söndag 24 mars 2013

Champagneprovning Göteborg med fakta historik kunskap samt njutning


Champagneprovning Göteborg bjöds på en underbar biltur igenom Västra Götaland. Med ett nästan snöfritt landskap bjöds det på sol samt väldigt trevligt bemötande.

Vid mina Champagneprovningar Malmö Göteborg Stockholm eller i hela landet, inleder vi alltid med dess underbara historik. Historik följs av fakta samt kuriosa & tillvekningsprocess. Jag talar om den andra jäsningen som sker i flaskan, degorgeringen samt såklart" Liquer de Tirage" dvs tillsättningen av socker.

Efter det doftar vi samt smakar vi oss igenom de 5 sorterna jag valt. I basprovningen provar vi alltid "cuvéer, blanc de blanc, blanc de noir samt rosé. Avslutningvis sabrerar jag, eller den utvalda bruden, jubilaren eller värden. Kan det bli festligare än så...?

Taittinger Nocturne


Detta är huset Taittingers första halvtorra Champagne. Vi fann en härlig ljusgul färg. Det är en bra brödighet i doften, lite åt knäckebröd. Här är smak av röda äpplen, nötter samt en aning jäst. Den lilla stringensen av sötma gör den utmärkt till ex hummer eller andra bra skaldjur med märkbar sälta. 359:- betingar denna lite udda Champagne


Launois Grand cru blanc de blanc


Blanc de blanc är alltid Champagne  till 100% på druvan Chardonnay. Vi fann en härligt gul färg.
Bubblorna är små, med en bra lagom "mousse". En mindre brödighet i doften med härliga inslag av gula saftiga äpplen samt lite nötter. Launois är ett trevligt mindre hus, som alltid framvisar god kvalité.
För 299:- finner du sällan någon bättre Champagne. Njut Launois till vit fisk eller i bersån

Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm erbjuder utöver basprovning även sk vertikalprovning. Med vertikalt menas med att vi provar 5 Champagner ifrån samma hus fast olika årgångar.

Salût!

/ Ton Simon