måndag 20 december 2010

En tindrande glöggprovning i Malmö

Kryddnejlika, pomerans, kanel, ingefära, stjärnanis, apelsin, pepparkakskryddor, kryddpeppar med flera är ju i juletider underbara dofter som vi just förknippar med
julen.

I den "sockriga" glöggens värld kan det faktiskt bli lite för bra till slut.


Som jag skrivet innan så, finns det så många olika glöggtyper, och sällan är de just sitt ursprung dvs "glödgat vin"...

Den enda glögg som faktiskt håller på traditionen är vår "blossa" samt glöggen nedan där det faktiskt står utsatt att glöggen är gjord på en fyllig Cabernet Sauvignon.

Tummen upp för varudeklarationer.



Tindra julglögg









Här har vi en härlig glögg utan tillsatt socker. Framställd av utvalda kryddor. Den rödblåa färgen och doften avslöjar direkt att här har vi en "äkta" glögg gjord på 100% Cabernet Sauvignon.

Här inslag av kanel och apelsin.

Kardemumma samt underbara toner av lite svart vinbär dyker snabbt upp. Det är en kraftig smak,men med en mjuk sockerfri eftersmak.


Det här är en utmärkt glögg för Er som tröttnat på "klistrig" sockersmak.

Ett gott alternativ om du ej väljer att göra din egen glögg.

Klicka på raden här för mitt recept på min glögg.

För lite bilder av i Torsdags så klickar du på denna raden!


God glögg samt jul


/ Er Simon

"Jupiters blod" ifrån det klassiska Chianti

"Chianti Classico" är som många vet det klassiska området i det större området "Chianti".

Är då skillnaderna markanta? Nja, förr var skillnaden på kvalitén nog stor, men idag menar jag på att man likväl kan finna nog så hög kvalité ifrån det större Chianti.

Den stora skillnaden är att man i "Chianti classico" ej får lov att använda sig av ljusa druvor alls, vid blandningen.


ÄR man osäker och dock verkligen vill garantera sig om en härlig Chianti, så kanske man dock skall vända sig till "Classico" distriktet.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2007




I Castelnuovo Berardenga ingår inte mindre än 11 olika gårdar som alla odlar Sangiovesedruvan.

Gårdarnas "terroir" skiljer sig en hel del, så således är det olika karaktärer på druvorna som blandas.

Vinet vilar ca 12 månader på medelstora fat samt 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.


Vi fann en härlig rubinröd ljus klar färg..
Doften var full av bärinslag med en markant ekdoft samt mkt kryddor.


Smaken är den typiska Sangiovese druvan. Körsbär, kaffe, lite tobak samt njutfull syra och en viss torrhet...Ekningen är markant vilket lett till att vinet "gosat" till sig till perfektion.

Detta är ett ypperligt matvin till bättre kött eller en härlig ostbricka.
Eller varför ej som ett lite bättre "snackevin" för att ta bort Julens söta glögg eftersmak i munnen ?

För 139:- får du en bra Chianti Classico som säkerligen kan mogna till sig ett par år extra i kylen.


Tack för en trevlig Chiantiprovning med mkt snö & härlig julstämmning!


/ Er Simon

onsdag 8 december 2010

Vinprovning i Malmö med "guld" & cacao

"Amore". Visst är det så man känner i smaklökarna vid en sipp Amarone. Det är intet för intet man kallar det för Italiens guld.

I Veneto (Adriatiska kusten, Venedig) ligger distriktet Valpolicella, strax norr om Verona.

Viner härifrån har varit kända länge, men I Sverige är det först på senare år vi börjat fullständigt bälga i oss detta vin.

Vinet görs på "passito" dvs torkade druvor, man låter oxå vinet jäsa ut helt vilket gör vinet lite torrare samt man tillåter vinet ej att understiga 14%.
Vissa av Amarones druvor har oxå tillåtits att angripas av ädelröta

Vinet lagras sedan minst 3 år innan det får säljas.

Precis som andra viners speciella lagring samt hantering så betingar tid pengar, en flaska kostar sällan under 200:-

I Amaronen har man samma druvor som i vanliga Valpolicellor dvs:

Corvina Veronese,
Rondinella
Molinara.

