lördag 2 juli 2011

Vinprovning i Malmö med avslutning i Veneto

Avslutningsvis i kvällens vinresa med temat Italien, nådde vi til regionen Verona och distriktet Valpolicella.

Amaronevinerna med lång historik, är som du kanske vet, just nu i vinvärlden ett vin
med hög kultstatus.

Sällan finner man viner under 180:- och det är vanligt att producenterna "halvlurar" oss konsumenter.

Allt som ofta tvingas vi vinälskare läsa annonser om vin "med Amaronekaraktär" som endast kostar 89:-

Men vad är det då? ÄR det Amaronevin?
Nej, såklart ej. Ett Amarone som skrivet ovan, kostar sällan under 150:-, men
det är vin ifrån distriktet, med lite av samma karaktär.

Här nedan försöker jag kortfattat bena ut begreppet.


Det är många faktorer som spelar roll i denna något udda framställning av vin.
Utöver det speciella klimatet, är det ett mkt lågt skördeuttag per hektar.
Man använder sig endast av de små lokala druvorna: Rondinella, Molinara samt Corvina Veronese. Två av dem måste alltid finnas med.

Tillverkningsmetoden kallas för "appasimento" vilket i sig är unikt.
På hösten skördar man helt normalt. Efter skörden låter man druvorna torka ut helt i ca 100 dagar. Efter det krossar man druvorna (eller russinen) och låter dem jäsa
samt lägger dem på träfat i ca 4 år.

När vinet sedan buteljeras, förvaras det ofta på butelj i något år till.

Hela denna process, är såklar dyrbar, varav priserna för detta "guld" är hög.

Vad är det då för sk Amaroneviner som kostar under eller runt 100:-?

Det finns två varianter:

Ripasso:

Man sparar alltså jästresterna ifrån Amaronen och låter det jäsa en andra gång.
Smaken blir åt riktningen Amarone, men det är en aning lättare och måste nog påstås
passa bättre till maträtter. Vinet ligger ej lika länge på ekfat och går ofta under benämningen "Amarone light" delvis för smaken samt för att priset är ca hälften

Appasimento eller "miniamarone"

Här ställs ej krav på druvsorten, och vanligt är att man abryter jäsningen
relativt tidigt. Alltså en snabbframställd form av Amarone.

Ripasso och "miniamaronena" är att rekomendera till rena maträtter.
Detta för att de ej har det djup samt lika höga alkohalt som den riktiga Amaronen.
En riktig Amarone tar i princip över hela intrycket.

Dock, är Amarone helt ljuvligt för sig själv, eller kanske med härlig bra bit choklad
naturell med hög cacaohalt. Eller varför ej till härlig Parmesan eller vällagrad stiltonost?

Mot kvällen nådde vi som sagt denna Amaronen:

Soprasasso Amarone Della Valpolicella





Vi nåddes av den klassiska tegelröda rubinröda färgen.
Doft av hög alkohalt, kryddighet och mörka bär.

En smak av kanel, lite lakrits och inslag av körsbär & tobak
samt faktiskt en liten eftersmak av Chili.

Soprasasso fanns länge endast på beställningssortimentet.
Försäljningen har varit enorm och därför finns den nu i ordinarie sortimentet.

Bästa läsare, det är stor skillnad på Amarone & Amarone.
Denna är ett typexempel. Det relativt låga priset, har såklart ökat
försäljningen. Men håller det måttet mot de andra Amaronevinerna ifrån 180:- och uppåt?

Tveksamt, vinet ÄR trevligt, men det råder en stor syra som nästan
dödar den annars angenäma klassiska körsbärssmaken & kryddigheten i Amaroneviner.

Mitt råd är, lägg till 30 - 40:- så blir du ej besviken!

TACK FÖR EN TREVLIG PROVNING samt glad sommar!


