torsdag 2 december 2010

En snäll riktig glögg på glöggprovning

Som dryckesprovare, bliver det mkt socker i denna månad. Det är mkt smaker, kryddor, socker och endast gud vet hur mkt konserveringsmedel det är i glöggblandningarna?

Glöggets ursprung ÄR glödgat vin. Vin som hälles över brinnande karamelliserat socker.

Jag avböjer mig ej nymodigheter såsom blåbärsglögg eller dylikt, men dock, vad har det med varmt vin att göra?

Dock skall vi alla dricka det vi gillar, och finna vår favorit.



Man kan tro att originalet av glöggen är gjord på rött vin, i själva verket så var det Rhenvin som importerades mest under 1500 och 1600-talets Sverige,

Så förmodligen var det just Rhenvin som var det första vin vi lärde oss att hetta upp.
Detta gjordes av två anledningar. Den ena var att vinet med omlastningar samt otäta fat, blivit surt. Det andra var att man trodde sig veta att alla kryddor man sjöd vinet med, hade en harmonisk hälsosam effekt för inmudigaren.

Hypocras var ett vin som fått sitt namn efter Hippocrates, läkekonstens fader.
Vinet kryddades med ingefära, nejlikor och muskot. En annan populär blandning var Klaret, rhenvin kryddat med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Vinet hade fått sitt namn av att det klarades, vilket betyder att kryddorna silades ifrån. I Gustav Vasas hov ingick en bryggare av klaret, Kilian Vintappare.

Så lite väl traditionell som jag är ibland, blev jag glad idag att stifta bekantskap med en ekologisk glögg gjord på riktigt vin.


Snälleröds ekologiskt odlade glögg



Vi fann en ljusgul härlig färg. En enormt stikig kryddig doft. Här var inslag av kardemumma samt kanel , och den enda sötman som är tillsatt är riktig acasia honung.

Drick den lagom varm eller varför ej med kall med lite krossad is?

För 79:- är det en riktig glögg att rekommendera varmt,, och som skrivet, även kallt.


I skrivandes stund är Ni nog fortfarande till bords tjejer.
Tack för stunden, och hoppas nu att allt blir snölikt vid bröllopet

Klicka på raden här för bilder


/ Er Simon