måndag 30 augusti 2010

"Påvlig" njutning ifrån Rhône!

Châteauneuf-du-Pape är beläget i Södra Rhônedalen.

Under andra delen av Babylonska fångenskapen hade här påvarna sitt sommarslott.

Här produceras över 10 miljoner flaskor vin per år och det är huvudsakligen röda viner.
Vita viner står endast för ca 5 % av produktionen och roséviner är strängeligen helt förbjudet.

Terrängen samt "terrioren" är högst varierande varav det är en uppsjö av olika druvor som odlas.

Ett vin kan ha helt upp till 18 druvsorter dock är det traditionella att man tillåter ca 12.

Över den extremt varierande jorden har marken inslag av större stenar.
Dessa stenar värms upp av det njutbara klimatet så när nattens frost sätts igång så värmer stenen rankan. Detta gör det möjligt för bönderna att ha alla de sorter som odlas.

Louis Mousset Châteuneuf-du-Pape








Från en av Rhônes största distrikt kommer detta typiska Châteuneuf-du-Pape vin. Här är upp till ca 10 druvor och jäsningen sker på stora ektunnor helt i enlighet med traditionen.

Här är inslag av mörka bär. Örter i mångfald, tobak och choklad.

Till denna cuvée passar fina biffar samt varierade ostbrickor ypperligt.

Vin härifrån kostar. MEN du får massor av smak & doft för penningarna och en oerhörd buteljerad njutning på köpet.

Var bered på ca 150:- och uppåt. Det är det väl värt ifrån ett av Frankrikes bästa vinområden.

Rhone sträcker sig hela vägen ner till Provence, och här i närheten börjar vår avsmaknings resa den 29 Oktober.

Om du klickar här så finner du mer info!

Njut sensommaren!

/ Er Simon

onsdag 25 augusti 2010

Jordens betydelse för vinet

Det talas ofta om jordmånen och dess inflytande på vinet.

Men vad är den egentligen ? och hur kan olika mark påverka det vi har i glaset?

Det finns inte alltid några enkla svar på frågorna.

Vinrankorna trivs mer eller mindre bra i olika vingårdar beroende även på klimat och läge.



I vingårdarna runt om i världen finner man en mängd blandningar och jordmåner.

Det är ingen slump att de mest kända vinodlingsområdena ligger där de ligger.

Franciskanermunkarna i Frankrike var i början av medeltiden först med att utforska vingårdarna och skaffa sig kunskap om vilka vinrankor som gav de bästa druvorna och varför.




Kunskaperna har sedan dess vuxit i takt med erfarenheten och lärdom från generation till generation. Jordmånen i vingårdarna är en definition på vilken sorts mark som finns i det övre skiktet, från ytan och en till ett par meter ner i marken.

Den kan omnämnas med namnet på den stensort som domineras men även med andra namn. Jordmånens betydelsediskuteras mer i gamla världen medan man i nya världen intresserar sig mer för det lokala klimatet, s.k. mesoklimat.

Tack för en härlig provning i Torsdags!

Klicka på raden här för lite bilder!


/ Er Simon

Vinprovningar i Malmö

Bäste entusiast!

Nedan ser du sensommarens och höstens "öppna" program!

Dubbelklicka på bilderna för bättre upplösning!

Är Ni ett minimi om 8 personer, anordnar jag provningar privat eller på Ert företag.

/ Er Simon




onsdag 18 augusti 2010

Fransk druva i Italien!

Organiska viner är mkt speciella. Speciellt om du är förstagångssmakare av dessa.
Oftast är vi konsumenter väldigt vana vid viner som är gjorda av besprutade druvor.

"Organic wine" är översatt på ren Svenska. Ekologiskt vin. Man kan såsom Svensk tycka att det låter otroligt avancerat. I själva fallet är det ganska enkelt. Eller väldigt enkelt. Man odlar och gör sitt vin som man alltid gjort fram till 60 - 70 talet då den kemiska bekämpningen av mjöldag samt phylloxera tog form. Helt enkelt naturligt.

Smaken är annorlunda, ibland kan man känna en viss unkenhet, ganska naturligt.
Men bli ej rädd för det, jag menar starkt att även om vinet nedan är endast klassificerat som ett IGT vin, så håller det en enorm kvalitet.