/ Er Simon

lördag 25 juni 2011

Nya "öppna" vinprovningar i Malmö

DUBBELklicka på bilden för bättre upplösning





Samtliga "öppna" provningar ovan hålls på rest Intermezzo i Malmö

Vinprovning i Malmö

Framför näsan denna afton hade vi en härlig Chardonnay ifrån dess morderjord i Chablis, men även en ifrån USA. Alsace med uråldriga Rieslingrankor.
Härliga Rhônedruvan Viognier som idag växer så det knakar i USA.
Och avslutningsvis en härlig Sauvignon blanc ifrån Graves i det Östra Bordeaux.


Så hur påverkar jordmånen & klimatet ex en druva såsom Chardonnay?


Många tror att vinstocken behöver en viss jordmån för att ge bra druvor, men faktum är att helt olika jordtyper kan ge utmärkta viner.

Riktigt bra viner brukar komma från väl dränerade jordar med lite regn. Finns det dessutom tillräckligt med näring - främst kväve, fosfor och kalium - gör det att vinstocken växer långsamt. Stockens löv blir små och löv och druvklasar får tillräckligt med sol. Druvorna blir också ganska små - men rika på smak och arom.

Vinstockar behöver kväve i lagom dos. Alltför mycket kväve gör att skott och blad blir stora och skuggar druvorna.

Stenar och grus påverkar jordens fuktighet och temperatur samt ger bra dränering. Det betyder att vinstockens rötter måste söka sig ner djupt efter vatten. Ett stort rotsystem är dessutom en lagringsplats för vinrankans energireserver.
Större stenar på jordytan, som i Châteauneuf-du-Pape och Mosel, lagrar solvärme som värmer druvorna under natten.

Slutsatsen är att sambandet mellan jordmån och vinkvalitet är svår att påvisa. Jorden påverkar vinet, men andra faktorer som klimat, druvsort, rotstock och vinmakarens avsikter väger tyngre.

Tidigare fanns en skarp motsättning mellan Europa och Nya världen angående jordmånens betydelse. I dag är åsikterna inte alls så kategoriska och det beror främst på att många vinmakare reser världen runt och lär av varandra.


"Some Chard" Chardonnay 2009 Ekologisk





Vinet kommer ifrån Redwood Valley Cellars, och hela vingården är certifierad ekologisk.

Vi fann dofter av vanilj,ek ,samt nötter.
I smaken fann vi päron, lite tutti frutti, rostad fatkaraktär med mkt tropisk frukt.

Rekomendationer säger att detta vin är lämpligt till kyckling
fisk eller ljust kött.

Jag är övertygad över att "tutti fruttin" tar över de mesta av smaken dock.


För 95:- får du dock ett trevligt "berså" vin att njuta sommarnatten!

/ Er Simon

torsdag 9 juni 2011

Vinprovning i Malmö

Californien.

Detta underbara vinland, som idag verkligen står för kvalitée samt nyskapanade.
Det underbara med alla dessa viner på en mångfald druvor är att det råder ingen större snobbism.
Föreställ dig en Toscansk vinmakare i Bordeaux eller omvänt?
Det skulle i princip ej fungera i den gamla världens traditioner & tänkande.
Men i Californien finns ej sådana traditioner, och vilket spektra det blir när man kan plocka ut godbitarna av allt.

Idag kan man verkligen tala om kvalitée och anledningen är såklart att man börjar med 3-4 generationens vinmakare att få erfarenhet.
Jorden börjar anpassas, samt stockarna anpassas mer och mer.

Dock finns det en risk med viner här, då det emellanåt kan bli ganska Amerikanskt,
dvs "much of everything".
En härlig Pinot Noir kan vara totalt sönderekad, där eken och följande vanilj övertar vinet totalt.

En Chardonnay kan bli så sönderekad att den är nästan "stoppljus"orange samt smakar för mkt smör, och de härliga gröna äpplena samt citrussmaken försvinner.

Men, som skrivet, det finns underbara viner.

Vin för mig är så mkt mer än själva vinet i sig. Det är stämning, det är glas, det är känsla, det är när man även märker tillverkarens genuina känsla och inlevelse för vinet. Där vinet ingår i livets sinnlighet, som en del av "livets goda".

