söndag 24 mars 2013

Champagneprovning Göteborg med fakta historik kunskap samt njutning


Champagneprovning Göteborg bjöds på en underbar biltur igenom Västra Götaland. Med ett nästan snöfritt landskap bjöds det på sol samt väldigt trevligt bemötande.

Vid mina Champagneprovningar Malmö Göteborg Stockholm eller i hela landet, inleder vi alltid med dess underbara historik. Historik följs av fakta samt kuriosa & tillvekningsprocess. Jag talar om den andra jäsningen som sker i flaskan, degorgeringen samt såklart" Liquer de Tirage" dvs tillsättningen av socker.

Efter det doftar vi samt smakar vi oss igenom de 5 sorterna jag valt. I basprovningen provar vi alltid "cuvéer, blanc de blanc, blanc de noir samt rosé. Avslutningvis sabrerar jag, eller den utvalda bruden, jubilaren eller värden. Kan det bli festligare än så...?

Taittinger Nocturne


Detta är huset Taittingers första halvtorra Champagne. Vi fann en härlig ljusgul färg. Det är en bra brödighet i doften, lite åt knäckebröd. Här är smak av röda äpplen, nötter samt en aning jäst. Den lilla stringensen av sötma gör den utmärkt till ex hummer eller andra bra skaldjur med märkbar sälta. 359:- betingar denna lite udda Champagne


Launois Grand cru blanc de blanc


Blanc de blanc är alltid Champagne  till 100% på druvan Chardonnay. Vi fann en härligt gul färg.
Bubblorna är små, med en bra lagom "mousse". En mindre brödighet i doften med härliga inslag av gula saftiga äpplen samt lite nötter. Launois är ett trevligt mindre hus, som alltid framvisar god kvalité.
För 299:- finner du sällan någon bättre Champagne. Njut Launois till vit fisk eller i bersån

Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm erbjuder utöver basprovning även sk vertikalprovning. Med vertikalt menas med att vi provar 5 Champagner ifrån samma hus fast olika årgångar.

Salût!

/ Ton Simon

onsdag 20 mars 2013

Ölprovning Malmö Skåne med 2013 års påskbrygd



Ölprovning Malmö Skåne, provade senast ett par av de ca 17 st påskbrygder som finnes.
Normalt är jag väldigt förtjust i alla de små special "ale" som finns på marknaden. Whisky lagrade och små "special edititions". Ren och skär doft & smakupplevelser i mängder. 

När det kommer till jul & påskbrygd är jag nog lite av en klassiker dock. Sedan ca 100 år tillbaka i tiden har vi bryggt julöl i Sverige. Länge bryggde de lite större gårdarna sitt eget vardagsöl. Vid midvintern bryggde man dock ett mörkare öl som var starkare samt sötare. Detta för att värma sig i vintern samt bemöta den mkt salta , feta maten. Juöl & påsköl är bryggtekniskt detsamma, men påskbrygden är ganska ung. I Danmark började man brygga sin "påskebryg" på sent 1800-tal. Seden anamades i Sverige först vid 1980-talet. För mig är en Påskbrygd en mörk lager men, det finns en bra mängd "påskales" på marknaden oxå


Ysta påskbrygd




Vi fann en bra skumkrona i en riktigt mörk lager. Det är en fruktig smak med inslag av mkt humle och mörkt bröd. Ysta påskbrygd finner du på små lokala systembolag nära Ysta, men finns såsom beställningsvara för 23,90.-


Mariestads påskbrygd


Vi fann en mörk färg med en otroligt maltig smak. Det är knäckebröd i doften samt i smaken finner vi mkt citron, humle och en klar beska. Brygden är den mest sålda på Systembolaget och är överkomlig med sina 17:- . En utmärkt påsköl till lamm, men även lax.

Glad påsk!

/ Simon

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar provningar över hela landet
Hör av dig för mer info

tisdag 19 mars 2013

Vinprovning Malmö med ofta förbisedda druvan aligoté

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm gjorde senast en härlig Bourgogneprovning.
De blå druvorna Pinot noir samt Gamay smakades, även ekad & oekad Chadonnay.
Såsom fjärde tillåtna druvan i området provade vi oss på lilla druvan Aligoté.

