stillsam lagring!


God fortsättning!


/ Er Simon

fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Sabre a Champagne

Dubbelklicka på raden ovan ifrån Sveriges Radio så hör du och ser mig sabrera Champagne!


GOTT NYTT ÅR!


/ Er Simon

fredag 24 december 2010

God jul!

Har du redan fått nog av glöggens klistrighet? Här nedan har du ett gott alternativ:

Sjuden Petit Chablis med Granny Smith äpplen.









Må vara att det kan inräknas som ett helgerån för Chablisälskare att jag valt att sjuda densamma ? Så må vara, med respekt för vinets storhet har jag dock valt att ta den enklaste kategorin Petit Chablis.
.


Med Chablins friskhet och underbara syra med inslag av citron, gifter den sig underbart med riktigt gröna halvsura äpplen.

Skär ner ca 2 äpplen per flaska och låt vinet & äpplena sjuda på mkt låg värme i ca 30 minuter.

Värm på detsamma strax innan servering.

Servera i och låt äpplena fungera som alternativ till russin & mandel.


En ljuvlig frisk smak av äpple, citron, druva med en härlig syra blir resultatet.
Och det ända sockret som finnes är naturligt! Njutfullt!

Självklart fungerar det med andra vita viner oxå, dock bör vinet ha ganska mkt syra så att smakerna harmonierar med varandra!



En riktigt God Jul önskar jag Er!



/ Simon

onsdag 22 december 2010

Ek, vanilj samt mogna jordgubbar ifrån Spanien!

Med mkt socker ifrån glöggens värld samt strävhet & körsbärssmak från Chianti, kan en härlig prisvärd avstickare till Iberiska halvön ge balans i juletidens alla smak & doftupplevelser.


Tempranillo, denna druva som för ett tiotal år sedan, nästan räknades som en andra klassens druva, har fått ett välvärdigt uppsving. Och visst är den lite av Spaniens nationaldruva, där den är känd under ett tiotal namn.

Tempranillo denna relativt enkelt odlade druva, knoppar sent samt mognar tidigt, vilket gör den idealisk för vinbonden som ej behöver bekymra sig för frostskador samt övermognad.

Efter 8o-talets halvhysteri med Riojaviner, har man nu generellt sett, dragit ned på skördeuttaget, och det märks att jordarna nu får lov att andas.

Känd för sina ljuva inslag av: jordgubbar, choklad, plommon läder jord, ek samt allt med en hög syra, var det med njutning det öppnades en:

Club Privado Reserva




I västra Rioja, är klimatet kallare samt variationen mellan dag och natt större.
Vingården Baron de Ley, är en av Riojas största, och de erbjuder en bred portfölj av viner.


Club Privado, är lagrad 24 månader på Amerikanska fat.
Här är ljuva inslag av
plommon, körsbär, läder samt med en precis lagom ton av vanilj och ekfatskaraktär.
I den lena eftersmaken dyker det upp lite dill.


För 103:- får man ett vin, som kanske ej vinner på lagring, men nog väl värt sina pesetas.

Ett vin som passar sig utmärkt till ett jullamm eller varför ej till julens ostar!

Feliz Navidad!


/ Er Simon

måndag 20 december 2010

En tindrande glöggprovning i Malmö

Kryddnejlika, pomerans, kanel, ingefära, stjärnanis, apelsin, pepparkakskryddor, kryddpeppar med flera är ju i juletider underbara dofter som vi just förknippar med
julen.

I den "sockriga" glöggens värld kan det faktiskt bli lite för bra till slut.


Som jag skrivet innan så, finns det så många olika glöggtyper, och sällan är de just sitt ursprung dvs "glödgat vin"...

Den enda glögg som faktiskt håller på traditionen är vår "blossa" samt glöggen nedan där det faktiskt står utsatt att glöggen är gjord på en fyllig Cabernet Sauvignon.

Tummen upp för varudeklarationer.



Tindra julglögg









Här har vi en härlig glögg utan tillsatt socker. Framställd av utvalda kryddor. Den rödblåa färgen och doften avslöjar direkt att här har vi en "äkta" glögg gjord på 100% Cabernet Sauvignon.

