måndag 15 augusti 2011

Whiskyprovning i Malmö med avslutande vidskeplighet

Avslutningsvis, denna trevliga afton, när vi "betat" av de traditionella olika whiskytyper som finns runt om i världen, återkom vi till dess ursprung.

Maltwhiskyn.

Vi konsumenter, vi vill ha mer och mer.
Marknaden anpassar sig såklart,
och idag finns det oftast en uppsjö
olika sorter ifrån samma bryggeri.

Många av dem är såklart mindre bra, vissa blir helt klart lysande, eller som i detta fallet, fullständigt glimmrande som guld i glaset.

Isle of Jura Superstition





Med en väg, en by, ett destilleri är "Isle of Jura"
och Superstition" i sig vidskeplig samt unik.


Den är unik, och man kan påstå att blandningen är det
klassiska rökiga med spår av lite nytänkande.


Blandningen består av :

50% 21 årig whisky
37% 13 årig whisky
13 % 5 årig whisky

Man använder sig av Bourbon fat, vilket man finner med
en alldeles lagom "touch" i eftersmaken.

Det är rökigt, mogen tyngd, värme, torv, ek, honung samt
avslutningsvis kommer det precis lagom inslag
av de Amerikanska faten.

Perfektion.


"Superstition", finns endast på halvflaska, vilket
förmodligen är p ga att producenten vill att vi skall
vidga våra whiskyvyer. Och det gör man. ;)




Tack killar för en trevlig kväll.
Det var ett "sammelsurium" av smaker i gommen efteråt,
men allt gifte sig, vilket vi givetvis hoppas att
"svensexa" föremålet oxå gör!

Yours!
/ Simon


måndag 8 augusti 2011

Ölprovning i Malmö med härlig Svensk sommarale!

Vi Svenskar har en god ölbryggarkultur. Dock tog "jättarna" över marknaden mer och mer, och köpte upp alla lokala bryggerier för att använda dem som regionala depåer.

Således försvann, alla genuina fina lokala recept, och det gick så långt att år 1985 hade vi endast 5 bryggerier kvar i detta faktiskt ganska "rejäla" öl land.

Nu frodas, de mindre bryggerierna, det är Porter där kornen är brända över riktig ved, det är ales, och även härliga sommarales.


Men, passa på om du gillar sommaröl. Snart är det höst.
Har du tur så finner du en del till kräftskivorna som står för dörren.
Vanligt är att där finns i sommar alen en del citrus, grape,apelsin,
och de passar utmärkt till de nykokta djuren.


S:tEriks sommarale:




S:t Eriks tidigare "ales", bjuder på väldigt mkt humle. Vilket är underbart när det får styra upp en ale i smaken.
Sommar "alen" är ej sämre.
Här har man valt att använda sig av humle av sorten "first gold", vilken är känd för att ge mkt smak av apelsin i doften och aromen.

Det är en vacker ljusbrun gul färg, mkt humledoft. Lagom icke för kyld är den alldeles njutbar som den är, eller till som skrivet, kräftdjur.

"Alen" är ekologisk och framtagen av Sveriges just nu mest välkända "flying beermaker" Jessica Heidrich.



Det är en begränsad upplaga och till priset av 19:-, är det bara
att ta av hatten för Jessica!

Skål!

lördag 6 augusti 2011

En fyndig NordItalienska

Massproduktion i nya världen förstör ofta Italiens näst mest odlade druva Barbera.
Här i Norditalien i Piemonte ger den fruktiga
viner med bra struktur.

Nebbiolo är den stora druvan i området, och ofta
förglöms lillebror när det gäller kvaliteén.

Men vi konsumenter , vi strävar hela tiden efter nya tillskott.
Ny är den dock ej denna faktiskt undersköna prisvärda druva.
Men, med lite nytt tänk, samt med varsam hantering, ger den
värdiga prisvärda viner.