Kvällens avslutande begivenhet var 2 viner ifrån Sonoma county och Russian river.

"Amorosa Bella"


Läs nedan tillverkarens väl valda sinnliga ord




"Quality of life is measured in moments of living, not years of life!

In Italian, “Amorosa Bella” means beautiful lover. The love affair is with life! Amorosa Bella is sensual. Literally speaking, our beautiful bottled wine is the essence of experiencing the full spectrum of “sensuality” using all six of your sense: sight, smell, sound, taste, touch, and intuition.

Dr. Charlyn Belluzzo, founder of Amorosa Bella, talented winemakers Chuck Mansfield and Penelope (Penny) Gadd-Coster, along with an intimate team of highly skilled wine artisans, handcrafts four uniquely sensual wines exclusively for Amorosa Bella.

Through a luscious alchemy of elements our Pinot Noir, Chardonnay and Sparkling Wines awaken your senses create intimate personal moments and enliven all gatherings.

Amorosa Bella wines celebrate the richness of authentic sensual living. Conceived in the heart of Sonoma County, California, nestled along the famed Russian River, where the beauty of lush hillsides laced with delicate rows of grapevines and alluring aromas fill your senses. Temperate weather; warm sunny days and nights cooled by the ocean fog as it rolls in most summer evenings infuses the grapes and the people living in the region with a unique sweetness that is intoxicating making easy conversation with friends and lovers.

Balance your life by living fully present in your senses. Replenish your supply of energy and zest. Make life better by adding good wine, good food, and good friends. With Amorosa Bella, life is a party and everyone is invited!"


2009 Amorosa Bella Reserve Pinot Noir

Vi fann underbara röda körsbär, en lagom kryddighet, läder samt en otroligt koncentrerad doft av? bränd tjära från ekfaten eller kan det vara så att rankorna tar till sig av bränder som härjat här?

Vinet har legat 11 månader på Franska ekfat, och det har tillverkats ca 11 lådor av denna Reserva.

Vinet, är i princip silkeslent och det är mkt lite tanniner.

38 $ får du ge vid direktimport.

2009 Amorosa Bella Chardonnay


Här måste inrömmas att jag var livrädd att denna lilla "underdog" skulle vara totalt sönderekad i både smak & doft. MEN jag måste säga att här råder en balans.

Vinet har endast i princip "vänt" ett par månader på ekfat, och det är en liten nyans av vanilj & ek i en annars mogen äpplesmak. Efter en stund kommer det lite rostat bröd samt en aning mango. Tanninerna och syran finns där, men som skrivet med balans.

26 $ får du ge vid direktimport.

Tack för en yttterst trevlig afton med inslag av den "nya världen"

Cheers!

/ your Simon

lördag 4 juni 2011

Vinprovning i Malmö 17 Juni

Det finns platser kvar till denna härliga provning den 17 Juni i Malmö


Maila mig för plats: sthoor@telia.com

lördag 21 maj 2011

Vinprovning i Malmö med avslutning på Golanhöjderna

Efter en härlig provning, ville jag tillsammans med min grupp vidga vinvyerna en aning.

Varav jag plockade fram ett Israeliskt vin

För mig som vinprovare är det en ynnest att få ha provat viner ifrån hela världen.
Det är INTE bara de absolut godaste och prestigefyllda dyra vinerna som slinker ner genom gommen. Utan såklart det stora intresset av annorlunda och udda samt småproducerande länder

I det är jag oxå helt opolitisk, för att s.a.s ej gå bet på upplevelser.

I Israel har man producerat vin långt före Jesu tid.
Och man kan nog påstå bortsett Mesopotamien och runt Svarta havet så är det i Israel samt framförallt Libanon som är vinets vagga.

Det sägs ju att Jesus gjorde vatten till vin, och nog är det just så för Israelerna än idag, då de börjar få öknen att blomstra med sina konstbevattningar.

