lördag 13 november 2010

Vinprovning i Malmö

Familjen Antinori har en självklar plats i vinvärldens "hall of fame"!

Med sin bas i centrala Florens, har familjen skapat vin i hela 26 generationer. Imponerande. I Italien är de ledande, och producerar viner långt utanför Toscanas gränser.

Man har stor respekt för traditioner, men även för nytänkande i det annars ganska stela "vinsnobbiga" Italien.

En av familjens stora stolta flaggskepp är:

Marchese Antinori Riserva 2006

Markisens stolta Riserva innehåller ca 90% Sangiovese samt 10% Cabernet Sauvignon och förmodligen någon procent andra druvor.

Brukligt är när man skapar sin "Riserva" att varje fat smakas av innan blandningen. En Riserva lagras oftast ca 38 månader på fat innan den blandas & buteljeras.

Här fann vi en härligt mörkröd klar underbar färg. Gardinerna, i detta fallet, markiserna, "hänger" ordentligt kvar i glaset då vi snurrar det.

Doften är ljuvligt mogen dock en aning komplext med tydliga inslag av fatlagringen samt en aning salvia. Här är mkt frukt.

Smaken är fullständigt harmonisk, med den klassiska smaken av körsbär, frukt, en del must samt små inslag av lakrits. Här är även som är vanligt i bättre Chianti viner, en aning tobak & härlig lite följsam choklad.

Lagringen och kvalitéen är mkt märkbar då den klassiska "Sangiovese strävheten" känns harmonisk mjuk och nästan silkeslen.


För 179:- får du en härlig Chianti Classico Riserva. Vinet passar utmärkt till vilt, mörk nöt samt varför ej till en vitlöksspäckad lammstek ?

Årgång 2006 börjar att ta slut, så köp, lägg den i hyllan ett par år och avnjut!

Tack för en härlig provning i Torsdags. Som provare är det härligt att se ett sådant sammansvetsat gäng som Ni. Vilken kamratskap. Härligt att uppleva!


Salute!


/ Simone