fredag 5 november 2010

Ölprovning Malmö




2005 lanserades Innis & Gunn i Sverige och idag är ölen en av Systembolagets bäst säljande ale.


Sedan dess har flera limiterade editioner av ölen släppts från bryggeriet i Skottland. Ingen har dock kommit för att stanna. Inte förrän nu.

Sedan upptäckten av att lagra öl på ekfat har bryggarna på Innis & Gunn hela tiden strävat efter att skapa nya smakupplevelser.

Efter succén med den limiterade utgåvan av Innis & Gunn Rum Cask 2007, där ölen var lagrad på romfat, har man fortsatt med utvecklingen av denna produkt.

Nu är man redo att släppa drycken på nytt. Den första oktober 2010 släpptes Innis & Gunn Rum Cask i Sverige.


Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale. Tanken är att alen vid lagring på ek skall skänka karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat.

Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och litervis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort.

Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld.
Innis & Gunn Rum Cask är ett spännande giftermål mellan de klassiska smakerna och dofterna från Innis & Gunn och karaktären från ekfat som tidigare innehållit karibisk rom. För att möta krafterna från faten har man valt att använda Optic-malt och den engelska Goldings-humlen. Därefter har man låtit ölet lagra tre separata gånger. Den första gången på ekfat, sedan en kallagring och avslutningsvis lagras ölet i flaskan en månad innan release.

De söta, kryddiga tonerna som du finner i Innis & Gunn Rum Cask lämpar sig alldeles utmärkt som följeslagare till god mat. Förslagsvis vilt, anka eller ost.

Tack killar för en härlig provning i Lördags.

Klicka på raden här så ser Ni lite bilder.


Er Simon