Den moderna vinindustrin tog fart då den kända vinfamiljen Rotschild etablerade en vingård här på 1880-talet.

Efter att staten Israel blev till 1948, så var det en ren nödvändighet med ny vinproduktion då vinerna ju måste vara koscher tillverkade.

De flesta druvorna kan växa här, men man är väldigt glad att tillverka stabila "Bordeauxblandningar"

Mkt av vinet stannar kvar i landet och USA är största exportnation



YARDEN 2009





Vinet är tillverkat på de klassiska 5 Bordeauxdruvorna. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot , Petit Verdot samt Malbec.

Som Bordeaux älskade stofil jag är, så känner man direkt igen sig.
Det måste berömmas att även om vinet är ungt så har det en icke hög smak av garvsyra.

Det är en intensiv bränd doft med lite gräs..

Smaken är den klassiska svart vinbärssmaken med inslag av lite vanilj och lakrits.

Man skall på intet vis jämföra den med en Bordeaux då klimatet är helt annorlunda och förutsättningarna är totalt annorlunda.

Men, för 109:- får du en ganska trevlig upplevelse samt det torde passa utmärkt som ett hyfsat grillvin till lamm och fräscha sallader.

Tips, kyl det lite grann ner till ca 22 grader.


L'chaim ( to life ! )

/ Shimon

Champagneprovning i Malmö samt hela landet





”Med sin breda kunskap inom mat och dryck tar Simon med oss på fascinerande resor i vin– samt spritvärlden. Simon har stor erfarenhet ifrån Skandinaviens krogscen. Såväl kungamiddagar som egna restauranger har lagts till erfarenheterna”.

Champagneprovning med sabrering

En resa ifrån Reims och Epernay samt runt i distriktet. En fantastisk historia, teknik, förvaring samt kuriosa. Provningen är i sig den exklusivaste jag gör, men nog också den godaste.



Kan sommarens festligheter inledas eller avslutas festligare?


Välkommen in på: wwww.sthoor.se eller maila mig för mer info:
sthoor@telia.com


/ Er Simon

tisdag 17 maj 2011

Rödvin i sommarvärmen?

Under de kommande ljuva förhoppningsvis varma sommarmånaderna, så regerar ju det vita vinet samt även det numera så populära rosévinet.

Kraftiga fylliga kryddiga rödviner, är kanske inte det mest idealiska i hettan.

Men det finns ju varianter.

En ljuvligt len, elegant lite lite kyld Pinot Noir, passar i värmen
samt till en hel del mat oxå.


Druvan Pinot Noir:


Pinot Noir är en blå vindruva och den viktigaste druvan i röda Bourgogneviner. Den ger lätt mutationer, vilket innebär att ett sort antal olika kloner existerar, och räknas som svårodlad. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti som ofta kallas världens bästa vin (av vinproducenten Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne). Pinot Noir skiljer sig från till exempel Cabernet Sauvignon i det att den inte ger särskilt mörka, garvsyrerika viner. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen


Cuvée Margot 2008



100% Pinot Noir ifrån det ljuvliga Bourgogne.

En bärig doft med inslag av jordgubbe samt en viss fatning är märkbar.

Det är mkt krydda i smaken, en hel del tanniner samt hallonen & jordgubbarna kommer efter ett tag. Kryddorna i kombination med bären, ger en häftig smak

Servera ej vinet över 20 grader, samt se till att det får dekanteras / luftas
minst en hel timme innan.

Det tar tid för vinet att ge med sig. Det är som sagt mkt garvvsyra.
Men efter ett tags snurrande kommer det till sin rätt.

För 129:- är detta vin ett bra alternativ till sommarens grillade fisk,
lättare ljusa kötträtter, eller varför ej till härliga bär.

Salût!

/ Simon

torsdag 12 maj 2011

Vinprovning i Malmö med teaterbrödrar

Med tvära kast mellan Toscana, Bordeaux samt Californien avslutades vår provning med alltid lika heta diskussioner betr:

Naturkork? Skruvkork? Glaskork? Syntet samt BiB.