Alpha Zeta




Mycket kryddor med inslag av mogen frukt. En aning cacao samt körsbär & lite tobak.
Smaken är verkligen rund, fyllig och allt i en härlig harmoni.


Många gånger på mina Italienska provningar får jag frågan om vad Amaroner passar bra till matmässigt. Mitt svar är alltid lika ödmjukt bestämt. INTET. Det är för hög alkohalt samt alldeles för mkt smak. Risken att vinet slår ut matens smak är överhängande.

ÄR man dock förtjust i den kombinationen, tror jag att en Ripasso är bättre till mat. Ripasso gör man på Amaronens andra jästfällning , dvs man sparar kvar druvorna och jäser om. Den brukar kallas för "Amarone light" dels för att priset är hälften, dels för att den har samma karaktär som en Amarone, men lite lättare!

Däremot är en Amarone underbart njutbar tillsammans med riktigt god choklad med hög cacaohalt.



Salute & tack för en trevlig provning!

/ Er Simon

torsdag 2 december 2010

En snäll riktig glögg på glöggprovning

Som dryckesprovare, bliver det mkt socker i denna månad. Det är mkt smaker, kryddor, socker och endast gud vet hur mkt konserveringsmedel det är i glöggblandningarna?

Glöggets ursprung ÄR glödgat vin. Vin som hälles över brinnande karamelliserat socker.

Jag avböjer mig ej nymodigheter såsom blåbärsglögg eller dylikt, men dock, vad har det med varmt vin att göra?

Dock skall vi alla dricka det vi gillar, och finna vår favorit.



Man kan tro att originalet av glöggen är gjord på rött vin, i själva verket så var det Rhenvin som importerades mest under 1500 och 1600-talets Sverige,

Så förmodligen var det just Rhenvin som var det första vin vi lärde oss att hetta upp.
Detta gjordes av två anledningar. Den ena var att vinet med omlastningar samt otäta fat, blivit surt. Det andra var att man trodde sig veta att alla kryddor man sjöd vinet med, hade en harmonisk hälsosam effekt för inmudigaren.

Hypocras var ett vin som fått sitt namn efter Hippocrates, läkekonstens fader.
Vinet kryddades med ingefära, nejlikor och muskot. En annan populär blandning var Klaret, rhenvin kryddat med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Vinet hade fått sitt namn av att det klarades, vilket betyder att kryddorna silades ifrån. I Gustav Vasas hov ingick en bryggare av klaret, Kilian Vintappare.

Så lite väl traditionell som jag är ibland, blev jag glad idag att stifta bekantskap med en ekologisk glögg gjord på riktigt vin.


Snälleröds ekologiskt odlade glögg



Vi fann en ljusgul härlig färg. En enormt stikig kryddig doft. Här var inslag av kardemumma samt kanel , och den enda sötman som är tillsatt är riktig acasia honung.

Drick den lagom varm eller varför ej med kall med lite krossad is?

För 79:- är det en riktig glögg att rekommendera varmt,, och som skrivet, även kallt.


I skrivandes stund är Ni nog fortfarande till bords tjejer.
Tack för stunden, och hoppas nu att allt blir snölikt vid bröllopet

Klicka på raden här för bilder


/ Er Simon

Simons bäska julsnaps!

Julen närmar sig med stormsteg, och än är det ej för sent att sätta sin egen julsnaps!

Det finns en uppsjö av underbara snapsar i vårt avlånga land. Vi är världsmästare i kryddade "brännevin"


En av mina absoluta favorit växter är malörten (Artemisia vulgaris).
En väl satt bäsk skall riva i strupen, och ej heller vara allt för kall.


Simons bäska julsnaps







70 cl ren VODKA
Ett bra knippe malört
3 cl Cognac
1 matsked socker

Lätt som en plätt sätter du malörten i flaskan, tillsätter sockret samt häller i ca en 3:a Cognac, som gör din egen bäsk lite mjuk. ett njutfullt äktenskap

Låt stå i ca 14 dagar, önskar du mer strävhet och mer "kryddig" smak, låt stå längre.
Skaka om den varannan dag, och när du ser den gyllene lättbruna färgen är den klar

Grovsila din bäsk, och låt de minsta bladen var kvar som ett härligt äkthetsbevis

Skål och god njutfull tidig JUL!