Hanteras Barbera druvan rätt är det mkt frukt, lite tanniner,
och förvånad blev jag då jag hämtade
upp följande vardagsvin längst ner i "källaren"

Anté Barbera d`Asti Superiore 2007




Lufta väl, servera den runt ca 18 grader.
Jag fann örter, inslag av fat, härliga bigaråer,
tobak samt mjuk choklad.

Druvorna är handplockade samt jäser med skalkontakt i ståltankar.
Minimi 7 månader ekas vinet på Franska fat.

2007 som jag korkade upp finns ej på bolaget men 2008 finns i hälften av alla bolag.
En lagring är ej rekommenderad av producenten, men
jag menar på att den på att den blir mer elegant


Om grillen är sönderregnad går det utmärkt att njuta den till Parmesanost
eller varför ej helstekt oxe eller något annat nötkött


89:- är bra vin för peningarna, men lägg det i källaren ett år.


Salute!

/ Simone

Vinprovningar & dryckesprovningar sensommaren & hösten 2011

Bäste dryckesentusiast!

Vilken härlig Augusti vi har i vårt land, kanske den bästa av sommarmånaderna...?
Hursom står hösten för dörren, och varför ej boka en härlig provning för dig och dina affärsbekanta
eller vänner?

Det finns massor i vinets värld att välja på.
Eller varför ej en Cognac eller ölprovning?

Kanske en rykande glöggprovning med härliga “juliga” tilltugg!


Champagneprovning med Sabrering

En resa ifrån Reims & Epernay samt runt i distriktet.
En fantastisk historia, teknik, förvaring samt kuriosa.

Provningen är den mest exklusiva jag gör, men oxå kanske den mest festliga
Avslutningsvis sabrerar vi samt njuter vår utvalda favoritchampagne


Vinprovningar

Historik. Fakta. Teknik. De olika druvorna. Smak. Doft.

Ja, det är mkt vi talar om innan vi doftar samt smakar av den sinnliga resa vi valt för aftonen.

Det finns flertalet koncept att välja på. Ex: Toscana, Bordeaux, Alsace, Chablis, Argentina, Chile, Ekologiskt & biodynamiskt, Californien samt
valet kan oxå vara att vi valt en druvtyp där vi smakar och lär oss skillnaden
och hur olika den kan utvecklas i olika världsdelar

Ölprovning, whiskyprovning samt Cognacsprovning

Överjäst öl, underjäst öl, Stout, porter samt kanske härliga specialutavlda sommaröl?

Bourbon Malt, Grain, Scotch, Canadian samt Svensk whisky?
Skillnaderna är stora

Härliga Cognac..Och vilken upplevelse det är med 25årig Cognac som nästan har blivit silkeslen






Till samtliga provningar finns det ett bra utbud av catering
Mingeltallrikar, bufféer, middagar samt tapas

Njut den resterande sommaren samt varmt välkommen att höra av dig!


/ Er Simon



fredag 29 juli 2011

Vinprovning på möhippa i Malmö

"Vinhandeln var redan 1500 år före Kristus mycket omfattande. Fenicierna, Medelhavets seglande köpmän, transporterade redan då vin från Libanon till Syrien, från Egypten till Kreta och Svarta havets kuster. Därefter förde man vinet med sig till Grekland och Nordafrika.
Efter fenicierna var det grekerna som blev Medelhavets seglande köpmän. De tog dåtidens berömda grands crus viner från öarna Lesbos och Paros och spred dessa runt Medelhavet, till Svarta havets norra stränder och vidare ända bort till Spanien. Grekernas viner var kraftiga och koncentrerade då de gjordes på torkade druvor och man fick späda ut vinet med vatten för att kunna dricka dem. Samma teknik används än i dag för att framställa Vin Santo i Italien.
Till Italien kom vinet förmodligen ca 1000 före Kristus. Det var troligen etruskerna, vars ursprung är omtvistat, som planterade de första vinstockarna i norra Italien. När romarna tog över makten infördes ett mer modernt måltidsdrickande och vinfestande. Romarna spred sedan vinet till resten av Europa och planterade vin i alla de stora vindistrikten i Frankrike och Tyskland."