Aligoté som endast står för ca 6% av odlingsarealen, samt anses av de flesta som en andrahands druva.
Vissa menar faktiskt på att den duger bara till Kir. Allt i vinvärlden är dock relativt, och med rätt årgång vid en bra skörd, ger den faktiskt ett riktigt trevlig vitt vin.

Druvan är fysiskt större än Chardonnaydruvan och betydligt känsligare. Ofta ingår druvan i områdets mousserade viner de sk Crémant de Bourgogne som produceras här.


Vi fann en fin fruktig smak med hög syra. Här är trevliga inslag av "Granny Smith"äpplen samt härlig
krispig grapefrukt. Det är en hög men angenäm syra som slår oss med tydlig mineralkaraktär med bestämd
torrhet, dock frisk. Syran och citrustonen gör vinet perfekt till vit fisk eller skaldjur där sältan och citrusen lär bli ett långvarigt äktenskap. För 99:- får du ett trevligt alternativ, som även passar utmärkt vid strandkanten.

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar såsom ex ovan "Bourgogne"provningar men även andra temaprovningar. Välkommen in och botanisera

/ Ton Simon

onsdag 13 mars 2013

Vinprovning & romprovning Ystad Skåne Österlen

Våren & sommar 2013 kommer de "öppna vinprovningarna samt en romprovning till Ystad

Fredag 17/5 19.00 Champagneprovning Ystad Skåne

Onsdag 26/6  19.00 Alsace & Chablisprovning Ystad Skåne

Onsdag 10 Juli 19.00 Romprovning Ystad Skåne

Onsdag 31 Juli 19.00 Pinot Noir provning Ystad Skåne

Till samtliga vinprovningar finns det presenkort att köpa!



söndag 10 mars 2013

Ölprovning Malmö Skåne med njutningsfulla öl

Ölprovning Malmö Skåne provade senast en handfull härliga små öl. Än en gång noteras att ölvärlden bara växer och växer. Det är en ren fröjd att botanisera runt i humlevärlden. I Sverige idag finns ex bara genom Systembolaget över 1611 sorter att välja emellan.

Innis & gunns Irish whiskey cask






Sedan ett par år tillbaka har vi kunnat njuta av Innis & Gunns "rhumcask" samt "maltwhiskycask", och vilken fröjd. I december 2012 släpptes en begränsad upplaga av deras första "stout", som slutlagrats 60 dagar på gamla Irländska whiskyfat. "Stouten" tog snabbt slut, men 1/3 2013 har Systembolaget lyckats få en ny upplaga på 40 000 flaskor. 

Vi fann mkt malt i doften.  Här är starka inslag av mörkt bröd, sirap, choklad och lite russin. Den milda destillerade Irländska whiskey smaken mot slutet är märkbar, och det är ren njutning.
"Stouten" passar utmärkt med sin mörkhet till kötträtter, eller varför ej precis lagom kall, såsom sällskapsdryck. 24,90:- får du betala. Ett tips är att skynda & fynda



Mahou Negra


Spanien, känt för sitt varma klimat, och just törstsläckande ganska blaskiga lagers såsom San Miguel, Estrella etc etc. I Mahou negra har bryggeriet provat sig på att vara en aning trendiga med att skapa en mörk lager. Skumkronan är god, smaken är av mörkt bröd, kaffe en aning soja med bra maltsmak. Dock är den en aning blaskig, möjligtvis gifter den sig en aning med husmanskost. 14,90:- får du betala men är självklart frivilligt.



Dales Pale Ale


Ifrån Colorado USA kommer denna Pale Ale. Vi fann en ljus brun färg mot röd. en härlig humlearoma med en riktigt bra beska. Knäckebröd, torkad frukt, möjligen aprikos. Här är honung samt en alldeles lagom "touch" av citron. En trevlig ale, som passar bra till lamm eller nöt. 23,90 får du betala för denna lite svåråtkomliga öl

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar härliga specialprovningar med "ales" ifrån hela världen.
Välkommen att höra av dig!