Här inslag av kanel och apelsin.

Kardemumma samt underbara toner av lite svart vinbär dyker snabbt upp. Det är en kraftig smak,men med en mjuk sockerfri eftersmak.


Det här är en utmärkt glögg för Er som tröttnat på "klistrig" sockersmak.

Ett gott alternativ om du ej väljer att göra din egen glögg.

Klicka på raden här för mitt recept på min glögg.

För lite bilder av i Torsdags så klickar du på denna raden!


God glögg samt jul


/ Er Simon

"Jupiters blod" ifrån det klassiska Chianti

"Chianti Classico" är som många vet det klassiska området i det större området "Chianti".

Är då skillnaderna markanta? Nja, förr var skillnaden på kvalitén nog stor, men idag menar jag på att man likväl kan finna nog så hög kvalité ifrån det större Chianti.

Den stora skillnaden är att man i "Chianti classico" ej får lov att använda sig av ljusa druvor alls, vid blandningen.


ÄR man osäker och dock verkligen vill garantera sig om en härlig Chianti, så kanske man dock skall vända sig till "Classico" distriktet.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2007




I Castelnuovo Berardenga ingår inte mindre än 11 olika gårdar som alla odlar Sangiovesedruvan.

Gårdarnas "terroir" skiljer sig en hel del, så således är det olika karaktärer på druvorna som blandas.

Vinet vilar ca 12 månader på medelstora fat samt 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.


Vi fann en härlig rubinröd ljus klar färg..
Doften var full av bärinslag med en markant ekdoft samt mkt kryddor.


Smaken är den typiska Sangiovese druvan. Körsbär, kaffe, lite tobak samt njutfull syra och en viss torrhet...Ekningen är markant vilket lett till att vinet "gosat" till sig till perfektion.

Detta är ett ypperligt matvin till bättre kött eller en härlig ostbricka.
Eller varför ej som ett lite bättre "snackevin" för att ta bort Julens söta glögg eftersmak i munnen ?

För 139:- får du en bra Chianti Classico som säkerligen kan mogna till sig ett par år extra i kylen.


Tack för en trevlig Chiantiprovning med mkt snö & härlig julstämmning!


/ Er Simon

onsdag 8 december 2010

Vinprovning i Malmö med "guld" & cacao

"Amore". Visst är det så man känner i smaklökarna vid en sipp Amarone. Det är intet för intet man kallar det för Italiens guld.

I Veneto (Adriatiska kusten, Venedig) ligger distriktet Valpolicella, strax norr om Verona.

Viner härifrån har varit kända länge, men I Sverige är det först på senare år vi börjat fullständigt bälga i oss detta vin.

Vinet görs på "passito" dvs torkade druvor, man låter oxå vinet jäsa ut helt vilket gör vinet lite torrare samt man tillåter vinet ej att understiga 14%.
Vissa av Amarones druvor har oxå tillåtits att angripas av ädelröta

Vinet lagras sedan minst 3 år innan det får säljas.

Precis som andra viners speciella lagring samt hantering så betingar tid pengar, en flaska kostar sällan under 200:-

I Amaronen har man samma druvor som i vanliga Valpolicellor dvs:

Corvina Veronese,
Rondinella
Molinara.

Alpha Zeta




Mycket kryddor med inslag av mogen frukt. En aning cacao samt körsbär & lite tobak.
Smaken är verkligen rund, fyllig och allt i en härlig harmoni.


Många gånger på mina Italienska provningar får jag frågan om vad Amaroner passar bra till matmässigt. Mitt svar är alltid lika ödmjukt bestämt. INTET. Det är för hög alkohalt samt alldeles för mkt smak. Risken att vinet slår ut matens smak är överhängande.

ÄR man dock förtjust i den kombinationen, tror jag att en Ripasso är bättre till mat. Ripasso gör man på Amaronens andra jästfällning , dvs man sparar kvar druvorna och jäser om. Den brukar kallas för "Amarone light" dels för att priset är hälften, dels för att den har samma karaktär som en Amarone, men lite lättare!

Däremot är en Amarone underbart njutbar tillsammans med riktigt god choklad med hög cacaohalt.



Salute & tack för en trevlig provning!