Hantverk belönar sig i längden!

Colognola Organic Cabernet della Venezie IGT






Normalt sett är Corvina och Molinara samt Rondinella de stora druvorna i Venetien. Men det finns uppstickare bland bönderna som "vågar" i "vinsnobberiets" Italien även odla vin på franska druvor.

Viner med utländska druvor kan aldrig nå de förnämsta klasserna DOC samt DOCG utan förblir i IGT... Men, ack , här kan man fynda!


Ljuvlig doft och mogenhet av bigarråer, örter, samt kryddor och tobak.
En smak av nyponsoppa, samt vinbär. Vinet har fin fyllighet samt har en härligt lagrad Cabernet färg.

Man kan märka att det absolut ej är en Fransk Cabernet. Färgen med så kort lagring samt mogenhet i kombination med harmonin har utvecklats snabbare än vad den borde gjort i sin "moderjord".

Ett underbart vin att avnjuta till sensommargrillen eller varför ej till en goder fågel!

För runt 85:- är detta ett helt klart fynd!

Njut sensommaren!

/ Er Simon

onsdag 11 augusti 2010

Sangiovese & tanniner

Lördagen bjöd på ännu en provning med Sangiovese druvan på agendan. Och visst är det en underbar druva, även kallad Jupiters blod.

Sangiovesen växer sällan med gott resultat utanför Toscana, och för tanninhatare är den kanske druvan som ger mest tanniner.

Vad är då tanniner?



Ifrån druvskal & kärnor härstammar dessa naturliga kemiska föroreningar kallade "tanniner". Även kan en del tanniner kan finnas i träet i faten som vinet lagras i.

Rött vin har oftast mest tanniner eftersom druvskalen får jäsa tillsammans med musten för att ge vinet färg.

Ju mer ett vin lagras på fat ju mindre tanniner blir kvar. Efter en lång lagring kan vinet få en betydligt mer harmonisk sandsträv smak till skillnad ifrån ett ungt vin.

För dem så önskar rött vin med betydligt mindre tannin är viner med druvan Pinot Noir att rekommendera.

Ofta talar man om garvsyra vilket i vinvärlden är synonymt med just tanniner.

Tack för en trevlig tidig afton fullberikad med tannin.

För bilder ifrån kvällen klicka på raden här.

Jag hoppas att den resterade aftonen var lika givande!


/ Er Simon

Skillnaderna mellan Whiskysorter

Det råder ju som bekant stor skillnad mellan whisky och whisky. Vi har Bourbon, sour mash, Scotch blended, Canadian, Malt, Rye, samt även Irish både blended och malt.

Den Amerikanska whiskyn har mycket av allt, vad annars?


Aromrikare, sötare och en påträngande doft av bränt ekfat. Så kan man vanvördigt beskriva den amerikanska whiskey som utvecklades av invandrare allt ifrån 1600- och 1700-talet.

De invandrande whiskeyproducenterna övergav snabbt alla de traditioner som de hade med sig från Europa, och började istället att skapa sina egna metoder att framställa "eldvatten".
Bourbon, den mest kända av alla amerikanska whiskeysorter, har fått sitt namn efter Bourbon County i Kentucky. Kentucky anses vara den amerikanska whiskeyns vagga, men liksom det mesta i det stora västerlandet förändras allt mycket snabbt och i dag produceras inte en droppe sprit i Bourbon.

Bourbon måste enligt lag ha en mäsk som består av minst 51% majs. Dess smak är mycket distinkt, ofta kärv, och det kanske mest kända märket är Wild Turkey.

En viktigt profil i Amerika är naturligtvis Sour Mash. Den har sitt ursprung i den typiska Bourbon-whiskeyn, men vid destilleringen sparar man en andel av den mäsk som man bränner för att sedan addera den till nästa mäskning. Det ger en åldring som skapar karaktär till smaken. Den stora Sour Mash-whiskeyn är den mytomspunna Tennesee-whiskyn Jack Daniels.





Jack Daniels


Det finns en vattenåder nära Lynchburg, Tennesee, en källa med ett lätt kalkhaltigt vatten. Detta upptäckte Jack Newton Daniel 1866, och snart hade han startat ett detilleri som skulle gå till historien. Jack Daniel. Sedan mitten av 1950-talet har ägandet övergått från familjens ägo, men man tillverkar exakt samma sour-mashwhiskey som Jack en gång destillerade.