/ Cheers!

torsdag 7 mars 2013

Vinprovning Malmö, Skåne med härliga viner ifrån Piemonte

Vinprovning Malmö Skåne landade senast sinnligt i den underbara vinregionen Piemonte.
Här vid Langhe bergets fot finner vi de fantastiska områdena Barolo samt Barbaresco vid byn Alba.
Här regerar den högst svår odlade druvan Nebbiolo. 

Till skillnad ifrån resten av Italien, så skördas druvan väldigt sent på hösten. Det kan gå helt till slutet av oktober. Druvan omger sig av ett vitt skimmer som kommer just av den dimma som nästan råder konstant här. Druvan är nästintill frostskadad då den skördas. Just namnet Nebbiolo kommer från det Italienska ordet "nebbia" som betyder just dimma. Kortfattat kan man beskrva druvan som extremt sträv (mkt tanniner), fyllig med massor av höstaromer, viol , mörka bär samt en aning tryffel kan vara skönjbar. Vinerna kräver massor av lagring, helst på flaska så att tanninerna kan mjukas upp. Rätt lagrat ger det viner i världsklass



Barolo Albe 2007

 

Vinet har lagrats tre år på små Slovenska barriquer. Många producenter har mer och mer gått över ifrån stora fat till just barriquer som anses vara tätare samt suddar ut tanninerna lättare. Vinet är på väg att gå ifrån rubinrött mot tegel. Vi fann en nyanserad doft ,med underbara smaker av rosor, nypon, plommon, bigarå samt inslag av choklad och mkt mkt örter. Albe passar utmärkt till rikitgt mörka kötträtter.
För 189:- får du en bra Barolo som kan bli ännu bättre vid ett par års lagring.


Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2007



Ifrån den stora producenten Pio Cesare kommer detta trevliga vin. Vi fann en otroligt stram doft av ek och vanilj. Vi fann en utvecklad smak av ekfatsrost, mörka bär. Det är en alldeles lagom kryddig ton, och tanninerna har verkligen gett med sig. Årgång 2007 var ifrån de egna dammiga vinhyllorna, men år 2008 finns, och betingar ett pris av 137:-. Det är en alldeles utmärkt nybörjar Nebbiolo som lämpar sig till bra vilträtter samt stora mörka stekar.

*********************************************************************************

När vinprovning Malmö, Skåne, nådde slutet av vår härliga Piemonte provning kom vi till druvan Barbera.
Druvan Barbera har länge stått i skymundan för storebror Nebbiolo. Det dröjde faktiskt helt fram till 1982 innan de första ekfatslagrade Barberorna nådde marknaden. I och med det förändrades druvan fullständigt.

Den stora skillnaden är frukten. Här är betydligt mer frukt och en mkt högre syra De är ofta uppfriskande och syran gör det alldeles ypperligt som ett stort matvin

Barbera d`Alba Luciano Sandrone 2010


Vi fann en härlig blåröd färg. Det är en bra stank av nymockat stall i doften. Här är massor av frukt, örter, viol samt körsbär Sandrones mästerverk passar alldeles utmärkt till nötkött men ännu hellre till påskens kommande offerlamm. 199:- är välspenderade pengar. Bemärk att vinet finns i det tillfälliga sortimentet

Salute!

/ Simon


fredag 1 mars 2013

Möhippa & svensexa i Malmö Skåne med vinprovning, champagneprovning ölprovning samt whiskyprovning

För svensexan, möhippan i Malmö , Skåne arrangerar jag härliga provningar av alla de slag.


Välj mellan: Champagneprovning, Vinprovning, ölprovning, whiskyprovning, romprovning samt Cognacsprovning.


Provningarna kan göras hos Er, då medtager jag allt vi behöver. Vi kan oxå vara på de restauranter jag samarbetar med. Det händer till och med att vi varit på en strålande sommardag på stranden.