Även om det odlades vin i Frankrike innan, var det romarna som mellan år 200 före Kristus och 400 år efter Kristus skapade alla de berömda franska vinregionerna Alsace, Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Loire och Rhône.
Efter romarrikets fall hände inte mycket innan kyrkan med sina kloster, under medeltiden, började utveckla vinodlingen. De välutbildade munkarna utvecklade vinodlingen, vinifikationen och inte minst så klassificerade de många av dagens berömda vingårdar för mer än 500 år sedan. Det vin man drack under medeltiden var alltid ungt. Man tog vinet direkt från fatet och på så sätt kom det i kontakt med luften och vinet måste ofta ha varit surt och oxiderat. Det är förmodligen förklaringen till att man på den tiden ofta tillsatte honung och kryddor i vinet.
En större vinhandel med fat utvecklades under engelsmännens "kolonisation" av Frankrike samtidigt som Bordeaux blev centrum för den internationella vinhandeln. Handeln fortsatte att blomstra och var mycket omfattande fram till 1800-talet. Främst utvecklades de vinregioner som låg utefter de stora vattenvägarna.
Under den franska revolutionen nationaliserades de flesta av kyrkans egendomar och vingårdarna delades ut till fria bönder. På så sätt skapades många av dagens egendomar i början på 1800-talet. Därefter följde en svår tid för vinindustrin. På 1850-talet angreps Bordeaux av mjöldagg, för att inte tala om Phylloxeran (vinlusens) härjningar genom Frankrike mellan 1863-1900. I princip gick inte en enda vinstock fri. Botemedlet låg i att ympa de europeiska druvsorterna på resistenta amerikanska rotstockar, något som man gör än idag"






Tack tjejer för en trevlig liten "premium" provning.
Hoppas att kvällens andra arrangemang var trevliga samt givande!

/ Er Simon

torsdag 14 juli 2011

Piemontes djupröda rubin!

Druvan Barbera odlas över nästan hela Italien. Ursprungsregionen är Piemonte och vanligast runt städerna Alba , Asti och Monferrato.

Nebbiolodruvan har alltid haft högst status i distriktet, men många menar på att Barberan, mer och mer, börjar att komma ikapp.

Trenden går mot viner som är koncenterade samt sträva. Det kan vara en av anledningarna till att Barbera vinerna växer i populäritet. De är oftast mkt hög fruktsyra samt vinerna lagras oftast på små fina ekfat.


Murej 2007 Barbera d`Alba





Med en doft av björnbär, frukt samt plommon är det en härlig njutning när smaken fylls på med härlig choklad & örter!

Denna 2007, har varsamt fått vila i ett år , innan den plockades fram.
Det är bara att konstatera att de flesta Barberaviner vinner enormt på lagring!

Årgång 2008, kostar 89:-, köp lagra, samt servera vid 17 grader.

onsdag 13 juli 2011

Rosévinet breder ut sina lättsamma vingar

Konsumtionen ökar. Och med den ställs högre krav av oss konsumenter. Tack och lov börjar de gamla förlegna klassiska rosévinerna att få konkurrens av nya
kvalitativa roséviner där man mer & mer börjar utveckla demsamma.

Förr var rosévinet för producenterna något som kom i tredje hand, då man lade all vikt på sina prestigeviner. Pengar styr, och i detta fallet är det mkt bra då det når oss konsumenter.

Clarendelle Rosé Bordeaux 2010





Producenten Clarence Dillon Wines äger även Château Haut - Brion, vilket man ej tvekar att skriva ut på flaskan, kanske ett trick att göra "quality-by-association", hursom, bådar det ju gott, då de ej borde författa sig med något sämre viner.

Vi fann en hallonröd färg, med stark inledande härlig doft av röda bär..
Här är lagom mkt syra, och en alldeles lagom fyllighet.