Karaktären är mycket speciell. En förklaring till de nyanser som träder fram är att alkoholen får rinna genom träkol. En del av skärpan försvinner då och andra mycket spännande toner träder in i dess ställe.

Tack mina herrar för en givande whiskyprovning där vi "benade" ut skillnadera. Och vilken kuriosa att det var på den "verklige ålakungens punchverande" vi njöt av whisky.

För bilder av i Lördags klicka på texten här.

/ Er Simon

torsdag 5 augusti 2010

Kanadensisk whisky



Efter sekelskiftet rådde spritförbud i USA, och Hiram Walker som vid den tiden bara fick exportera sin whisky kunde, tack vare bristande logik i den amerikanska lagstiftningen, etablera sig som en av de riktigt stora på den amerikanska marknaden


Kanadensisk whisky destilleras i kolonnapparater.

En omgång sprit görs på en blandning av råg, mältat och omältat korn, för att sedan läggas på lagring.
Därefter blandas den med en neutral sprit gjord på majs och får ligga till sig ytterligare.



Den kanadensiska whiskyn anses av vissa ligga nära den amerikanska rye-whiskeyn, men ska inte förväxlas.
Den kanadensiska är mycket mer lättillgänglig och tar bättre vara på de olika sädesslagens specifika doft och smak
Den många gånger omsorgsfulla tillverkningen har resulterat i en mjuk och fin karaktär där ingen specifik del blir påträngande.

Tack för en trevlig whiskyprovning av förra Onsdagen.

Och tack för att jag fick bistå med denna whiskyprovning som din examenspresent.

Än en gång grattis!

För ett fåtal bilder från kvällen klicka på texten här.

/ Er Simon

tisdag 27 juli 2010

Kryddor & plommon ifrån Argentina

Argentina står sedan länge såsom den största producenten av vin ifrån "Nya världen".
Med nästan fem gånger så stor produktion än Chile, och på femte plats i världen, har Argentinas vinbönder börjat tänka om.

Kvantitet med bordsviner, börjar istället bli "endruvesviner" med kvalité.

Spanjorer samt Portugiser startade redan på 1500-talet vinodlingar i Sydamerika.
Italienare och Fransoser emigrerade flitigt in på slutet av 1700-talet, så traditionen och hantverket är gediget.

Efter Falklandskriget slut 1982 så blev Argentina åter en demokrati till stor lycka för vinindustrin. Gamla världen har här verkligen en konkurrent som går framåt med stor förankrad marsch.

Länge länge regerade druvan Malbec, men idag är det ett spektra av olika druvor såsom tex: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Barbera, Corvina, samt Tempranillo med flera. Vilket spektra!!

70 % av odlingarna ligger i Mendoza vid Andernas fot, vilket är en fantastisk fördel för bönderna som konstbevattnar med smält snö ifrån bergen.


Tapiz Malbec Reserva







Druvan Malbec kommer urspungligen ifrån Rhônedalen samt ifrån området runt Cahors.
I Bordeaux har druvan nästan helt fungerat såsom en liten blanddruva. Idag är druvan nästan helt utrotad i Frankrike förutom i Cahors där druvan går under namnet Auxerrois. Druvan är mest lämpad för riktigt varma länder, varav Argentina har förvaltat den väl.


I vinet finner vi ljuvliga smaker av kryddor, plommon,tobak, samt även lite röda syrliga bär....

Vinet vinner enormt på en längre tids luftning och är särdeles ypperligt till grillat lamm eller väl marinerad nöt i sommar.

För 105:- är det genomgående ett härligt vin med precis lagom mängd taniner.


Varmt välkommen att prova ljuvliga viner ifrån Sydamerika på öppen provning den 20/8

Klicka på raden här för mer info.

Glad sommar

/ Er Simon

tisdag 20 juli 2010

Vinprovning i Malmö med rosa avslutning

Med ljuvliga Alsace & Chablis viner, var jag tvungen att denna fredag, få med det som kanske just nu är populärast. Rosévin.

Men vad är det egentligen?