Klicka på raden här för kontakt med Vinprovning & dryckesprovningar Malmö Göteborg Stockholm

söndag 10 februari 2013

Vinprovning Malmö med Pinot Noir tema för "näsets" munskänkare


Vinprovning Malmö , höll nyligen en temaprovning om druvan Pinot Noir för Munskänkarnas "Näsets" sektion. Med hela 70st deltagare njöt vi oss igenom en handfull underbara Pinot Noir viner.
Vår sinnliga avsmakning började i dess moderjord Bourgogne.
Här liksom i Bordeaux & Champagne odlas mest vinstockar per hektar i hela världen. Hela 10 000 st. Cabernet Sauvignon lär vara världens enklaste druva att odla och finns i princip i hela världen. Pinot Noir är nog precis tvärtom den mest svårodlade.
Den sätter sig på tvären i de flesta jordar, men i det svala klimatet med bra jordmån av mineraler & kalk samt "ett gott hantverk" gör att i Bourgogne ger den de bästa och dyraste vinerna i världen.

Vi provade en trevlig "Bourgogne Vielles Vignes" samt "Beaune Premier cru Boucerottes " ifrån det stora huset Louise Jadot. 
Vår sinnliga resa fortsatte till Tyskland och Rheingau. Här går druvan under namnet "Spätburgunder" och den 14 åriga "Kunstler Reichestal Pinot Noir 1999  vi avsmakade var fantastiskt mogen.







Pinot Noirs karaktär överlag är den balanserade eleganta strävheten med starka toner av hallon, jordgubbe samt vanilj och ek. Karaktären varierar dock helt efter jordmån. Av de ca 50 st mutationer el kloningar som finns anser jag själv att den mest lyckade är kloningen med den fransk / libanesiska druvan Cinsaut (Cinsault). Under namnet Pinotage har den blivit Sydafrikas nationaldruva även om den bara står för ca 10% av odlingsarealen. Vår sinnliga resa mellanlandade just här i Sydafrika med en härlig "Grangehurst" ifrån Stellenbosch. Här fann vi robusta tanniner med massor av röda bär.



Calera Pinot Noir 2010


Avslutningsvis nådde vi Kalifornien och "Central coast" som är ett sk AVA (American Viticultural Area) som sträcker sig ifrån söder om San Fransisco till norr om Los Angeles. Här börjar verkligen tredje generationen vinfamiljer att nå fantastiska resultat. Stilla havsvindarna dämpar klimatet och Pinot Noir trivs verkligen.

Vinet ovan har fått jäsa i öppna ståltankar i ca två veckor, sedan är det lagrat  elva månader på franska ekfat. Vi fann en klar röd härlig färg. Doften var kryddig och bärig och rent av ljuvlig. Smaken helt taninnfri med inslag av jordgubbar, hallon, mynta , choklad samt lagom mängd vanilj ifrån ekningen.

Så hur ter sig då gamla världen mot nya världens Pinot Noir viner?.  Min mening är, att Kalifornien som odlar mest av druvan efter Frankrike har kommit i kapp. Kanske mer än så, men om ej annat med sin lite egna stil
För 199:- för denna "Calera" får du ett njutningsfullt vin som är alldeles utmärkt till fågel eller varför ej en härlig torskrygg där du kostar på dig att göra rödvinsåsen av samma vin!




"Heres to you"

/ Simon

tisdag 5 februari 2013

Champagneprovning vertikalt i Malmö Skåne

Vid senaste Champagneprovning Malmö Skåne gjorde vi  en sk vertikalprovning av huset Taittinger.
Vertikalt innebär att provningen går ut på att jämföra de årgångar kan tänkas finnas.

Huset Taittinger har en stor bredd på vårt Systembolag med allt ifrån vanlig sk "non vintage" dvs husets Cuveé" till Millesime av år 2004 samt även husets prestige Comtes de Champagne, och vilken sinnlig njutningsfull resa det blev.






Taittinger Comtes de Champagne 2002


  

Huset Taittinger är Champagnes tredje äldsta hus med anor ifrån 1734. Grosshandlarfamiljen Taittinger förvärvade huset 1931. Huset äger 288 hektar vingårdar varav många är klassade som Grand cru och 1:er cru och ingår i Comtes de Champagne, som skapades 1952
Comtes är Taittingers prestigechampagne och är en sk blanc de blanc, dvs en Champagne enbart gjord på druvan Chardonnay.
Druvorna hämtas från området Côte des Blancs och bara ifrån Grand Cru gårdar såsom Avize, Chouilly. Cramant, Mesnil-sur-Oger och Oger.

