onsdag 20 mars 2013

Ölprovning Malmö Skåne med 2013 års påskbrygdÖlprovning Malmö Skåne, provade senast ett par av de ca 17 st påskbrygder som finnes.
Normalt är jag väldigt förtjust i alla de små special "ale" som finns på marknaden. Whisky lagrade och små "special edititions". Ren och skär doft & smakupplevelser i mängder. 

När det kommer till jul & påskbrygd är jag nog lite av en klassiker dock. Sedan ca 100 år tillbaka i tiden har vi bryggt julöl i Sverige. Länge bryggde de lite större gårdarna sitt eget vardagsöl. Vid midvintern bryggde man dock ett mörkare öl som var starkare samt sötare. Detta för att värma sig i vintern samt bemöta den mkt salta , feta maten. Juöl & påsköl är bryggtekniskt detsamma, men påskbrygden är ganska ung. I Danmark började man brygga sin "påskebryg" på sent 1800-tal. Seden anamades i Sverige först vid 1980-talet. För mig är en Påskbrygd en mörk lager men, det finns en bra mängd "påskales" på marknaden oxå


Ysta påskbrygd
Vi fann en bra skumkrona i en riktigt mörk lager. Det är en fruktig smak med inslag av mkt humle och mörkt bröd. Ysta påskbrygd finner du på små lokala systembolag nära Ysta, men finns såsom beställningsvara för 23,90.-


Mariestads påskbrygd


Vi fann en mörk färg med en otroligt maltig smak. Det är knäckebröd i doften samt i smaken finner vi mkt citron, humle och en klar beska. Brygden är den mest sålda på Systembolaget och är överkomlig med sina 17:- . En utmärkt påsköl till lamm, men även lax.

Glad påsk!

/ Simon

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar provningar över hela landet
Hör av dig för mer info