/ Er Simon

onsdag 1 december 2010

"Heligt" vin i Östraby

"Vin Santo" det heliga vinet


I en klassisk Chianti, är det alltid nästan ett par procent utav den lite menlösa gröna druvan Malvasia. När den skördats, låter man en del av de resterande druvorna, torka, oftast på tidningspapper. Man torkar även druvsorten Trebbiano.

Sedan låter man vinet lagras i små ekfat i flera flera år.

Genom att lagringen sker genom årstiderna, växlar det mellan sommarens hetta och vinterns kyla, och i och med detta jäser druvorna ett par ggr.

Förr var det "heliga vinet" välkomnande när bönderna kom in ifrån åkerns hårda arbete.

Idag nyttjar vi det ofta till ljuvliga desserter eller till härligt smakrik ost

Vin Santo Serelle 2006










Här fann vi ljuvliga dofter av honung,apelsin samt underbara smaker av russin, aprikos, söta bär samt vanilj och ekfat.

Smaken i munnen är underbar, och icke! Vi sköljde munnen efteråt

Att dricka detta vinet "chilled" är verkligen att rekommendera. Här är så mkt ljuvliga smaker att det är synd att kyla bort dem.
Och varför ej dricka det som ett "snackevin" tillsammans med härliga "Biscotti Mandorle" (mandelskorpor).?


Tack tjejer för i Lördags. Fint bemötande, trevligt sällskap samt tro mig en "snöupplevelse" i bilen hem!

Tack för upplevelsen!


/ Er Simon

måndag 22 november 2010

Glögg i radio P4 samt recept

1:a advent står för dörren, och snart sjuder glöggen i våra stugor.

Idag är glögg lika förknippat med julen som tomten.

Glögg idag är en ytterst stor "trend"dryck. Det är en stor uppsjö av olika smaker och koncentrat i glöggerna.

Personligen, tycker jag att det kan bli för sött framåt julkanten, därför har jag valt att göra en lite Franskinspirerad glögg, en sk "Vin Chaud", där jag valt att dra ned lite grann på just det "klibbiga" sockret.


Min Vin Chaud:





Per flaska vin:

2 hela apelsiner som du klyver
2 kanelstänger
Natursocker
Stjärnanis
samt ett fylligt rödvin, gärna en Cabernet Sauvignon eller Merlot.

Dela apelsinerna, och pressa ner dem i grytan.
Låt apelsinerna, nästan brännas vid innan du tillsätter kryddorna
och rödvinet.

Smaka av efter hand, och tänk på att färska kryddor, tar snabbt smak, speciellt då de upphettas.


Låt vinet sjuda. Koka aldrig, då försvinner alkoholen ( perfekt om du vill ha en alkofri)

Låt stå på mkt svag värme i ett par timmar.

Värm upp, så att vinet "stormar" lite, och servera i härliga koppar.

Njut!

"Salut" och lite försiktigt tidigt - God jul!

Klicka på länken här så hör du mig tala om glögg!

/ Er Simon

lördag 13 november 2010

Vinprovning i Malmö

Familjen Antinori har en självklar plats i vinvärldens "hall of fame"!

Med sin bas i centrala Florens, har familjen skapat vin i hela 26 generationer. Imponerande. I Italien är de ledande, och producerar viner långt utanför Toscanas gränser.

Man har stor respekt för traditioner, men även för nytänkande i det annars ganska stela "vinsnobbiga" Italien.

En av familjens stora stolta flaggskepp är:

Marchese Antinori Riserva 2006





Markisens stolta Riserva innehåller ca 90% Sangiovese samt 10% Cabernet Sauvignon och förmodligen någon procent andra druvor.

Brukligt är när man skapar sin "Riserva" att varje fat smakas av innan blandningen. En Riserva lagras oftast ca 38 månader på fat innan den blandas & buteljeras.

Här fann vi en härligt mörkröd klar underbar färg. Gardinerna, i detta fallet, markiserna, "hänger" ordentligt kvar i glaset då vi snurrar det.

Doften är ljuvligt mogen dock en aning komplext med tydliga inslag av fatlagringen samt en aning salvia. Här är mkt frukt.