Ja, helt klart är att vin MÅR BÄTTRE i de "nya" sättet att försluta dem. Det råder det ingen tvekan om. Ej ekonomiskt heller för vinbönderna..

Men som allt annat, anser jag att vin lika mycket måste vara känsla såsom smak.

Rätt vin i rätt glas. Vem vill dricka vin i en kaffemugg? Och hur charmigt är det att på ett underbart dukat middagsbord, trycka dit en 3 liters bag in box mitt på bordet?

Hur charmig är proceduren med skruvkork på krogen när vi får vårt beställda vin presenterat?



Vad kanske få vindrickare tänker på är den fantastiska korkeken...



Odlingar som i Portugal, Spanien Algeriet har enorma problem med utvecklingen av "moderna" korkar. Stora odlingar förfaller. Ruttnar bort. Eken är i sig ett enormt viktigt träd i den biologiska floran. Kanske något att tänka på nästa gång man beställer sin Chardonnay förpackad i plast?

"In vino veritas"

/ Simon

torsdag 5 maj 2011

"Den fula ankungen börjar att bli en vacker svan"

Rosévinet har en enorm framfart över hela världen.
Och det är positivt för kvalitéen

Men vad är det då egentligen?

Rosévinet är ej som man tror en blandning av rött & vitt vin.
Sedan ett par år tillbaka råder en ny EU lag som innebär att rosévin
endast får göras på blå druvor.

All färg sitter i druvans skal, så skalen för jäsa med vinet, ju längre, ju hårdare färg..

I slutet av 1950 talet, började rosévinet bli populärt runtom i världen. Och visst är det så att med stor hetta så får röd & vittvin känna sig utkonkurerat av detta oklassificerade vin.

Många ggr i vinvärlden kallas det för den fula ankungen. Detta för att det ej finns klassificeringar och benämningar, men även för att smaker & dofter är begränsade i detta vin som skall kylas väl.

Så, hur gör man då för att få bra kvalité ? Ett gott råd är att köpa kända vingårdars rosévin. En annan är priset. Vin är ofta värdemätare. "What you pay is what you get"

Sancerre "Les Baronnes Rosé"




Sancerre är en appellation för Loireviner från övre delen av Loire-dalen, och har sitt namn från staden med samma namn. Appellationen är känd för friska vita viner på druvsorten Sauvignon Blanc.
Appellationerna Sancerre och Pouilly Fumé, som gör likartade viner, är belägna på ömse sidor om Loire-floden.

Sancerreproducenten Henri Bourgeois tillhör de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé med sina 64 hektar.

Rosévinet består av 100 % Pinot noir.
Själv vill jag nog påstå att roséviner med Pinot Noir är de bästa.
Det får druvans elegans, och just den där lagom mängden syra, som harmonierar med den ljuva laxrosa färgen.

Doften är härlig med inslag av bär såsom hallon och körsbär.
Här är precis lagom harmonierad syra, och ljuv smak av vinbär, hallon och minsann i
eftersmaken lite mandarin.

Vinet är klart att dricka nu, och vinner ej på lagring.

Jag vill helt klart påstå att detta är ett av de bättre roséviner på bolaget, och släpptes nu i början av Maj.

Vinet är perfekt till ej allt för salt fisk samt även till kyckling.

Själva avslutade vi med färska jordgubbar och det gifte sig verkligen!

För 139:- får du mkt hallonsmak där smaken EJ behöver kylas totalbort

Med ett minimi om 8 personer skapar jag Rosé & vitt vinsprovningar.

Salut och glad vår!

/ Er Simon

måndag 2 maj 2011

En biodynamisk syrlig dam ifrån det Södra Rhône

Utöver att Rhône är ett av de största vinproducerande områden i Frankrike, är det
verkligen även kontrasternas.

Det är ganska svårt att sätta en exakt stämpel på vad som är typiskt kännetäckande för vinerna.