Vi fann en komplex doft med stora inslag av mineraler, citrus samt blommor och nötter.
En fantastisk frisk smak med en krämig mousse. Äpple citron och allt med en härligt stor eftersmak.
Comtes de Champagne kostar 1350:- och är en god investering för källaren där den kommer att ligga till sig ytterliggare ett par år.

Vill du boka Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm ?  då klickar du bara på raden här.

Salût!

/ Ton Simon

tisdag 29 januari 2013

Vinprovning Skåne med Brasilien, mer än fotboll & karneval samt bönor


Fotboll, karnevalen i Rio, Amazonas, kaffebönor, solsken och Copacabana. Det är nog så de flesta av oss förknippar detta enorma land. Men Brasilien är så mkt mera. Med sina framgångsrika vin grannbrödrar som Argentina , Chile och lilla Uruguay så talar nästan aldrig någon om landet som vinproducent.

Faktum är att Brasilien producerar enormt mkt druvor, med det i en form av hybriddruvor och till druvjuiceindustrin. Endast 10% av tillverkningen är sk traditionella druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir samt Chardonnay. 

Vintillverkningen tog fart för ca 100 år sedan med  inflyttade Italienare samt andra Europeer, i de södra delarna av landet, där klimatet är något svalare. De flesta viner konsumeras inom landet, men med 180 miljoner invånare så inser man att det är en enorm marknad. Brasiliens intresse för vin har ökat lavinartat, och idag jobbar man på ett nytt vis, där man börjar att jobba med kvalité med i huvudsak de största druvorna.






Vindima ifrån Casa Valduga



Casa Valduga skapades redan 1875 utav Italienska invandrare. 4 generationer senare är det en stolt gård som framförallt är kända för sina mousserande viner, men de skapar oxå intressanta blandningar som tex vinet ovan.

I en ganska ovanlig blandnng av druvorna Pinot Noir & Shiraz noterades en härlig rubinröd färg, mot tegelbrunt trots vinets ganska unga ålder. Vi nås av Pinots mjuka elegans med inslag av hallon. Vi fann även Shiraz strävhet, men allt i en mjuk härlig "kombo" som är förvånansvärt trevlig.  Det är en annorlunda druvsammansättning men, absolut både intressant & spännande. Med något extra års lagring så lär vinet nå perfektion. 

Det är med spänning jag ser fram emot Sydamerikas största lands utveckling inom vinvärlden!

lördag 26 januari 2013

Ölprovning Skåne Malmö på svensexa, möhippa med härlig Porter samt Ale

Ölprovning Malmö Skåne noterade vid senaste provningen två härliga överjästa små öl.
Det är en fröjd att se samt smaka av alla de nya sorter som fullständigt väller in i landet.

Porter och ale är i sitt ursprung detsamma, dvs överjäst. Portern som mer eller mindre härstammar ifrån London är dock en aning sötare än sin Irländska broder "Stouten". Namnet porter lär ha kommit till då hamnarbetare i Londons hamn transporterade ölen på sina axlar. Således blev det alltså:
- "Porter, bring me a beer"..



Grebbestads Ostronporter


Bryggeriet har i samarbete med "Porter drinkers Association" tagit fram denna Porter som lanserades i Oktober 2012. Vi fann en härlig rostad ton i doften. Det är ljuvlig smak av kaffe, örter, choklad 
och en aning frukt. 
Priset av 25:- är överkomligt och den  duger absolut mer än till Porterstek. Njut den till skaldjur, härligt lamm eller till bra grillat nötkött




Sierra Nevada Tumbler


Länge dominerade Östkusten med ölframställning i USA. Få hade väl trott för ett 20 tal år sedan att öltillverkning i Kaliforninen skulle bli på modet. Dessutom tillverkas det "ales" vilket man kanske ej förknippar med klimatet.

Sierra Nevada Tumbler pale ale är en sk ljus ale där man använder sig av ljus karamellmalt till skillnad ifrån mörk i vanliga ales. Vi njöt en härlig brun färg med doft av nyrostad malt. De starka inslagen av humle är njutningsfullt märkbar. Här är inslag av kavring, russin, torkad frukt och choklad,.