Smaken är fullständigt harmonisk, med den klassiska smaken av körsbär, frukt, en del must samt små inslag av lakrits. Här är även som är vanligt i bättre Chianti viner, en aning tobak & härlig lite följsam choklad.

Lagringen och kvalitéen är mkt märkbar då den klassiska "Sangiovese strävheten" känns harmonisk mjuk och nästan silkeslen.


För 179:- får du en härlig Chianti Classico Riserva. Vinet passar utmärkt till vilt, mörk nöt samt varför ej till en vitlöksspäckad lammstek ?

Årgång 2006 börjar att ta slut, så köp, lägg den i hyllan ett par år och avnjut!

Tack för en härlig provning i Torsdags. Som provare är det härligt att se ett sådant sammansvetsat gäng som Ni. Vilken kamratskap. Härligt att uppleva!


Salute!


/ Simone

fredag 12 november 2010

Glögg & vinprovningar i Malmö

Bästa dryckesentusiast!


Julen står för dörren och det nalkas härliga "öppna glöggprovningar".
Här prövar vi av klassiker samt även nya experimentella vis att avnjuta det sjudna vinet. Variationerna är många, varmt välkommen!

Nedan finner du även 2011 första "öppna provningar".

Och misströsta ej om du inte kan gå. Är Ni ett minimum om 8 personer så skräddarsyr jag en provning för ditt sällskap. Hos Er, hos mig eller på restaurant som jag samarbetar med.


God helg!

DUBBELKLICKA PÅ BILDERNA FÖR HÖGRE UPPLÖSNING!

/ Er Simon



fredag 5 november 2010

Ölprovning Malmö




2005 lanserades Innis & Gunn i Sverige och idag är ölen en av Systembolagets bäst säljande ale.


Sedan dess har flera limiterade editioner av ölen släppts från bryggeriet i Skottland. Ingen har dock kommit för att stanna. Inte förrän nu.

Sedan upptäckten av att lagra öl på ekfat har bryggarna på Innis & Gunn hela tiden strävat efter att skapa nya smakupplevelser.

Efter succén med den limiterade utgåvan av Innis & Gunn Rum Cask 2007, där ölen var lagrad på romfat, har man fortsatt med utvecklingen av denna produkt.

Nu är man redo att släppa drycken på nytt. Den första oktober 2010 släpptes Innis & Gunn Rum Cask i Sverige.


Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat.

Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och litervis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort.

Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.
Innis & Gunn Rum Cask är ett spännande giftermål mellan de klassiska smakerna och dofterna från Innis & Gunn och karaktären från ekfat som tidigare innehållit karibisk rom. För att möta krafterna från faten har man valt att använda Optic-malt och den engelska Goldings-humlen. Därefter har man låtit ölet lagra tre separata gånger. Den första gången på ekfat, sedan en kallagring och avslutningsvis lagras ölet i flaskan en månad innan release.

De söta, kryddiga tonerna som du finner i Innis & Gunn Rum Cask lämpar sig alldeles utmärkt som följeslagare till god mat. Förslagsvis vilt, anka eller ost.

Tack killar för en härlig provning i Lördags.

Klicka på raden här så ser Ni lite bilder.


Er Simon

tisdag 2 november 2010

Njutfulla naturliga äpplen ifrån Normandie

I det norra vackra Frankrike finner vi Normandie. Normandie är ett av de få delar av Frankrike som faktiskt ej har någon vingård med druvdestillat.

Här regerar äpplet, och det finns ett par hundra olika sorter, varav ca 48 går att tillverka cider på. Av de fem olika landskapen i Normandie är ju såklart Calvados ledande, delvis för destillatet men även för sin naturligt underbara Cider.

Den allra bästa Cidern tappas i Champagneflaskor, och det är ett rent hantverk utan smaktillsatser och endast 26 gram tillsatt socker per liter

Den Normandiska cidern är känd för sin torrhet, samt även för sin rika naturliga fruktighet...

Här finns inga moderniteter såsom cactus, papaya och allt vad det nu heter som tillsätts kemiskt i den sk moderna cidern. Här är 4 - 5 alko % rent hantverk.

Underbart!