Norra delen står endast för 5% av totalproduktionen medan den Södra står för de resterande.
I Söder finner vi en aning enklare viner såsom ex Côtes du Rhône vinerna,
men självklart finns här även toppviner såsom ifrån Gigondas och Ch Neuf du Pape.

I söder regerar druvan Grenache, även om här odlas helt upp till 18 olika andra sorter.

Druvan är känd för att ge värme, mkt alkoholrika viner samt kvalité.
Den är väldigt soltålig och mognar med väldigt hög sockerhalt, vilket i sin tur leder till hög alkohalt.

Med hänsyn till den höga alkohalten, är det därför vanligt att vinerna blandas ut med antingen Syrah eller Mourvèdre.
Det gör att vinerna stillar sig samt får struktur och god fyllighet.

Vacqueyras Le Clos 2009



Vinet är helt biodynamiskt och med lika stora delar Grenache som Syrah.
Vinet har vilat ca 2 år på betongtankar innan buteljering.
Således ingen ekning alls, vilket är märkbart.

Vi fann en hög syra och hög alkohalt 15% viket är märkbart.
Men det till trots är här en härlig fruktig must med smak av björnbär,
choklad samt mkt mkt peppar i eftersmaken.

Detta är en riktig vilding, men efter ett tag lugnar det sig och vinner intryck

För 199:- får du ett spännande vin som är perfekt till musitga grytor
och mörkt kött.

Salut samt tack för upplevelsen min vän!


/ Ton Simon

lördag 30 april 2011

En kryddig dam ifrån det södra av Frankrike

I övermorgon alltså den 2 Maj, kommer vår & sommarsläppet, och med det nya underbara viner i alla kategorier.

På de största systembolagen,kan du i dagarna fynda.
Många viner i det tillfälliga sortimentet säljs ut, och det finns fina små
pärlor som damen nedan.

I regionen Languedoc-Roussillion finner vi den trevliga appellationen Corbières.
Regionen producerar mest vin i hela det ljuva Frankrike.

I dessa medeltidsbyar är det en fröjd att botanisera vin.
Och här finns mängder.


Château Pech-Latt 2009







Med en blandning av Syrah, Grenache, Carignan samt Mourvèdre är
vinet helt ekologiskt.

Det är nästan helt kolsvart i färgen samt medelfylligt.

Här är härliga toner av björnbär samt en stor kryddighet av
timjan & svartpeppar

I en briljant eftersmak kommer det minsann inslag av rosor.


93:- för detta vin är mkt blygsamt, och helt enkelt en pärla.
Det är ungt, och kan ev vinna på ett par års lagring.

Skynda och fynda för snart är det slut!

/ Er Simon

fredag 29 april 2011

Chateau-neuf-du Pape

Vilken njutning vår traditionella påskmiddag blev.
Härligt lamm och till det serverade vi ljuvligt rödvin.

Châteauneuf-du-Pape
är beläget i Södra Rhônedalen.

Under andra delen av Babylonska fångenskapen hade här påvarna sitt sommarslott.

Här produceras över 10 miljoner flaskor vin per år och det är huvudsakligen röda viner.
Vita viner står endast för ca 5 % av produktionen och roséviner är strängeligen helt förbjudet.

Terrängen samt "terrioren" är högst varierande varav det är en uppsjö av olika druvor som odlas.

Ett vin kan ha helt upp till 18 druvsorter dock är det traditionella att man tillåter ca 12.

Över den extremt varierande jorden har marken inslag av större stenar.
Dessa stenar värms upp av det njutbara klimatet så när nattens frost sätts igång så värmer stenen rankan. Detta gör det möjligt för bönderna att ha alla de sorter som odlas.


Domaine du Vieux Lazaret 2008




Grenache noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault och Counoise.

Kryddigt nästan pepprigt med härliga inlag av hallon samt mörka bär.

Mkt fat i doften samt inslag av plommon.

Alldeles ypperligt till vår Lammrostbiff.
Vinet viner definitivt på att lagras något år till.