Rosévinet är ej som man tror en blandning av rött & vitt vin.
Sedan ett par år tillbaka råder en ny EU lag som innebär att rosévin
endast får göras på blå druvor.

All färg sitter i druvans skal, så skalen för jäsa med vinet, ju längre, ju hårdare färg..

I slutet av 1950 talet, började rosévinet bli populärt runtom i världen. Och visst är det så att med stor hetta så får röd & vittvin känna sig utkonkurrerat av detta oklassificerade vin.

Många ggr i vinvärlden kallas det för den fula ankungen. Detta för att det ej finns klassificeringar och benämningar, men även för att smaker & dofter är begränsade i detta vin som skall kylas väl.

Så, hur gör man då för att få bra kvalité ? Ett gott råd är att köpa kända vingårdars rosévin. En annan är priset. Vin är ofta värdemätare.


Réserve de Bonnet Bordeaux




ifrån den välkända vinmakaren André Lurton i Entre-Deux Mers kommer detta ljuvliga rosévin. Merlot & Cabernet Sauvignon har blandats, och vinet har legat på stålfat i ca 5 månader innan buteljering. Vinet har genomgått en helt naturlig jäsning.

Här är underbara somriga dofter av sommar och bär.

Smaken är mkt jordgubb, fläder, smultron samt lite citron.
Det är extremt mkt bärsmak, men vinet får aldrig upplevelsen att verka för sött.
Det är mkt torrt, men med ovanstående inslag.

Ett vin perfekt såsom sällskapsvin, eller till härliga skaldjur & fisk.

För 89:- får du ett vin med bra kvalité och med mkt sommar


Tack för en trevlig provning av i fredags!


/ Er Simon!

måndag 12 juli 2010

God & svalkande öl i sommarvärmen!

Sommaren är ju såklart det vita vinets tid samt rosévinet som är på enormt stark frammarsch.

Men, det är ju såklart även öl.. Och sommar öl behöver numera ej av törstsläckningskäl vara av typen Corono eller San Miguel, dvs lite lättare öl och oftast gjorda på annat än korn...

Systembolaget har en uppsjö av sommaröl. En del bättre en del mindre bra.


Oppigårds "summertwist"




Ifrån detta lilla microbryggeri i Dalarna har man nu för andra året återkommit med en sommar"ale".. Och detta året kan man till min förtjusning få den på systembolaget.

Ölen är åt det Amerikanska "pale ale" hållet och är alltså en överjäst öl, dock ej så mörk som man kan tro...

Så skall man verkligen släcka törsten med en ale i sommar? skall man ej hålla sig till enkel lättdrucken öl?

Nja, denna "summertwist", är verkligen lite skruvad. Den är tung, men med fantastiska inslag av grapefrukt, exotisk frukt, och allt i en ljuvlig njutbar balans.

Den lilla sötman som råder går lite åt bränt socker i smaken eller farinsocker...

Med små inslag av vetemalt, får ölen en bastant smak, men som skrivet allt i en fin balans....Kyl den lite mer än vanlig ale. Och servera i ett härligt stort glas.

"Summertwist" är inget man bälgar mängder i sig, utan njut den stillsamt i hängmattan. Eller njut den kvällstid till grillat kött

För 26:- är den väl värd sitt pris..

Njutbar sommarskål!


/ Er Simon

tisdag 6 juli 2010

Sydafrika

År 1659 kan man skriva är det år då Sydafrikas vinproduktion startade. Det var då Holländaren Van Riebeeck uppmärksammade pressning av druvor runt Kapstaden.

Men som så ofta, styr regimer och diktaturer vintillverkningen. Men när apartheidperioden i Sydafrika tog slut, har industrin fullständigt blomstrat.
TOTALT!

Man har idag väl fungerande vinlagar (vinifiering) med fyra olika kategoriers klassificering.

Druvorna i landet domineras av framförallt: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Chardonnay , Chenin blanc, Sauvignon blanc samt självklart av den stolta kloningen Pinotage!


Fairview Pinotage Viognier






Med en mörk lila färg och inslag av viol, plommon & krydda samt kaffe i rökdoften andas man i tidigt stadium en härlighet.