Cidre Bouché Brut de Normandie 2009




En mörk gyllene färg, med en härlig äppledoft. Visa inslag av torkat gräs, och en torr doft sticker igenom näsan

Smaken är äpplen, riktigt härlig syrlig mjuk äppledoft. Torrt, men aldrig kärvt,en viss sötma sticker dock igenom, viket känns helt naturligt.


Denna cider är härlig, och det är just så här äkta riktig cider skall smaka.

Perfekt som välkomstdrink eller till riktig hemlagad Svensk husmanskost

För 59:- får du naturlig njutning för pengarna.

Bon Soir


/ Simon

måndag 1 november 2010

Östra Bordeaux elegans

Floden Dordogne tudelar Bordeaux och på östra sidan finner vi appelationen St: Emilion.

Här finns två sk AC apellationer, St- Emilion samt St-Emilion grand cru. Är vinet klassificerat St-Emilion grad cru, kan det sedan aspirera om att få bli uppklassat till "Grand cru classé samt Premier Grand cru classé.

Senaste revideringen gjordes 2006, men förkastades av domstolen i Bordeaux, MEN ett undantagstillstånd gäller tills vidare.

Vinerna skiljer sig en hel del ifrån aristokratiska Médoc, då här regerar mestadels Merlot i vinerna.

Kalken och leran i jorden gör ett Merlot helt enkelt trivs bättre än storebror. Den "knoppar" tidigare och jämnare. Merlot, Cab Sauvignons lillebror ger mera fruktiga viner,med smak av korinter samt med högre alkohalt. Rätt odlad är den mer elegant. Rätt lagrad, är det för mig smakmässigt, en högst brådmogen och mer väluppfostrad lillebror.

Merlotdruvan trivs ypperligt i den kalkrika jorden, och det är just därför den s.a.s regerar. Vanligtvis dominerar Merlot i blandvinerna, men här ju även Cab sauvignon samt Cab franc, som här kallas för Bouchet.

Bäst är vinerna runt medeltida staden St: Emilion, där latinske poeten Ausonius redan på 300-talet prisade vinerna.

Les Hauts de Granget Saint - Emilion Grand cru 2006



Normalt,är att viner ifrån St - Emilion är mer "drickfärdiga" än ifrån Västra Bordeaux. Allra helst skall de ligga betydligt längre, men visst, de kan ju inmundigas redan nu.

Klokt är att låta de "dekanteras" minst i en timmes tid innan. Vanligtvis är det mkt alkohalt, och syret behövs för att stilla det en aning.

Här råder tunga gardiner i glaset. Med härliga inslag av ekfatsdoft samt kaffe, frukt & plommon?

Smaken är en aning sträva vinbär, med inslag av korint, läder,och lite blyerts.
Vinet, kommer verkligen i eftersmaken, och som skrivet ovan, lufta det väl.

Denna lilla pärla till det hyfsade priset av 159:-, vinner definitivt på ett par års ytterligare lagring!

Salût!

/ Ton Simon

torsdag 28 oktober 2010

Perfekt ekning ifrån Iberiska halvön

Namnet Rioja har troligtvis sitt ursprung i ett biflöde till Ebrofloden vid namn Oja. Sålunda har namnet troligtvis någon gång varit Río Oja. Regionens vinhistoria börjar troligtvis i Burgund varifrån munkar kom med vinkunskap och möjligen också vinrankor. Kvalitetsvin började tillverkas i slutet av 1700-talet och då vinlusen härjade i resten av Europa blev det ohärjade Riojas vin plötsligt en exportvara. Regionen har haft ansenlig kontakt med Bordeaux.

La Rioja Alta Gran Reserva 904 1997




Det är en stor ynnest för mig att bo så nära Hansacompagniets ljuvliga vinbutik.
Det är en fröjd för ögat här och sinnet smakar sig långt hemifrån.

På de större systembolagen, är man noggrann med att emellanåt sälja ut, eller snarare fynda ut en del viner. Detta för att de s.a.s helt enkelt är på väg att ta slut i sortimentet, men även (som vinet ovan) att det är just för ögonblicket, är klart att drickas.

Vid inköpet av denna ljuvliga flaska, nickade personalen två ggr åter. Härligt.