Druvkombinationen är 65% Cabernet Sauvignon och 35% lillebror Merlot.
Här är mkt smak av jordgubbe hallon samt den klassiska smaken av Cabernet Sauvignons svarta vinbär.

Eftersmaken är något sträv, och de svarta vinbären tar överhand smakmässigt.

För 119:- får du en kvaliteérosé som finns i det tillfälliga sortimentet, Det är perfekt för fuktiga soliga dagar vid stranden eller varför ej till en somrig sallad.

Glad sommar!

/ Er Simon

tisdag 12 juli 2011

En lagom sval Pinot Noir i den njutfulla sommarvärmen!

Oj, vad det dricks roséviner och härliga vita viner runtom i vårt sommar Sverige!

Och nog kan jag medge att det känns lite konstigt att öppna & lufta en kraftig Bordeaux eller liknande.. Men vad väljer man då för härligt rött vin i sommarvärmen?

Ja, personligen tycker jag en väl sval Pinot Noir är lämpligt.

Se till att vinet är svalt, runt ca 18-19 grader. Lufta det väl, snurra , ta in dofter, aromer, och smaka samt njut.

Denna förhållandevis ganska enkla Bourgogne, har fått vila väl, och i rätt temperatur.

Labouré - Roi 2007 Bourgogne Rouge





Vinproducenten Labouré - Roi, är vida känt i distriktet för att man producerar en uppsjö av Bourgogne viner. . Sin huvudlagring har man i staden Nuits-Saint-Georges,
och det är här den mesta tillverkningen sker. I huvudsak använder man sig av kontrakterade bönder, men man har även viss egenproduktion av druvor.

Bourgogne, här tillverkas ju världens dyraste viner. Och visst, här finns en uppsjö av kvalité. Labouré - Roi, är likväl ett bra kort, till hyfsad kvalité.

Det finns vardags Bourgogner, samt som skrivet världens bästa.

Så här i sommarvärmen, och endast som ett sk "bersåvin" är denna mer än ok.

Lagom svalt fann vi en lagom sval kryddig doft av vanilj, samt jordgubbar.
Smaken var rund och mestadelen av tanninerna har hunnit "harmoniera" sig på flykt ;)

Det är en tydlig Pinot Noir karaktär, och de 2 åren jag lagt vinet i "källaren" är tydliga och mkt märkbara.

2007, finns ej på marknaden, men väl 2009, som betingar ett pris
på 89:- per flaska.

OM du skall äta därtill är lätgrillade rätter i sommaren att föredra.
Kanske en kyckling eller en lätthalstrad torskrygg?

Njut sommaren, njut Pinot Noir!

/ Ton Simon

torsdag 7 juli 2011

Vin framtidens guld?

Det råder ett fullständigt omättligt intresse för Franska viner just nu.
Det är framförallt Asien som importerar mängder av vin.
Eftersom produktionen EJ kan öka, då ett högre skördeuttag per hektar, förstör jorden och försämrar kvalitéen, har man valt att höja prislappen.
Och detta trots den pågående ekonomiska krisen.

Totalt steg Fine Wine 50-index med 57 procent i fjol och slog därmed guld med 35 procent, råolja 20 procent och Londonbörsen 11 procent.
Bäst och för mest säljs vinerna från Bordeaux, men det menas att konsumenternas smaklökar blir allt mer utbildade och man förväntar sig att vin även från regionerna Rhône och Bourgogne kommer att öka kraftigt.

Bourgogne med världens dyraste viner samt Bordeaux med sina prestigeviner i all ära.
Vad som för mig sedan en tid tillbaka är mkt intressant är just Rhône , som är den näst största producenten kvantitativt.

Norra Rhône med sina kraftfulla härliga viner av druvan Syrah i viner ifrån Hermitage är underbara. Kuriosa är att för i tiden kunde Bordeaux bönder köpa upp viner ifrån Hermitage för att s.a.s stabilisera sin egen Bordeauxblandning.