Här är god smak av syra samt härliga frukter av bär samt inslag av lite fläder som borde vara p ga att vinet innehåller ett par procent av den lilla gröna druvan Viognier.

Druvorna Pinotage & Viognier har fått jäsa tillsammans malolaktiskt, dvs
man använder sig ej av naturliga traditionella jästsvampar, utan man tillsätter enzymer istället.
Varför gör man så? Jo, det är väldigt vanligt i vinvärlden för att då får vinet önskvärt betydligt mindre syra.

Vinet vilar sedan 12 månader på gamla Franska ekfat.

För priset av 95:-är vinet väldigt prisvärt, och ett perfekt vin för dig som grillar lättare fågelrätter i sommar, eller varför ej till en härligt grillad Marulk ?

Nu på Fredag den 9 Juli smakar vi av flertalet viner på min öppna provning, hör av dig via mail om du önskar plats, det utlovas en härlig 3 rätters middag efteråt, och givetvis äter vi ute om "Bacchus" tillåter.

Sydafrika är så mkt mer än fotboll

Välkommen & "Cheers"!

/ Er Simon

lördag 5 juni 2010

Vinprovning i Malmö

Kaliforniens vinhistoria går tillbaka ända till 1769 då spanska missionärer från Mexiko byggde ett antal missionärsstationer från söder till norr. Med missionärerna följde vinet och druvorna kom att heta Mission.

Nittio procent av allt vin som görs i USA kommer från Kalifornien.

Delstaten är indelad i fem regioner: North Coast, North Central Coast, South Central Coast, Southern California och Central Valley. Central Valley står i sin tur för cirka 75 procent av den totala produktionen i Kalifornien. Dessa fem regioner är indelade i så kallade AVA (American Vinicultural Areas). Det finns totalt 107 AVA.

Klimatet i Kalifornien är i huvudsak motsvarande medelhavsklimat. Faktorer som påverkar klimatet är Stilla havet i väster och de båda bergskedjorna i nord-sydlig riktning. I norr har jordarna inslag av allt från lera, sand och grus till lätta lösjordar medan jordarna i söder ofta är magrare.

De vanligaste förekommande gröna druvorna är Chardonnay, Colombard, Chenin Blanc och Sauvignon Blanc. Av de blå dominerar Cabernet Sauvignon, Zinfandel och Merlot.









Windsor Sonoma Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2007






Generöst fruktig doft med märkbara inslag av fatningen.Plommon, svarta vinbär, cacao, vanilj och mynta.

Smaken är fruktig med mycket fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon och vanilj. En alldeles ypperlig Cabernet Sauvignon till grillat lamm & nöt i sommar.

För 129:- är det mkt kvalité denna Californiska Cabernet Sauvignon bjuder på.

Torsdagens provning var väldigt givande. Vi gjorde jämförelser med klassiska Europeiska viner av kvalité. Smakade av dem mot Californiska viner till samma pris.

Det är generellt nog så idag att du får väldigt mkt för pengarna i USA, dock med risken..."much of everything"

Tack för en givande & festlig provning i Torsdags.

Klicka på raden här för bilder av igår!

God helg!

/ Er Simon

Ölprovning i Skåne

Konsten att brygga öl utvecklades sannolikt under yngre stenåldern. I runskrift har man funnit ordet alu, vilket troligen är ursprunget till engelskans ale. När människor började bruka jorden var det säd de odlade och världens äldsta kända recept, är ett ölrecept. 3000 år f.Kr. kände man till öl i Mesopotamien. Via Egypten, spred sig öltillverkning till Grekland och Romarriket (som dock föredrog vin) upp till germanerna.

Tidigt ute att brygga öl var också afrikanerna, men de lärde sig brygga öl av hirs och durra. I Asien bryggde man tidigt sin sake på ris ("risvinet" sake är snarare en variant på öl, än på vin och definitivt inget "brännvin"). De slaviska folken odlade främst råg på de magrare jordarna och framställde därav ett öl kallat kvass.

På 1000-talet e.Kr. lärde man sig använda humle i ölet, vilket gav ölet angenäm smak och fick konserverande verkan. Därmed var grunden för storskalig tillverkning lagd. Näringen utvecklades kraftigt under senmedeltiden i norra och mellersta Tyskland samt i Nederländerna.