/ Er Simon

torsdag 2 december 2010

En snäll riktig glögg på glöggprovning

Som dryckesprovare, bliver det mkt socker i denna månad. Det är mkt smaker, kryddor, socker och endast gud vet hur mkt konserveringsmedel det är i glöggblandningarna?

Glöggets ursprung ÄR glödgat vin. Vin som hälles över brinnande karamelliserat socker.

Jag avböjer mig ej nymodigheter såsom blåbärsglögg eller dylikt, men dock, vad har det med varmt vin att göra?

Dock skall vi alla dricka det vi gillar, och finna vår favorit.



Man kan tro att originalet av glöggen är gjord på rött vin, i själva verket så var det Rhenvin som importerades mest under 1500 och 1600-talets Sverige,

Så förmodligen var det just Rhenvin som var det första vin vi lärde oss att hetta upp.
Detta gjordes av två anledningar. Den ena var att vinet med omlastningar samt otäta fat, blivit surt. Det andra var att man trodde sig veta att alla kryddor man sjöd vinet med, hade en harmonisk hälsosam effekt för inmudigaren.

Hypocras var ett vin som fått sitt namn efter Hippocrates, läkekonstens fader.
Vinet kryddades med ingefära, nejlikor och muskot. En annan populär blandning var Klaret, rhenvin kryddat med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Vinet hade fått sitt namn av att det klarades, vilket betyder att kryddorna silades ifrån. I Gustav Vasas hov ingick en bryggare av klaret, Kilian Vintappare.

Så lite väl traditionell som jag är ibland, blev jag glad idag att stifta bekantskap med en ekologisk glögg gjord på riktigt vin.


Snälleröds ekologiskt odlade glögg



Vi fann en ljusgul härlig färg. En enormt stikig kryddig doft. Här var inslag av kardemumma samt kanel , och den enda sötman som är tillsatt är riktig acasia honung.

Drick den lagom varm eller varför ej med kall med lite krossad is?

För 79:- är det en riktig glögg att rekommendera varmt,, och som skrivet, även kallt.


I skrivandes stund är Ni nog fortfarande till bords tjejer.
Tack för stunden, och hoppas nu att allt blir snölikt vid bröllopet

Klicka på raden här för bilder


/ Er Simon

Simons bäska julsnaps!

Julen närmar sig med stormsteg, och än är det ej för sent att sätta sin egen julsnaps!

Det finns en uppsjö av underbara snapsar i vårt avlånga land. Vi är världsmästare i kryddade "brännevin"


En av mina absoluta favorit växter är malörten (Artemisia vulgaris).
En väl satt bäsk skall riva i strupen, och ej heller vara allt för kall.


Simons bäska julsnaps







70 cl ren VODKA
Ett bra knippe malört
3 cl Cognac
1 matsked socker

Lätt som en plätt sätter du malörten i flaskan, tillsätter sockret samt häller i ca en 3:a Cognac, som gör din egen bäsk lite mjuk. ett njutfullt äktenskap

Låt stå i ca 14 dagar, önskar du mer strävhet och mer "kryddig" smak, låt stå längre.
Skaka om den varannan dag, och när du ser den gyllene lättbruna färgen är den klar

Grovsila din bäsk, och låt de minsta bladen var kvar som ett härligt äkthetsbevis

Skål och god njutfull tidig JUL!

/ Er Simon

onsdag 1 december 2010

"Heligt" vin i Östraby

"Vin Santo" det heliga vinet


I en klassisk Chianti, är det alltid nästan ett par procent utav den lite menlösa gröna druvan Malvasia. När den skördats, låter man en del av de resterande druvorna, torka, oftast på tidningspapper. Man torkar även druvsorten Trebbiano.

Sedan låter man vinet lagras i små ekfat i flera flera år.

Genom att lagringen sker genom årstiderna, växlar det mellan sommarens hetta och vinterns kyla, och i och med detta jäser druvorna ett par ggr.

Förr var det "heliga vinet" välkomnande när bönderna kom in ifrån åkerns hårda arbete.