Viner ifrån Södra Rhône har väl heller ej undvikits av någon.
Flaggskepp ifrån Château Neuf du Pape är underbara, och här använder man helt upp till 15 olika druvor i sina blandningar.

För oss konsumenter finns det fortfarande glädjande sk "billiga" fynd smakmässigt att hitta här:

Chateau Mont - Redon 2010



Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är 40 år vilket tillför druvorna mycket aromer. För de röda vinerna är vingården planterad med 65 % Grenache, 15 % Syrah, 15 % Cinsault och 5 % Mourvèdre. Man har också en omfattande experimentell plantering av andra godkända druvor som tillhör appellationen. Druvorna växer på ler-kalkjord täckt med sten. Druvorna plockas för hand, sorteras och jäses under 10-12 dagar för att få maximal tannin-urlakning. Vinet får sedan utvecklas i träfat under 8-10 månader innan det tappas på flaska. Det varma, torra mikroklimatet ger fyllig och koncentrerad frukt.

Vi fann en stark aromatisk doft, med mkt jordgubbe & hallon.
En härligt medelfyllig smak av plommon, lena körsbär med inslag av kryddor
och lagom mängd sensuella tanniner.

För 105:- får du ett härligt vin, som kräver luft och påminner mkt
i sin grund av Chateau Neuf du Pape.

Ett bra tips i sommaren till lättgrillade kötträtter!

Salut!

/ Ton Simon

lördag 2 juli 2011

Vinprovning i Malmö med avslutning i Veneto

Avslutningsvis i kvällens vinresa med temat Italien, nådde vi til regionen Verona och distriktet Valpolicella.

Amaronevinerna med lång historik, är som du kanske vet, just nu i vinvärlden ett vin
med hög kultstatus.

Sällan finner man viner under 180:- och det är vanligt att producenterna "halvlurar" oss konsumenter.

Allt som ofta tvingas vi vinälskare läsa annonser om vin "med Amaronekaraktär" som endast kostar 89:-

Men vad är det då? ÄR det Amaronevin?
Nej, såklart ej. Ett Amarone som skrivet ovan, kostar sällan under 150:-, men
det är vin ifrån distriktet, med lite av samma karaktär.

Här nedan försöker jag kortfattat bena ut begreppet.


Det är många faktorer som spelar roll i denna något udda framställning av vin.
Utöver det speciella klimatet, är det ett mkt lågt skördeuttag per hektar.
Man använder sig endast av de små lokala druvorna: Rondinella, Molinara samt Corvina Veronese. Två av dem måste alltid finnas med.

Tillverkningsmetoden kallas för "appasimento" vilket i sig är unikt.
På hösten skördar man helt normalt. Efter skörden låter man druvorna torka ut helt i ca 100 dagar. Efter det krossar man druvorna (eller russinen) och låter dem jäsa
samt lägger dem på träfat i ca 4 år.

När vinet sedan buteljeras, förvaras det ofta på butelj i något år till.

Hela denna process, är såklar dyrbar, varav priserna för detta "guld" är hög.

Vad är det då för sk Amaroneviner som kostar under eller runt 100:-?

Det finns två varianter:

Ripasso:

Man sparar alltså jästresterna ifrån Amaronen och låter det jäsa en andra gång.
Smaken blir åt riktningen Amarone, men det är en aning lättare och måste nog påstås
passa bättre till maträtter. Vinet ligger ej lika länge på ekfat och går ofta under benämningen "Amarone light" delvis för smaken samt för att priset är ca hälften

Appasimento eller "miniamarone"

Här ställs ej krav på druvsorten, och vanligt är att man abryter jäsningen
relativt tidigt. Alltså en snabbframställd form av Amarone.

Ripasso och "miniamaronena" är att rekomendera till rena maträtter.
Detta för att de ej har det djup samt lika höga alkohalt som den riktiga Amaronen.
En riktig Amarone tar i princip över hela intrycket.