199:- är förhållandevis billigt jämfört med andra traditionella viner härifrån.


Gillar du Rhône?

Kommande Fredag den 6 /5 håller jag en öppen provning om just Rhône.

Klicka på raden här för mer info!

Trevlig helg

/ Er Simon

söndag 17 april 2011

Vinprovning i Malmö med det bästa ur två vinvärldar

Ett sk ”supertuscan”, är ett vin med ursprungsbeteckningen IGT Toscana, där vinmakaren blandar klassisk Sangiovese med de internationella druvsorterna Cabernet Sauvignon och Merlot. Även Syrah förekommer.

En handfull vinodlare tröttnade alltså på försämringen och valde att helt gå utanför traditionen och istället tillverka viner på helt andra druvor

Vinet får alltså aldrig en DOC eller DOCG betäckning, utan stannar i den enklare klassen IGT.

MEN, vinet är formidabelt, och räknas idag som en utstickare och annorlunda för att man vågar sig på att blanda dessa klassiska Franska och Italienska druvorna.
Vid blindtester brukar de få enorma betyg varav priset…

Traditionella vinälskare anser att detta är ett helgerån då man alltså ej håller sig till de traditionella vinlagarna.

Medan kanske upplysta moderna vinälskare, älskar dessa blandningar.

Tycker man att Sangiovesedruvan är för sträv och önskar den mer "bärig" med alltså inslag av Cabernet Sauvignon, hittar man helt rätt här


Le Macchiole Bolgheri Rosso 2008



Det är generösa inslag av mörka bär. Här är viss smak av söta kryddor och
det är en härlig smak av ek & vanilj. Allt med en mkt generös doft.

Vinet har lagrats 10 månader på franska ekfat.

För 199:- finner du en underbar blandning ifrån två världar.
Tummen upp för banbrytare med klass & kvalité


Tack killar för en trevlig provning av igår!

Klicka på raden här för lite bilder!

...och säg nu ett rungande JAAAAAA i kyrkan


/ Er Simon

måndag 11 april 2011

Tack för vänskap & " Botrytis" !

Sydost om staden Bordeaux finner vi kommunen Sauternes i distriktet Graves.
Här och i grannskapet kommer de flesta av de sk ädelsöta Franska storhetsvinerna.

Den vanligaste druvan i Sauternesområdet är druvan Sémillon.
Den står som stomme i alla Sauternes viner, men vanligt är oxå att man blandar i
lite Sauvignon blanc samt Muscadelle.

Druvorna har i sin tur låtits angripas av ädelröta dvs "Botrytis cinerea".
Det gör att druvorna torkar ut helt.
När de sedan jäser bildas alkoholrika viner med stor naturlig sötma


Vinernas tillvekningskostnad är relativt hög eftersom plockarna plockar från samma ranka fem till sju gånger, för att varje varv enbart plocka de druvor som redan har angripits av röta.

Sémillon

Sémillon är en vit druva som odlas över hela världen, den växer i stora luftiga klasar. men det är bara på två ställen som den är stommen i berömda viner. Den första är Bordeaux, och den andra i Hunter Valley i Australien. Druvan har ett tunt skal som lätt angripes av Botrytis cinerea, vilket är en viktig egenskap för att producera Sauternes viner. Vin framställda av endast Sémillon är ovanliga, för det mesta blandas druvan med Sauvignon för att få en friskare smak med mer syra.

Sauvignon blanc

Druvan är vit och växer i kompakta klasar. Klasarna är så kompakte att det är svårt att plocka en enskild druva utan att skada de intilliggande. Sauvignon ger ett vin som är rent och uppfriskande, utan någon större komplexitet. Den angrips inte lika lätt av Botrytis cinerea som Sémillon, men är en viktig del i många av Sauternes viner.



Muscadelle

Druvan är vit och mindre än Sémillon. Den växer i luftiga klasar användes som inblandning i Sauternes för att få fram en ”kryddighet” i vinet. Den är svårodlad och på långsam tillbakagång i distriktet. I Australien odlas den under namnet Tokay.



