måndag 11 oktober 2010

Apuliens regerande monark, Primitivo

På Italiens södra klack, regerar & dominerar den, druvan Primitivo.

Generellt tidigare var att man gjorde enklare viner av druvan. Man har samma teknik som framställningen av Amarone samt Ripasso dvs man torkar druvan.

Smakrika och alkoholstarka viner kännetecknar således druvan. Tidigare använde man Primitivo då man blandade ut tunnare viner för att ge dem en aning mer alkohol men även mera smak.

Just nu, så efterfrågar vi konsumenter rödviner med mycket smak och frukt.

Idag är det mer och mer vanligt att druvan får stå helt själv i vinerna. Amarone älskare bör söka sig hitåt, men för den delen skull ej alls jämföra med Primitivo för det går ej.

Idag vet vi oxå via DNA att den stolta Californiska klonen Zinfandel är just en kloning mellan Primitivo samt en Kroatisk druva vid namn Crljenak kaštelanski. Att den härstammade ifrån Primitvo förstod vinmakarna, men att den delvis var Kroatisk kom nog lite som en chock i vinvärlden.


Doppio Passo 2009



För 89:- är vinet dock intressant. Det är ungt, med mkt alkohalt Dock finner man en viss balans i vinet. Här är mkt frukt, ja nästan till överdrift, och bärsmaken övergår och blir lite i sträv omogen körsbärssmak mot slutet. Doften är mkt alkohol och med inslag av lakrits och örter.

Vinet rekommenderas ej att alls lagras utan helt enkelt drickas per omgående. Jag menar ändå att ca ett års lagring bör man ge det en chans till.

Lammgrytor samt höstlika biffgrytor som fått stå sig över natten bör passa ypperligt.

Njut hösten dryckesentusiaster & tänd ljus och njut kraftiga viner



Tack Bjarne för initiativet och vinet!

/ Er Simon