Dock, är Amarone helt ljuvligt för sig själv, eller kanske med härlig bra bit choklad
naturell med hög cacaohalt. Eller varför ej till härlig Parmesan eller vällagrad stiltonost?

Mot kvällen nådde vi som sagt denna Amaronen:

Soprasasso Amarone Della Valpolicella





Vi nåddes av den klassiska tegelröda rubinröda färgen.
Doft av hög alkohalt, kryddighet och mörka bär.

En smak av kanel, lite lakrits och inslag av körsbär & tobak
samt faktiskt en liten eftersmak av Chili.

Soprasasso fanns länge endast på beställningssortimentet.
Försäljningen har varit enorm och därför finns den nu i ordinarie sortimentet.

Bästa läsare, det är stor skillnad på Amarone & Amarone.
Denna är ett typexempel. Det relativt låga priset, har såklart ökat
försäljningen. Men håller det måttet mot de andra Amaronevinerna ifrån 180:- och uppåt?

Tveksamt, vinet ÄR trevligt, men det råder en stor syra som nästan
dödar den annars angenäma klassiska körsbärssmaken & kryddigheten i Amaroneviner.

Mitt råd är, lägg till 30 - 40:- så blir du ej besviken!

TACK FÖR EN TREVLIG PROVNING samt glad sommar!


/ Er Simon

lördag 25 juni 2011

Nya "öppna" vinprovningar i Malmö

DUBBELklicka på bilden för bättre upplösning





Samtliga "öppna" provningar ovan hålls på rest Intermezzo i Malmö

Vinprovning i Malmö

Framför näsan denna afton hade vi en härlig Chardonnay ifrån dess morderjord i Chablis, men även en ifrån USA. Alsace med uråldriga Rieslingrankor.
Härliga Rhônedruvan Viognier som idag växer så det knakar i USA.
Och avslutningsvis en härlig Sauvignon blanc ifrån Graves i det Östra Bordeaux.


Så hur påverkar jordmånen & klimatet ex en druva såsom Chardonnay?


Många tror att vinstocken behöver en viss jordmån för att ge bra druvor, men faktum är att helt olika jordtyper kan ge utmärkta viner.

Riktigt bra viner brukar komma från väl dränerade jordar med lite regn. Finns det dessutom tillräckligt med näring - främst kväve, fosfor och kalium - gör det att vinstocken växer långsamt. Stockens löv blir små och löv och druvklasar får tillräckligt med sol. Druvorna blir också ganska små - men rika på smak och arom.

Vinstockar behöver kväve i lagom dos. Alltför mycket kväve gör att skott och blad blir stora och skuggar druvorna.

Stenar och grus påverkar jordens fuktighet och temperatur samt ger bra dränering. Det betyder att vinstockens rötter måste söka sig ner djupt efter vatten. Ett stort rotsystem är dessutom en lagringsplats för vinrankans energireserver.
Större stenar på jordytan, som i Châteauneuf-du-Pape och Mosel, lagrar solvärme som värmer druvorna under natten.

Slutsatsen är att sambandet mellan jordmån och vinkvalitet är svår att påvisa. Jorden påverkar vinet, men andra faktorer som klimat, druvsort, rotstock och vinmakarens avsikter väger tyngre.

Tidigare fanns en skarp motsättning mellan Europa och Nya världen angående jordmånens betydelse. I dag är åsikterna inte alls så kategoriska och det beror främst på att många vinmakare reser världen runt och lär av varandra.


"Some Chard" Chardonnay 2009 Ekologisk





Vinet kommer ifrån Redwood Valley Cellars, och hela vingården är certifierad ekologisk.

Vi fann dofter av vanilj,ek ,samt nötter.
I smaken fann vi päron, lite tutti frutti, rostad fatkaraktär med mkt tropisk frukt.

Rekomendationer säger att detta vin är lämpligt till kyckling
fisk eller ljust kött.