Idag nyttjar vi det ofta till ljuvliga desserter eller till härligt smakrik ost

Vin Santo Serelle 2006










Här fann vi ljuvliga dofter av honung,apelsin samt underbara smaker av russin, aprikos, söta bär samt vanilj och ekfat.

Smaken i munnen är underbar, och icke! Vi sköljde munnen efteråt

Att dricka detta vinet "chilled" är verkligen att rekommendera. Här är så mkt ljuvliga smaker att det är synd att kyla bort dem.
Och varför ej dricka det som ett "snackevin" tillsammans med härliga "Biscotti Mandorle" (mandelskorpor).?


Tack tjejer för i Lördags. Fint bemötande, trevligt sällskap samt tro mig en "snöupplevelse" i bilen hem!

Tack för upplevelsen!


/ Er Simon

måndag 22 november 2010

Glögg i radio P4 samt recept

1:a advent står för dörren, och snart sjuder glöggen i våra stugor.

Idag är glögg lika förknippat med julen som tomten.

Glögg idag är en ytterst stor "trend"dryck. Det är en stor uppsjö av olika smaker och koncentrat i glöggerna.

Personligen, tycker jag att det kan bli för sött framåt julkanten, därför har jag valt att göra en lite Franskinspirerad glögg, en sk "Vin Chaud", där jag valt att dra ned lite grann på just det "klibbiga" sockret.


Min Vin Chaud:





Per flaska vin:

2 hela apelsiner som du klyver
2 kanelstänger
Natursocker
Stjärnanis
samt ett fylligt rödvin, gärna en Cabernet Sauvignon eller Merlot.

Dela apelsinerna, och pressa ner dem i grytan.
Låt apelsinerna, nästan brännas vid innan du tillsätter kryddorna
och rödvinet.

Smaka av efter hand, och tänk på att färska kryddor, tar snabbt smak, speciellt då de upphettas.


Låt vinet sjuda. Koka aldrig, då försvinner alkoholen ( perfekt om du vill ha en alkofri)

Låt stå på mkt svag värme i ett par timmar.

Värm upp, så att vinet "stormar" lite, och servera i härliga koppar.

Njut!

"Salut" och lite försiktigt tidigt - God jul!

Klicka på länken här så hör du mig tala om glögg!

/ Er Simon

lördag 13 november 2010

Vinprovning i Malmö

Familjen Antinori har en självklar plats i vinvärldens "hall of fame"!

Med sin bas i centrala Florens, har familjen skapat vin i hela 26 generationer. Imponerande. I Italien är de ledande, och producerar viner långt utanför Toscanas gränser.

Man har stor respekt för traditioner, men även för nytänkande i det annars ganska stela "vinsnobbiga" Italien.

En av familjens stora stolta flaggskepp är:

Marchese Antinori Riserva 2006





Markisens stolta Riserva innehåller ca 90% Sangiovese samt 10% Cabernet Sauvignon och förmodligen någon procent andra druvor.

Brukligt är när man skapar sin "Riserva" att varje fat smakas av innan blandningen. En Riserva lagras oftast ca 38 månader på fat innan den blandas & buteljeras.

Här fann vi en härligt mörkröd klar underbar färg. Gardinerna, i detta fallet, markiserna, "hänger" ordentligt kvar i glaset då vi snurrar det.

Doften är ljuvligt mogen dock en aning komplext med tydliga inslag av fatlagringen samt en aning salvia. Här är mkt frukt.

Smaken är fullständigt harmonisk, med den klassiska smaken av körsbär, frukt, en del must samt små inslag av lakrits. Här är även som är vanligt i bättre Chianti viner, en aning tobak & härlig lite följsam choklad.

Lagringen och kvalitéen är mkt märkbar då den klassiska "Sangiovese strävheten" känns harmonisk mjuk och nästan silkeslen.


För 179:- får du en härlig Chianti Classico Riserva. Vinet passar utmärkt till vilt, mörk nöt samt varför ej till en vitlöksspäckad lammstek ?

Årgång 2006 börjar att ta slut, så köp, lägg den i hyllan ett par år och avnjut!

Tack för en härlig provning i Torsdags. Som provare är det härligt att se ett sådant sammansvetsat gäng som Ni. Vilken kamratskap. Härligt att uppleva!


Salute!


/ Simone