Här har vi en mastodont till Rioja. 13 år, var som anden i flaskan då den öppnades.

Korken var helt rödsmörig med en underbar doft av torkad frukt, kaffe samt ek & vanilj.

Det är en härlig silkeslen bastant smak av läder, tobak, vanilj samt nougat.
I en ljuv eftersmak kommer faktiskt en lite släng av dill eller kan det vara kräfta?
Ljuva mineraler samt väldigt tanninfattigt.

Det är en fantastisk harmoni mellan druvorna Tempranillo,Mazuelo samt den gröna Graciano.

För 299:- får du en klassiker gjord på det gl viset, som lämpar sig ypperligt på gourmetjulbordet, eller till ett gott offerlamm.

Njut hösten och tack för upplevelsen!


/ Er Simon

fredag 22 oktober 2010

Ölprovning i mellersta Skåne

Mot mellersta Skåne ställdes, färden. Och vilken underbar eftermiddag det var. Gulröda blad, samt en underbart klar luft.

Väl i byastugan stod ölprovning på programmet.

Vid mina ölprovningar ingår såklart historik, internationell samt även Svensk. Njutfull Porter med tryffel minsann, lager, pilz, samt även udda små uppstickare.

Alltså en resa i våra underjästa öl samt överjästa.

Inis & Gunns rum cask





Sedan ett par år tillbaka är en ny trend inom "ale" världen att lagra öl på gamla whiskyfat. Det ger ölen en ovanligt mjuk skön smak. Öl & whisky är i grundtillverkningen nästan detsamma. På systemet finner du idag ett flertal små Skotska öl som just varit fatlagrade. Ölen ovan blev som en explosion när den kom whiskyfatslagrad.


Sedan 1 oktober i år kan du även få den romfatslagrad.


Här är en ljuvligt djupröd färg. Kryddiga dofter med härliga maltinslag. Ek av lagringen och en underbart ljuvlig sockerörssmak som faktiskt kommer först i slutet.

Viss skepsism rådde, då man lätt tror att här har romkaraktären fått överhand.

Men se, det har den ej, det är en ljuvlig mix av ek, malt, samt som skrivet, en njutbar eftersmak av sockerör.


En ljuvlig ale för ca 27:-

Tack kära byalag för en härlig provning mitt "ude på landet".

Tyvärr glömde jag kameran, men bilderna sitter varmt i sinnet.

Helen, stort tack för ditt mail, det värmde!

Trevlig helg!

/ Er Simon

måndag 18 oktober 2010

Ljuv vit harmoni ifrån "legenden" Lurton

Graves och Pessac-Léognan skrev jag om här på bloggen för ett par inlägg sedan.

Denna stillsamma afton,törstade jag dock efter ett härligt vitt vin med lagom mkt syra och gärna ett endruvesvin, ett Sauvignon Blanc, utan "konstling" utan blandning.

I Graves och Pessac -Léognan finner man nog världens främsta Sauvignon Blanc viner, och i Bordeaux äldsta distrikt regerar André Lurtons viner som faktiskt sträcker sig över ett brett prisområde.

Lurton är känd för att ha revolutionerat vinifieringen av viner ifrån Bordeaux samt för hans enastående sätt att behålla ursprunget samt hantverket, men att likväl ändå få våra moderna matstilar samt krav att s.a.s "växa" ihop.

Château Coucheroy 2008





Delar av vinet har fått ligga ca 5 månader på fat medan den andra hälften har legat på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har ej genomgått någon malolaktisk jäsning utan har jäst helt naturligt.

Här är enormt mkt arom, något nosen märker med en gång. Ljuvligt.
Inslag av citron, nässla,samt äpplen, vilka framträder framförallt i den inledande doften.

I eftersmaken kommer inslag av vanilj ifrån fatningen samt en aning nötter samt en dov njutbar smak av riktigt gröna lite behagligt sura äpplen.


Trots denna Bordeaux unga ålder är det ej mkt syra, precis lagom för att vara ett underbart vin till härliga fisk & skaldjursrätter.

Eller varför ej unna dig det helt naturellt?

För 119:- är det ren njutning i glaset!

Salut!