Ale

är samlingsnamnet på överjästa öl. Ordet uttalas även i svenskan på engelskt vis: "ejl".
Ale tillverkas enligt äldre metoder än lageröl: Vörten jäses under högre temperaturer, vilket ger ölet en mer komplex smak. Det är också jäsningstemperaturen som varit upphov till samlingsnamnet. Malt av korn är det vanligaste men såväl vete som råg och havre används, ibland även omältat.


Gamla svenska öltyper som svensköl och svagdricka var överjästa. Dagens svagdricka är i allmänhet ett sötat mörkt lageröl.


När lagerölen slog igenom under mitten och slutet av 1800-talet skedde det på de överjästa ölsorternas bekostnad och typen dog mer eller mindre ut överallt utom i Storbritannien. I samband med det ökande intresset för öl under de senaste 20 åren har allt fler traditionella och nya ale-sorter kommit på marknaden.

Bland dessa öl finns en mycket stor variation av öltyper. Exempel: Pale Ale är den klassiska engelska typen, ljust bärnstensfärgad med stort skum och toner av frukt och bitterhumle.

Porter och stout är helt svarta öl med stor fyllig smak (från torra till mycket söta), ofta med rostade toner av nötter, kaffe och choklad. De sydtyska veteölen är allt från helt vita till brunsvarta, syrliga och törstsläckande. I Belgien är man mest experimentell, och många tillverkningsmetoder, ingredienser och kryddningar förekommer

Sleepy Bull dog summer Pale ale

Ifrån Spendrups lilla experiment & tankeverkstad kommer denna Summer ale.

Och tro mig den har kommit för att stanna. Det är underskönt hantverk rakt igenom.
.
Ljuvligt fin skumkrona, alens naturliga sedvanliga inslag, och så "ouups" kommer det, inslaget av citrus, persika samt tropiska frukter.. Och jo, smakerna gifter sig suveränt.

Vovven behåller ändå sin ale struktur smakmässigt. Alen är lite dyrare än andra sommaröl men för 19:- så har du en ljuvlig "efter stranden" upplevelse.. Jag vågar bryta lite tradition och skriva, drick den kall! Riktigt riktigt kall



För bilder från Onsdagens ölprovning klicka på raden här


Skål & glad sommar!

/ Er Simon

onsdag 2 juni 2010

Vinprovning i Malmö

Med en härlig avsmakningresa i Chianti, dvs i centrala Toscana, avslutade vi med en Chianti classico. När efterfrågan på Chiantiviner ökade lavinartat, började bönderna mellan Florens (Firenze) och Siena, kräva en egen "underzon" i Chiantidistriktet.

De menade på att deras Chiantiviner var bättre samt hade en mkt större tradition.
Sagt och gjort så skapades Chianti Classico som en egen underzon.





Mellan städerna Siena och Florens sträcker sig vägen som man idag kallar för "Chiantigiana", Chiantivägen. Men, kvaliteten på vinerna är idag nästan densamma. Båda områdena menar på att deras vin är bättre, dock kan man såklart finna toppviner samt likaså sämre viner ifrån båda sidor. Dock menar jag personligen att det är lättare att finna just toppviner i Classico distriktet.

IL Gallo Nero.




Classicovinerna har på hatten den svarta tuppen som symbol.

Det kommer sig av den sägen som berättar att när Siena och Florens slutat kriga med varandra någon gång under medeltiden var man oense om var gränsen skulle dras mellan de två städerna.

Till slut bestämdes att Siena skulle ta en vit tupp medan Florentinarna en svart, och när dessa gal på morgonen skulle två ryttare rida ut mot varandra, från respektive stad. Där de möttes skulle gränsen mellan de två städerna dras.

Florentinarna valde dock att inte ge sin svarta tupp någonting att äta kvällen innan avfärd.

Så för att få sitt första dagsmål gal den svarta tuppen mycket tidigare än vanligt och den florentinska ryttaren kunde starta långt innan sin kollega från Siena. Detta betydde alltså att gränsen drogs vid Fonterutoli inte långt från Sienas stadsmurar.


Beni Duilio Castellani Chianti Classico Riserva 2005






En härligt trevlig doft av krydda, svartpeppar samt körsbär och tobak.

