tisdag 29 januari 2013

Vinprovning Skåne med Brasilien, mer än fotboll & karneval samt bönor


Fotboll, karnevalen i Rio, Amazonas, kaffebönor, solsken och Copacabana. Det är nog så de flesta av oss förknippar detta enorma land. Men Brasilien är så mkt mera. Med sina framgångsrika vin grannbrödrar som Argentina , Chile och lilla Uruguay så talar nästan aldrig någon om landet som vinproducent.

Faktum är att Brasilien producerar enormt mkt druvor, med det i en form av hybriddruvor och till druvjuiceindustrin. Endast 10% av tillverkningen är sk traditionella druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir samt Chardonnay. 

Vintillverkningen tog fart för ca 100 år sedan med  inflyttade Italienare samt andra Europeer, i de södra delarna av landet, där klimatet är något svalare. De flesta viner konsumeras inom landet, men med 180 miljoner invånare så inser man att det är en enorm marknad. Brasiliens intresse för vin har ökat lavinartat, och idag jobbar man på ett nytt vis, där man börjar att jobba med kvalité med i huvudsak de största druvorna.


Vindima ifrån Casa ValdugaCasa Valduga skapades redan 1875 utav Italienska invandrare. 4 generationer senare är det en stolt gård som framförallt är kända för sina mousserande viner, men de skapar oxå intressanta blandningar som tex vinet ovan.

I en ganska ovanlig blandnng av druvorna Pinot Noir & Shiraz noterades en härlig rubinröd färg, mot tegelbrunt trots vinets ganska unga ålder. Vi nås av Pinots mjuka elegans med inslag av hallon. Vi fann även Shiraz strävhet, men allt i en mjuk härlig "kombo" som är förvånansvärt trevlig.  Det är en annorlunda druvsammansättning men, absolut både intressant & spännande. Med något extra års lagring så lär vinet nå perfektion. 

Det är med spänning jag ser fram emot Sydamerikas största lands utveckling inom vinvärlden!