Jag är övertygad över att "tutti fruttin" tar över de mesta av smaken dock.


För 95:- får du dock ett trevligt "berså" vin att njuta sommarnatten!

/ Er Simon

torsdag 9 juni 2011

Vinprovning i Malmö

Californien.

Detta underbara vinland, som idag verkligen står för kvalitée samt nyskapanade.
Det underbara med alla dessa viner på en mångfald druvor är att det råder ingen större snobbism.
Föreställ dig en Toscansk vinmakare i Bordeaux eller omvänt?
Det skulle i princip ej fungera i den gamla världens traditioner & tänkande.
Men i Californien finns ej sådana traditioner, och vilket spektra det blir när man kan plocka ut godbitarna av allt.

Idag kan man verkligen tala om kvalitée och anledningen är såklart att man börjar med 3-4 generationens vinmakare att få erfarenhet.
Jorden börjar anpassas, samt stockarna anpassas mer och mer.

Dock finns det en risk med viner här, då det emellanåt kan bli ganska Amerikanskt,
dvs "much of everything".
En härlig Pinot Noir kan vara totalt sönderekad, där eken och följande vanilj övertar vinet totalt.

En Chardonnay kan bli så sönderekad att den är nästan "stoppljus"orange samt smakar för mkt smör, och de härliga gröna äpplena samt citrussmaken försvinner.

Men, som skrivet, det finns underbara viner.

Vin för mig är så mkt mer än själva vinet i sig. Det är stämning, det är glas, det är känsla, det är när man även märker tillverkarens genuina känsla och inlevelse för vinet. Där vinet ingår i livets sinnlighet, som en del av "livets goda".

Kvällens avslutande begivenhet var 2 viner ifrån Sonoma county och Russian river.

"Amorosa Bella"


Läs nedan tillverkarens väl valda sinnliga ord




"Quality of life is measured in moments of living, not years of life!

In Italian, “Amorosa Bella” means beautiful lover. The love affair is with life! Amorosa Bella is sensual. Literally speaking, our beautiful bottled wine is the essence of experiencing the full spectrum of “sensuality” using all six of your sense: sight, smell, sound, taste, touch, and intuition.

Dr. Charlyn Belluzzo, founder of Amorosa Bella, talented winemakers Chuck Mansfield and Penelope (Penny) Gadd-Coster, along with an intimate team of highly skilled wine artisans, handcrafts four uniquely sensual wines exclusively for Amorosa Bella.

Through a luscious alchemy of elements our Pinot Noir, Chardonnay and Sparkling Wines awaken your senses create intimate personal moments and enliven all gatherings.

Amorosa Bella wines celebrate the richness of authentic sensual living. Conceived in the heart of Sonoma County, California, nestled along the famed Russian River, where the beauty of lush hillsides laced with delicate rows of grapevines and alluring aromas fill your senses. Temperate weather; warm sunny days and nights cooled by the ocean fog as it rolls in most summer evenings infuses the grapes and the people living in the region with a unique sweetness that is intoxicating making easy conversation with friends and lovers.

Balance your life by living fully present in your senses. Replenish your supply of energy and zest. Make life better by adding good wine, good food, and good friends. With Amorosa Bella, life is a party and everyone is invited!"


2009 Amorosa Bella Reserve Pinot Noir

Vi fann underbara röda körsbär, en lagom kryddighet, läder samt en otroligt koncentrerad doft av? bränd tjära från ekfaten eller kan det vara så att rankorna tar till sig av bränder som härjat här?

Vinet har legat 11 månader på Franska ekfat, och det har tillverkats ca 11 lådor av denna Reserva.

Vinet, är i princip silkeslent och det är mkt lite tanniner.

38 $ får du ge vid direktimport.

2009 Amorosa Bella Chardonnay


Här måste inrömmas att jag var livrädd att denna lilla "underdog" skulle vara totalt sönderekad i både smak & doft. MEN jag måste säga att här råder en balans.

