tisdag 27 juli 2010

Kryddor & plommon ifrån Argentina

Argentina står sedan länge såsom den största producenten av vin ifrån "Nya världen".
Med nästan fem gånger så stor produktion än Chile, och på femte plats i världen, har Argentinas vinbönder börjat tänka om.

Kvantitet med bordsviner, börjar istället bli "endruvesviner" med kvalité.

Spanjorer samt Portugiser startade redan på 1500-talet vinodlingar i Sydamerika.
Italienare och Fransoser emigrerade flitigt in på slutet av 1700-talet, så traditionen och hantverket är gediget.

Efter Falklandskriget slut 1982 så blev Argentina åter en demokrati till stor lycka för vinindustrin. Gamla världen har här verkligen en konkurrent som går framåt med stor förankrad marsch.

Länge länge regerade druvan Malbec, men idag är det ett spektra av olika druvor såsom tex: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Barbera, Corvina, samt Tempranillo med flera. Vilket spektra!!

70 % av odlingarna ligger i Mendoza vid Andernas fot, vilket är en fantastisk fördel för bönderna som konstbevattnar med smält snö ifrån bergen.


Tapiz Malbec Reserva







Druvan Malbec kommer urspungligen ifrån Rhônedalen samt ifrån området runt Cahors.
I Bordeaux har druvan nästan helt fungerat såsom en liten blanddruva. Idag är druvan nästan helt utrotad i Frankrike förutom i Cahors där druvan går under namnet Auxerrois. Druvan är mest lämpad för riktigt varma länder, varav Argentina har förvaltat den väl.


I vinet finner vi ljuvliga smaker av kryddor, plommon,tobak, samt även lite röda syrliga bär....

Vinet vinner enormt på en längre tids luftning och är särdeles ypperligt till grillat lamm eller väl marinerad nöt i sommar.

För 105:- är det genomgående ett härligt vin med precis lagom mängd taniner.


Varmt välkommen att prova ljuvliga viner ifrån Sydamerika på öppen provning den 20/8

Klicka på raden här för mer info.

Glad sommar

/ Er Simon