För 26,90:- får du en härlig "pale ale" perfekt till kött av alla de slag samt till riktigt smakrika vintergrytor

Ölprovning Skåne Malmö arrangerar flertalet olika former av ölprovningar. Hör av dig för mer info.

Cheers!

/ Simon

torsdag 17 januari 2013

Champagneprovning i Malmö Skåne med sabrering

Champagneprovning Malmö Skåne  håller en öppen provning den 6 / 2 i år. Efteråt dukar restaurang OCCO i Malmö upp hela 15 st "meze. Det finns platser kvar.  Givetvis avslutar vi provningen med sabrering

Champagneprovning Skåne Malmö arragerar även slutna provningar för företaget, Svensexan eller möhippan, eller varför ej i goda vänners lag. Hör av dig med förfrågan!

/ Ton Simon

måndag 7 januari 2013

Vinprovning Skåne Malmö med Vardagsvin ifrån Veneto

Vinprovning Malmö Skåne gjorde vid  vår senaste vinprovning ett vardagsavtryck i det härliga Veneto.
Veneto som är Italiens tredje största vinregion bjuder på en härlig mångfald. Här är de välkända vita vinerna ifrån Soave samt även DOCG viner ifrån Bardolino. Ifrån den lilla kommunen Valpolicella, härskar fortfarande Amaronevinerna.

Men, Valpolicella är så mkt mer än de nästan ibland för "upphausade" Amarone. De vanliga Valpolicella vinerna med de lokala druvorna Corvina Veronese, Molinara samt Rondinella är i sig ett undersköna viner
Den stora skillnaden är att i vanliga Valpolicella viner är druvorna ej torkade utan får jäsa helt naturligt.
Men, det är ju oxå Ripasso viner samt såklart Reciotto och Appasimento.

Corvina Veronese


Ifrån producenten Cantine Riondo kommer detta vardagsvin. Druvorna Corvina Veronese (80%), samt Molinara (20%), har endast fått torka i 120 dagar, vilket gör att det är i Amarone stil.

Vi fann en härlig djupröd färg. Det är mkt mörka bär där körsbär är mest framträdande. Kaffe, läder där allt är välbalanserat smakrikt. Kortfattat: Frukt & kryddor. För endast 89:- får du ett alldeles utmärkt vardagsvin som minner om Amaronestorhet.

Vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm erbjuder år 2013 på härliga olika teman i vinets värld.
Välkommen att botanisera!

/ Simon

torsdag 3 januari 2013

Vinprovning Skåne Malmö med ett härligt år 2013 framför fötterna

Vin & dryckesåret 2012 med vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm var enormt givande för mig.
Det var allt ifrån härligt lagrad rom i fransk stil som vid blindtest (nästan) förknippades med vällagrad Cognac.

Det var även härliga återigen lagrade Kaliforniska viner med inspiration ifrån Bordeauxblandningar som bliver mer och mer perfektion.

Chile & Argentina besöktes också flitigt rent sinnligt och det är med stor nyfikenhet jag inväntar de första bra Brasilianska vinerna på marknaden. Landet producerar minst lika mkt druvor som sina grannländer, men merparten går till druvjuice industrin. Landet har både klimat och förutsättningar att på sikt kunna skapa bra viner.

Storsatsningarna i Kina är också väldigt intressant. En för oss vindrickare kanske lite främmande tanke är att dricka annat än saké ifrån detta jätteland där vintillverkning funnits i nästan alla tider.

Liksom krig så har politik påverkat utvecklingen. Vanligt liksom i dåtida Östeuropa, var att man tillverkade ett vin för folket, samt ett för partitoppen. Att det sedan skiljde över 300 mil medan rankorna var inget man tog hänsyn till i blandningen av ett och samma vin.

Vinåret har i övrigt varit mkt intressant och givande, och det är med glädje jag ser och läser statistik över antalet läsare här på bloggen. Ni är nästan faktiskt ca 50 st dagligen. Det tackar jag ödmjukt entusiatiskt för, vilket i sin tur leder till att jag inför vin & dryckesåret 2013, får skärpa till mig och bidra lite mer med mina upplevelser i dryckernas värld.