En ganska stor avsaknad av den klassiska Chianti tannin smaken gör vinet riktigt harmoniellt. Fatlagring märks i både smak och doft. Det kan faktiskt skönjas att det är 100% Sangiovese alltså ingen klassisk blandning. Ett prisvärt vin, med stor kropp, lagom strävhet, intensiv kryddighet och det klassiska inslaget av viol & körsbär.

Tack för en trevlig provning av igår.

Klicka på raden här för bilder.



/ Er Simon

måndag 24 maj 2010

Vittvinsprovning med skaldjursbuffé till subventionerat pris nu på Fredag den 28 Maj!

Bästa dryckesentusiast!

Nu på Fredag den 28 Maj håller jag en vitt vinsprovning på rest Intermezzo vid Drottningtorget i Malmö.

Efteråt avnjuter vi en härlig skaldjursbuffé.
Det finns platser kvar och allt till det facila priset av 498:- per person.

Du är såklart varmt välkommen, boka genom mail eller mobil!


Märk att "tryckefelsnisse" varit framme nedan, det är Fre 28 Maj!







Vinprovning i Malmö med avslutning i Barolo

Efter en resa runt i Italien denna afton avslutade vi vid byn Barolo och vid slutningarna av Langhebergen.

Barolo är en DOCG för vin i Piemonte i norra Italien.

Vingårdarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område. Jorden består av kalkhaltig märgel med mer eller mindre inslag av magnesium, mangan och järn.

Vinerna måste enligt reglerna bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, men (olagliga) undantag förekommer. Vinerna måste också ha en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. Vidare måste en Barolo lagras i minst 3 år och i 5 år för att få kallas "Riserva".

Det finns två huvudtyper: Traditionella och moderna.


Traditionell Barolo är mycket sträv och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna.

I viner av den modernare stilen skördas druvorna senare (när tanninerna mognat). Dessutom används mer fatlagring av högre andel ny ek. Detta gör att vinerna går att dricka unga, men även dessa moderna viner kan vinna mycket i smak och komplexitet genom att lagras.

De bästa Barolovinerna är mycket mörka, ibland nästan becksvarta. Doften är i unga viner mycket fruktig. Efter några års flasklagring kommer dofter av svamp och höstlöv.

Druvan Nebbiolo:


Nebbiolo är en blå vindruva som framför allt odlas i Piemonte (Barolo, Barbaresco och Gattinara) i Italien, men även i Lombardiet (Valtellina).

Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia som betyder "dimma". Under skörden, som i allmänhet äger rum i slutet av oktober, bildas en djup, intensiv dimma i region Langhe där många Nebbiolovinodlingar är belägna. Alternativa förklaringar, till namnet på druvan, hänvisar till den dimm-liknande och mjölkaktig slöja som täcker bären när de når vuxen ålder, eller så härstammar namnet kanske istället från det italienska ordet Nobile, som betyder ädel.

Druvan ger viner med en lätt röd färg och en doft som för tankarna till mogna körsbär, plommon och violer och med tilltagande ålder till tryffel, svamp, tjära och förmultnade löv. Smaken är ofta komplex, extraktrik med påtaglig strävhet, torr och med viss bitterhet. Hög tanninhalt är kännetecknande och vinerna kräver ofta lång lagring för att mildra strävheten.



Serralunga d´Alba 2004






Doften bjuder initialt på överraskande ren och fin frukt i form av körsbär och plommon.

Smaken är rejält sträv och frukten är snäv och knuten. Vi upplevde en stor fyllighet och det känns som om det ligger och pyr både ett och annat där under vilket vittnar om en god lagringspotential.

För 235:- är vinet en riktig pärla, som visst är klart att dricka, men som bör mogna & bli harmoniellt bättre med ytterliggare ett par års lagring

Tack för en trevlig provning av föregående Fredag!

/ Er Simon

lördag 8 maj 2010

Kärleken till Amarone!

"Amore". Visst är det så man känner i smaklökarna vid en sipp Amarone. Det är intet för intet man kallar det för Italiens guld.

I Veneto (Adriatiska kusten, Venedig) ligger distriktet Valpolicella, strax norr om Verona.

Viner härifrån har varit kända länge, men I Sverige är det först på senare år vi börjat fullständigt bälga i oss detta vin.

