onsdag 11 augusti 2010

Sangiovese & tanniner

Lördagen bjöd på ännu en provning med Sangiovese druvan på agendan. Och visst är det en underbar druva, även kallad Jupiters blod.

Sangiovesen växer sällan med gott resultat utanför Toscana, och för tanninhatare är den kanske druvan som ger mest tanniner.

Vad är då tanniner?



Ifrån druvskal & kärnor härstammar dessa naturliga kemiska föroreningar kallade "tanniner". Även kan en del tanniner kan finnas i träet i faten som vinet lagras i.

Rött vin har oftast mest tanniner eftersom druvskalen får jäsa tillsammans med musten för att ge vinet färg.

Ju mer ett vin lagras på fat ju mindre tanniner blir kvar. Efter en lång lagring kan vinet få en betydligt mer harmonisk sandsträv smak till skillnad ifrån ett ungt vin.

För dem så önskar rött vin med betydligt mindre tannin är viner med druvan Pinot Noir att rekommendera.

Ofta talar man om garvsyra vilket i vinvärlden är synonymt med just tanniner.

Tack för en trevlig tidig afton fullberikad med tannin.

För bilder ifrån kvällen klicka på raden här.

Jag hoppas att den resterade aftonen var lika givande!


/ Er Simon