Länge i Norden serverade vi Sauternes & andra söta Graves viner till jordgubbar & desserter, men faktum är att det kommer mest till sin rätt med mögelostar , gås samt ljuvlig "Fois gras", helst serverad med en liten druvglace..

Château Grillon 2009




Mestadels druvan Sémillon med en aning Sauvignon blanc.

Här återfinns hela 115 gram socker per liter.

Botrytisdoften är märkbar, med påverkan av aprikos samt sirap.

Smaken är såklart söt, men inslag av en mindre fatning med som doften mkt aprikos
pomerans samt honung.

Ett helt klart njutningsfullt Sauternes för 125:- / 37,5 cl som är ok nu, men som vinner på lagring, helt klart.

Till ljuvliga ostar kunde vi ej mer än njuta detta vin avslutningsvis.

Tack för värdskapet samt upplevelsen!


/ Er Simon

lördag 9 april 2011

Härliga Rhône!

Efter Bordeaux är Rhône det största vindistriktet i Frankrike!

Det är ett omväxlande område där norra delen bjuder på världens kraftfullaste viner
Här regerar Syrah druvan med sin peppriga kraftfulla smak.


I det södra Rhône är landskapet mindre dramatiskt, och klimatet
är såklart påverkat av medelhavet.


Här gror nästan det mesta, och det är ett stort spektra av druvor.

Ex kan här en Châteauneuf-du Pape innehålla helt upp till 18 olika druvor.

2007 Vignerons de Caractère Vacqueyras Collection du Rhône



70% grenache, 25% syrah och 5% mourvedre

Vi fann en härlig sammetsröd färg.

Körsbär plommon och lakrits nådde vår näsa i en härlig doftsammansättning.


Frisk syrlig bärig smak med en aning mkt tanniner som ger med sig
något i eftersmaken.

Lamm samt kalv och lättare vilt torde passa ypperligt.

För 119:- är det mer än godkännt!

Är du intresserad av Rhône och Chateauneuf - du Pape?

Den 6 Maj, håller jag en härlig öppen provning om just Rhône.
Klicka på raden här för mer info.


Glad vår!

/ Er Simon

måndag 4 april 2011

Vinprovning i Malmö med silkeslen avslutning i Brunello di Montalcino

15 km söder om Siena på sin höga kulle finner man vackra pittoreska staden Montalcino.




När Siena kapitulerat på mitten av 1500-taltet för Medici och de kejserliga trupperna höll lilla staden Montalcino stånd ända till 1559 som den sista självständiga "comune" som ingått i Sienas maktsfär.

Florens makt över staden kan ses på diverse vapensköldar som hängdes upp i byn för att invånarna skulle se vem som nu regerade.

Druvan Brunello eller Sangiovese grosso


Fram till 1880-talet odlades Sangiovese såsom i resten av Toscana.
Men en familj vid namnet Biondi Santi, hade gjort en upptäckt.

Man hade funnit en variant av Sangiovesedruvan som var en aning
större & betydligt brunare. Alltså en kloning.

Brunello vinerna är mkt lagringståliga, och oj, vad underbara de är vid rätt lagring.

Vår sinnliga provning avslutades denna afton med en:

Brunello Di Montalcino
Val di Suga 2004



En härligt kryddig doft med inslag av fatningen. Lite vanilj, en aning plommon samt tobak minsann.

Färgen är ljuvligt tegelröd, och det är med står njutning att snurra glaset och skåda dess ben & tårar.

Smaken minner om körsbär, kakao, fat samt strävheten är precis lagom och lägger sig med en mjuk silkeslen eftersmak.


Ett perfekt vin för påsklammet eller till vilt, och sätter du sedan
en härlig ostbricka på bordet, ja då fortsätter du med denna Brunello

För 249:- är det njutning, som tål att lagras säkerligen 5 år till.

Tack alla för en härlig provning,
om du klickar på raden här finner Ni bilder!


Glad vår samt "Salute"

Simone!