Vinet görs på "passito" dvs torkade druvor, man låter oxå vinet jäsa ut helt vilket gör vinet lite torrare samt man tillåter vinet ej att understiga 14%.
Vissa av Amarones druvor har oxå tillåtits att angripas av ädelröta

Vinet lagras sedan minst 3 år innan det får säljas.

Precis som andra viners speciella lagring samt hantering så betingar tid pengar, en flaska kostar sällan under 200:-

I Amaronen har man samma druvor som i vanliga Valpolicellor dvs:

Corvina Veronese,
Rondinella
Molinara.

Sartori Amarone della Valpolicella 2005



Mycket kryddor med inslag av mogen frukt. En aning cacao samt körsbär & lite tobak.
Smaken är verkligen rund, fyllig och allt i en härlig harmoni.


Många gånger på mina Italienska provningar får jag frågan om vad Amaroner passar bra till matmässigt. Mitt svar är alltid lika ödmjukt bestämt. INTET. Det är för hög alkohalt samt alldeles för mkt smak. Risken att vinet slår ut matens smak är överhängande.

ÄR man dock förtjust i den kombinationen, tror jag att en Ripasso är bättre till mat. Ripasso gör man på Amaronens andra jästfällning , dvs man sparar kvar druvorna och jäser om. Den brukar kallas för "Amarone light" dels för att priset är hälften, dels för att den har samma karaktär som en Amarone, men lite lättare!

Däremot är en Amarone underbart njutbar tillsammans med riktigt god choklad med hög cacaohalt.



Salute och trevlig helg!

/ Er Simon

Ölprovning i Malmö

Runt om i hela vårt rike jäser det nästan över. Inte mindre än 29 småbryggerier har vi idag. Och gott är det. När de stora öljättarna fortsätter att brygga sin ibland "blaskiga" vanliga fat (stor stark) öl, är det härligt att gå på de små, med olika och roliga karaktärer.

Kuriosa:

1880 hade vi ca 374 bryggerier i Sverige
1900 hade vi 554st
1955 när systembolaget startade hade vi 120st
1985 hade vi 5 stycken

Men som skrivet, den vänder och härligt är väl det.

På systembolaget finns det idag en uppsjö av öl, även ifrån riktigt små bryggerier världen runt.

Brewdog Punk IPA





En post modern classic pale ale, där det redan på etiketten är kaxigt:
- Vi struntar ifall du ej gillar denna ölen, då kan du återgå till din blaskiga lageröl.

Och visst är den så även i smaken, riktigt kaxigt och mycket. Här finner du mkt humle, citron, jäst (ölen är flaskjäst), en aning grumlighet är skådbar. Aningen beska och även lite blommig smak.

Med fyra olika humlesorter är denna Skotska miniöl en riktig pärla smakmässigt. Priset är 19:- på specialsortimentet, och det är väl värt det.

Är du intresserad av att smaka av härlig lite udda ölsorter?
Jag arrangerar provning till ett minimi om 8 personer. Hör av dig!

tisdag 4 maj 2010

Shiraz ifrån nya världen!

Trendiga druvan Syrah av arten Vitis Vinifera påstås av vissa har sitt ursprung ifrån staden Shiraz i Persien, medan vissa menar på att den är en kvarleva av en annan gammal Fransk druva vid namnet "Allobrogica".
Hursom att den är urgammal är dock ett faktum.


Rhône i Frankrike har de största Syrah odlingarna.

I Australien står Shiraz för nästan 40% av odlingsarealerna.

Druvan är relativt lättodlad och ger stora skördar. Dock krävs mycket arbete för att få fram en ädel karaktär. Oftast är den torr, mörk och mkt rik på garvsyra. Som ung är den ofta lite låst och den behöver mkt tid för att få fram sin storhet.



Angove´s Long Row Shiraz 2007




Här finner vi en stor bärdoft med inslag av lite chilipeppar.

Medelfyllig smak med inslag av frukt av plommon. Cacao samt vaniljinslag ifrån den ca ett år gamla ekningen är märkbar.

Ett perfekt vin för blodiga biffar samt även fågel.


För priset av ca 100:- kan man ej annat än att njuta.

God ny vecka alla!

/ Er Simon