/ Ton Simon

lördag 16 oktober 2010

Vinprovning i mellersta Skåne

Chadonnay druvan

Världens mest populära gröna druva är Chardonnay av arten Vitis vinifera.
I Bourgognedistrikten Chablis och Cotes de Beaune odlas och framställs de främsta Chardonnayvinerna.
Druvan lämpar sig ypperligt för ekfatslagring varav eksmaken är mkt framträdande i vinerna. Framförallt i de Australienska vinerna.
Druvan är i sig ej speciellt aromatisk.
Men, i kombination, med en bra fathållning och bra jästsorter, ger den och utvecklar härliga smaker såsom: citrus, mango, päron, honung, med mera....

Många gånger uppfattar man vinet såsom aningen sött, det är det dock ej, det är ovanstående smaker och dofter som vilseleder oss konsumenter en del. Druvan ger torra viner..

I den nya världen trivs druvan ypperligt, och här experimenteras en hel del med den. Ju gulare Chardonnay du dricker , ju längre har den oftast legat på fat.

Många gårdar använder oxå druvan som bas i sina "blends", varav den ej alls sällan längre blandas med andra gröna druvor typ Sauvignon blanc.

I Champagne är just Chadonnay en av de tre tillåtna druvorna.
Och dricker du en "blanc de blancs" består Champagnen av 100% Chardonnay.








Chablis är ett franskt område som ingår i det större distriktet Bourgogne. Viner från Chablis görs uteslutande av Chardonnay och är i regel mycket torra, med visst inslag av syra, och lämpade för långtidslagring. Chablisdistriktet intar en sådan särställning bland vita viner att "Chablis" kommit att bli en av de mest förfalskade ursprungsbeteckningar i vinvärlden.
Själva distriktet utgörs av ett tjugotal mindre byar runt orten Chablis. Jordmånen i området är mycket speciell, med inslag av krita och lera
Viner från Chablis delas in i fyra klasser efter appellation, från enklare till exklusivare:
• Petit Chablis
• Chablis
• Chablis Premier Cru
• Chablis Grand Cru


Labouré Roi 2009



Vinet är en riktig Chablisklassiker ifrån en av världens mest intressanta producenter.

Ingen ekning förekommer, innebärande att alla aromer från druvan finns bevarat.

Här finns en enorm romantik av äpple, smör, citron och oliver.
Man återfinner en härlig aroma och det är en riktig god syra.

Fräschören sitter kvar länge i munnen....

Ett vin för ex en ljuvlig piggvar eller varför ej hummer el ostron?

Tack för en härlig vit "vitis" provning.

Klicka på raden här för bilder

"In vino veritas"!



/ Er Simon

måndag 11 oktober 2010

Apuliens regerande monark, Primitivo

På Italiens södra klack, regerar & dominerar den, druvan Primitivo.

Generellt tidigare var att man gjorde enklare viner av druvan. Man har samma teknik som framställningen av Amarone samt Ripasso dvs man torkar druvan.

Smakrika och alkoholstarka viner kännetecknar således druvan. Tidigare använde man Primitivo då man blandade ut tunnare viner för att ge dem en aning mer alkohol men även mera smak.

Just nu, så efterfrågar vi konsumenter rödviner med mycket smak och frukt.

Idag är det mer och mer vanligt att druvan får stå helt själv i vinerna. Amarone älskare bör söka sig hitåt, men för den delen skull ej alls jämföra med Primitivo för det går ej.

Idag vet vi oxå via DNA att den stolta Californiska klonen Zinfandel är just en kloning mellan Primitivo samt en Kroatisk druva vid namn Crljenak kaštelanski. Att den härstammade ifrån Primitvo förstod vinmakarna, men att den delvis var Kroatisk kom nog lite som en chock i vinvärlden.


Doppio Passo 2009



För 89:- är vinet dock intressant. Det är ungt, med mkt alkohalt Dock finner man en viss balans i vinet. Här är mkt frukt, ja nästan till överdrift, och bärsmaken övergår och blir lite i sträv omogen körsbärssmak mot slutet. Doften är mkt alkohol och med inslag av lakrits och örter.

Vinet rekommenderas ej att alls lagras utan helt enkelt drickas per omgående. Jag menar ändå att ca ett års lagring bör man ge det en chans till.