Som vanligt går det att boka mig till ett minimi om åtta personer vid provningar. Är man ej åtta personer
så går det alldeles utmärkt att boka in sig vid de öppna provningarna som arrangeras en gång i månaden.
Allt till ett facilt pris med efterföljande middag

Vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm inleder året den 16 Januari med att utforska vinets vagga:

Libanon!

Det sägs att vaggan urspungligen var Georgien samt Mesopotamien, men det var Fenicierna i Libanon som utvecklade vinet samt skeppade det upp i medelhavet till Grekerna och Romarna.

I romarnas kornbod "Beeka Valley", sker nästan all vintillverkning med sina 300 soldagar om året.
I den mineralrika jorden, trivs de gamla franska stora Bordeauxdruvorna bäst. Phylloxeran (druvpesten ) nådde aldrig Libanon på 1880 talet så rankorna är ursprungliga . Tillverkningen idag är såklart påverkad av Fransmännen.

Inbördeskriget mellan 1975 - 1990 påverkade tillverkningen stort. Men Libaneserna gav sig, ej. Även om det skördetid var förenat med livsfara att skörda.

 Idag finner vi fantastiska blandningar här, och ett av dem är:

Chateau Ksara 2006

Med en ljuv cuvée av Cabernet Sauvignon, lillebror Merlot samt Petit Verdot fann vi njutningsfulla toner av plommon. Torkad frukt, ceder, russin samt tobak och Cab Sauvignons mörka bär. Det är en bra ekfatsrost med precis lagom inslag av vanilj. Vinet är i princip fritt ifrån tanniner. 

För 149:- finner du ett vin som är underbart härligt. Bättre nötkött eller en bra bricka med hårdost borde passa utmärkt. Annars går det alldeles utmärkt att dricka det som det är, vetandes att vi håller i ett glas, med ursprungsrankor sedan innan medeltiden.


/ Er Simon

onsdag 26 december 2012

Vinprovning Malmö Skåne med Italiens näst största druva

Vid senaste vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm nådde vi Italiens femte största vinregion Abbruzzo (Abbruzzi). Distriktet är ej känt som det mest lysande för vinframställning, men faktum är att
fastän man har störst skörde uttag per hektar så börjar de att producera mer och mer kvalitativa viner.

Det är  en bra jordmån, där bergskedjan Appeninerna skyddar i norr samt Adriatiska havets vindar i öst svalkar.

Druvan Montepulciano, som är Italiens näst största efter Sangiovese,
dominerar med sin bäriga smak med mkt örter.

Cantina Zaccagnini


Gården använder sig av senaste tekniken av maceration ( dvs urlakning av skalen ) och vinet får jäsa på tempererade ståltankar. Efter klarningen med äggvita, har vinet fått ligga 5 månader på ekfat.

Vi fann en härlig röd färg med kryddiga dofter. Smaken är fruktig, bärig med inslag av örter och vanilj ifrån faten samt kakao. Det råder en bra balans i tanninerna trots att vinet är relativt ungt.

För 99:- får du ett bra vardagsvin som passar till Italiensk husmanskost eller varför ej till en bra bit nötkött.

Vinprovning Skåne Malmö Göteborg  Stockholm bjuder 2013 på flera olika typer av teman vid vinprovning
Välkommen att botanisera!

God fortsättning!

/ Er Simon



måndag 24 december 2012

Vinprovning Skåne Malmö med en silkeslen Chianti Classico


Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm avnjöt senast en härlig Chianti classico ifrån vineriet Brancaia.
Brancaia ligger utanför den lilla klassiska byn Radda i ursprungsdistriktet Chianti Classico.

Jag vill påstå att det finns nog ingen druva som passar julen så bra i doft & smak såsom Sangiovese, med sina kryddor & mörka bär.

Brancaia Chianti Classico 2008


Brancaia investerar för att nå perfektion i sina viner. Vineriet är 5 år gammalt, och man satsar otroligt stort på hantverk och allt såklart enl Chianti classicos lite striktare regler än det stora Chianti

Vinet består av Sangiovese till 80% samt 20% Merlot. Druvorna handplockas, och 50% jäser på gamla barriquer medan de andra 50% jäser på helt nya.

