tisdag 6 juli 2010

Sydafrika

År 1659 kan man skriva är det år då Sydafrikas vinproduktion startade. Det var då Holländaren Van Riebeeck uppmärksammade pressning av druvor runt Kapstaden.

Men som så ofta, styr regimer och diktaturer vintillverkningen. Men när apartheidperioden i Sydafrika tog slut, har industrin fullständigt blomstrat.
TOTALT!

Man har idag väl fungerande vinlagar (vinifiering) med fyra olika kategoriers klassificering.

Druvorna i landet domineras av framförallt: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Chardonnay , Chenin blanc, Sauvignon blanc samt självklart av den stolta kloningen Pinotage!


Fairview Pinotage Viognier






Med en mörk lila färg och inslag av viol, plommon & krydda samt kaffe i rökdoften andas man i tidigt stadium en härlighet.

Här är god smak av syra samt härliga frukter av bär samt inslag av lite fläder som borde vara p ga att vinet innehåller ett par procent av den lilla gröna druvan Viognier.

Druvorna Pinotage & Viognier har fått jäsa tillsammans malolaktiskt, dvs
man använder sig ej av naturliga traditionella jästsvampar, utan man tillsätter enzymer istället.
Varför gör man så? Jo, det är väldigt vanligt i vinvärlden för att då får vinet önskvärt betydligt mindre syra.

Vinet vilar sedan 12 månader på gamla Franska ekfat.

För priset av 95:-är vinet väldigt prisvärt, och ett perfekt vin för dig som grillar lättare fågelrätter i sommar, eller varför ej till en härligt grillad Marulk ?

Nu på Fredag den 9 Juli smakar vi av flertalet viner på min öppna provning, hör av dig via mail om du önskar plats, det utlovas en härlig 3 rätters middag efteråt, och givetvis äter vi ute om "Bacchus" tillåter.

Sydafrika är så mkt mer än fotboll

Välkommen & "Cheers"!

/ Er Simon