Lammgrytor samt höstlika biffgrytor som fått stå sig över natten bör passa ypperligt.

Njut hösten dryckesentusiaster & tänd ljus och njut kraftiga viner



Tack Bjarne för initiativet och vinet!

/ Er Simon

Vinprovning utanför Malmö

Först får druvorna jäsa var för sig, och sedan en tid tillbaka är blandningen gjord i Toscana.

En riktig Chianti måste innehålla minst 80 % Sangiovese. De andra druvorna är oftast, Cabernet Sauvignon, Merlot eller Canailo Nero. De olika druvsorterna jäser var för sig, och sedan blandas de helt enkelt.



(Det vanliga är att man använder stålcisterner, eller gamla cementfat för blandningen)






(Det är en upplevelse i sig att njuta omkring bland druv & jästrester, doften är fantastisk)


Vinet får sedan stå och mogna samt gifta sig med varandra. Sedan är det helt upp till gården själv, vad för kvalité man vill skapa av sitt vin. Vanligtvis, ligger ett bra Chianti ca 15 månader på fat samt ca 2 år på flaska innan det släpps på marknaden. De olika sorterna ekfat varierar samt påverkar smaken mer än vad man tror.

Själv hade jag sist i Toscana en underbar upplevelse då jag fick smaka gårdens stolthet en Superiore som legat på Amerikanska Bourbon fat i hela 3 år. En ljuvlig upplevelse, där faktiskt en flaska ligger kvar i gömmorna.

Avslutninsvis denna afton smakade vi av en:

Villa Caffagio Chianti Classico 2007




Vinet har legat på Slovenska ekfat och den tydliga ekningen är märkbar redan i doften som i övrigt bjuder på härlig bigarå & plommon. Färgen är härligt mörk nästan rubinröd, och klarheten tyder på ljuvlig harmoni.

Underbara tårar, svett eller gardiner om så hellre önskas uttryckt, i glaset.

Smaken är kryddig, med härliga inslag av bigarå samt örter och kryddor. En viss tobak och chokladsmak dyker oxå upp på gommen där man ej upplever mkt tanninsmak alls.

För 150:- är detta en varm rekommendation till ett lamm eller till en finfin kalvfilé. Eller njut den framför lägerelden.


Tack för två givande vinprovningar två veckor i rad.

Klicka på länken här för lite bilder!

Salute!


/ Er Simon

torsdag 7 oktober 2010

Glöggprovningar i Malmö

Varmt välkommen på "öppna glöggprovningar" i Malmö.

Dubbelklicka på bilderna för bättre upplösning!










måndag 4 oktober 2010

En flärdfull Madame ifrån det äldsta Bordeaux

Bordeaux äldsta distrikt är Graves inkl Pessac - Léognan. Pessac - Léognan fick sin AC (Appelation Controlee), så sent som på slutet av 80-talet.

Och det är i Pessac - Léognan man finner toppslotten, medan man i resten av Graves, finner mindre gårdar.

Det är ett ganska jämnt odlingsläge mellan blå och gröna druvor.

Distriktet har verkligen bättrat på sin vinstatus, och priserna har börjat rusa i taket. Men du finner prisvärda Bordeaux viner härifrån, och väldigt lagringsbara.

För de röda är jord ,tobak, stall, stora kännetecknare.

Dominerande är druvan Cabernet Sauvignon som stortrivs i denna grusjord.

Chateau Larrivet Haut- Brion 2007








En fantastisk doft av jord och tobak,viss sälta med underbara "tårar" som totalt hänger sig i glaset. Här är en viss doft av nysågat trä, som sig ju bör då vinet är relativt ungt och ej ekat en längre tid.

Kola, kaffe, mogna bär.

Cabernet Sauvignon står för 55% samt lillebror eleganten Merlot för de andra 45% . Och det är märkbart, i ett ljuvligt ungt äktenskap.

Vinets ringa ålder till trots råder här harmoni. Den något tannina eftersmaken är behaglig, och med upp till 15års lagring kan detta endast växa.

En varm rekomendation för ett härlig typiskt Bordeaux. De 238:- är en väl värd upplevelse!

Tack för stunden, min namne!

/ Er Simon