Efter 16 månaders "fatning", vilar sedan blandningen 6 månader på flaska innan de når marknaden

Brancaia 2008, är en sk "Chianti storhet" där Sangiovesedruvan verkligen når upp till sin betydelse Jupiters blod. Färgen är underbar där det djupt rubinröda nästan är på väg att gå över i brunt.

Doften är behaglig med en aning inslag av nymockat stall. Kryddor når oss samt fatrostningen dominerar.

Smaken är den klassiska med mörka körsbär, mkt kryddor, kakao och en liten stringens av plommon och råtobak.

Brancaia är njutning redan nu för sina 259:-, men lär utvecklas ännu mer på ett par års tid i källaren.

Vinet är utmärkt till kalv, eller varför ej en vällagad fågel. Alternativt att man möter upp smakerna
med fin ren kakao.


"Buon Natale" !

/ Simone



tisdag 18 december 2012

Vinprovning Göteborg med glögg i fortet

Vid senaste vinprovning Göteborg provade vi oss igenom flera härliga rykande varma glöggar som finns.
Endast på systembolaget finnes hela 68 st att tillgå. Utöver det finns det ju saftvarianterna i butikerna.

Men, vad är det egentligen, eller bör vara ?. Låt oss säga såhär. Glögg är eller bör vara "glödgat" vin.
Ett kraftigt rödvin med mkt kryddor som hälls över brinnande karameliserat socker. 





Ripa ekologisk vinglögg

Denna härligt rubinröda ekologiska glögg är och förblir en favorit.
Glöggen är gjord på druvorna Montepulciano & Sangiovese, vilket är märkbart. Det är mörka bär samt man kan nästan känna Sangiovesens kryddighet. Vi fann inslag av russin, kanel nejlika samt ingefära.
Ripa finns som ovan på 2 liters box för 139:-.




Lucia choklad



"Vino aromatizatto" Lucia produceras i Asti på välvalda druvor ifrån Piemonte. Här är klassiska
glöggkryddor såsom kardemumma, kanel, nejlika samt ingefära. Här är en infusion av god kakao, i alldeles lagom mängd.

Av gammal tradition bjuder vi alltid russin och nötter till vår välkomstglögg i juletid.

Ett otraditionellt mkt givande äktenskap är att bjuda Lucia tillsammans med fin ren choklad. Av hög kakaohalt. Lucia har en alkohalt av 15%, och det måste skrivas, det är buteljerad njutning.

Planerar du och ditt företag en vinprovning till våren? Hör av dig till Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm för mer info

God Jul!

fredag 7 december 2012

Ölprovning Malmö Skåne med härligt Bourbonfatad Julmust

Vid senaste ölprovning Mamö Skåne avslutade vi "jullikt" med en härligt bourbonfatad Julmust.



Lika förtrollande gott som det kan vara, lika förtrollande hemligt är receptet.
Det enda vi med säkerhet vet är att musten innehåller humle malt samt kryddor

Unge kemistuderande Roberts köpte receptet ifrån Tyskland för snart 100 år sedan.
Julmusten lanserades starkt vid förbudomröstningarna 1922, såsom ett alternativ
till porter och pilsnern som flödade i landet. Receptet finns fortfarande i familjeföretaget Roberts
ägor, och hit får bryggerierna vända sig för att köpa sk "julmustkoncentrat".

Det dricks hela 50 miljoner julmust under december månad

Nygårda Julmust lagrad på Bourbonfat




Vi fann en härligt gyllenbrun färg. Riklig skumkrona. I doften är whisky märkbar, men absolut på ett harmoniellt vis. Smaken är ljuvlig med inslag av citron, choklad, fat samt kanel och en avslutning av ingefära.
Whiskysmaken går igenom och finns med hela vägen, men på ett stilla vis...

Musten är lagrad 6 månader på fat, samt ytterliggare 6 månader på flaska.
För 30:- får du ett härligt alternativ till Julöl, som du finner i de stora bolagen.

Ölprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm, arrangerar ölprovningar med olika teman.
Hör av dig för förslag!

/ Er Simon