onsdag 2 juni 2010

Vinprovning i Malmö

Med en härlig avsmakningresa i Chianti, dvs i centrala Toscana, avslutade vi med en Chianti classico. När efterfrågan på Chiantiviner ökade lavinartat, började bönderna mellan Florens (Firenze) och Siena, kräva en egen "underzon" i Chiantidistriktet.

De menade på att deras Chiantiviner var bättre samt hade en mkt större tradition.
Sagt och gjort så skapades Chianti Classico som en egen underzon.

Mellan städerna Siena och Florens sträcker sig vägen som man idag kallar för "Chiantigiana", Chiantivägen. Men, kvaliteten på vinerna är idag nästan densamma. Båda områdena menar på att deras vin är bättre, dock kan man såklart finna toppviner samt likaså sämre viner ifrån båda sidor. Dock menar jag personligen att det är lättare att finna just toppviner i Classico distriktet.

IL Gallo Nero.
Classicovinerna har på hatten den svarta tuppen som symbol.

Det kommer sig av den sägen som berättar att när Siena och Florens slutat kriga med varandra någon gång under medeltiden var man oense om var gränsen skulle dras mellan de två städerna.

Till slut bestämdes att Siena skulle ta en vit tupp medan Florentinarna en svart, och när dessa gal på morgonen skulle två ryttare rida ut mot varandra, från respektive stad. Där de möttes skulle gränsen mellan de två städerna dras.

Florentinarna valde dock att inte ge sin svarta tupp någonting att äta kvällen innan avfärd.

Så för att få sitt första dagsmål gal den svarta tuppen mycket tidigare än vanligt och den florentinska ryttaren kunde starta långt innan sin kollega från Siena. Detta betydde alltså att gränsen drogs vid Fonterutoli inte långt från Sienas stadsmurar.


Beni Duilio Castellani Chianti Classico Riserva 2005


En härligt trevlig doft av krydda, svartpeppar samt körsbär och tobak.

En ganska stor avsaknad av den klassiska Chianti tannin smaken gör vinet riktigt harmoniellt. Fatlagring märks i både smak och doft. Det kan faktiskt skönjas att det är 100% Sangiovese alltså ingen klassisk blandning. Ett prisvärt vin, med stor kropp, lagom strävhet, intensiv kryddighet och det klassiska inslaget av viol & körsbär.

Tack för en trevlig provning av igår.

Klicka på raden här för bilder./ Er Simon