Vinet har endast i princip "vänt" ett par månader på ekfat, och det är en liten nyans av vanilj & ek i en annars mogen äpplesmak. Efter en stund kommer det lite rostat bröd samt en aning mango. Tanninerna och syran finns där, men som skrivet med balans.

26 $ får du ge vid direktimport.

Tack för en yttterst trevlig afton med inslag av den "nya världen"

Cheers!

/ your Simon

lördag 4 juni 2011

Vinprovning i Malmö 17 Juni

Det finns platser kvar till denna härliga provning den 17 Juni i Malmö


Maila mig för plats: sthoor@telia.com

lördag 21 maj 2011

Vinprovning i Malmö med avslutning på Golanhöjderna

Efter en härlig provning, ville jag tillsammans med min grupp vidga vinvyerna en aning.

Varav jag plockade fram ett Israeliskt vin

För mig som vinprovare är det en ynnest att få ha provat viner ifrån hela världen.
Det är INTE bara de absolut godaste och prestigefyllda dyra vinerna som slinker ner genom gommen. Utan såklart det stora intresset av annorlunda och udda samt småproducerande länder

I det är jag oxå helt opolitisk, för att s.a.s ej gå bet på upplevelser.

I Israel har man producerat vin långt före Jesu tid.
Och man kan nog påstå bortsett Mesopotamien och runt Svarta havet så är det i Israel samt framförallt Libanon som är vinets vagga.

Det sägs ju att Jesus gjorde vatten till vin, och nog är det just så för Israelerna än idag, då de börjar få öknen att blomstra med sina konstbevattningar.

Den moderna vinindustrin tog fart då den kända vinfamiljen Rotschild etablerade en vingård här på 1880-talet.

Efter att staten Israel blev till 1948, så var det en ren nödvändighet med ny vinproduktion då vinerna ju måste vara koscher tillverkade.

De flesta druvorna kan växa här, men man är väldigt glad att tillverka stabila "Bordeauxblandningar"

Mkt av vinet stannar kvar i landet och USA är största exportnation



YARDEN 2009





Vinet är tillverkat på de klassiska 5 Bordeauxdruvorna. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot , Petit Verdot samt Malbec.

Som Bordeaux älskade stofil jag är, så känner man direkt igen sig.
Det måste berömmas att även om vinet är ungt så har det en icke hög smak av garvsyra.

Det är en intensiv bränd doft med lite gräs..

Smaken är den klassiska svart vinbärssmaken med inslag av lite vanilj och lakrits.

Man skall på intet vis jämföra den med en Bordeaux då klimatet är helt annorlunda och förutsättningarna är totalt annorlunda.

Men, för 109:- får du en ganska trevlig upplevelse samt det torde passa utmärkt som ett hyfsat grillvin till lamm och fräscha sallader.

Tips, kyl det lite grann ner till ca 22 grader.


L'chaim ( to life ! )

/ Shimon

Champagneprovning i Malmö samt hela landet





”Med sin breda kunskap inom mat och dryck tar Simon med oss på fascinerande resor i vin– samt spritvärlden. Simon har stor erfarenhet ifrån Skandinaviens krogscen. Såväl kungamiddagar som egna restauranger har lagts till erfarenheterna”.

Champagneprovning med sabrering

En resa ifrån Reims och Epernay samt runt i distriktet. En fantastisk historia, teknik, förvaring samt kuriosa. Provningen är i sig den exklusivaste jag gör, men nog också den godaste.



Kan sommarens festligheter inledas eller avslutas festligare?


Välkommen in på: wwww.sthoor.se eller maila mig för mer info:
sthoor@telia.com


/ Er Simon

tisdag 17 maj 2011

Rödvin i sommarvärmen?

Under de kommande ljuva förhoppningsvis varma sommarmånaderna, så regerar ju det vita vinet samt även det numera så populära rosévinet.

Kraftiga fylliga kryddiga rödviner, är kanske inte det mest idealiska i hettan.

Men det finns ju varianter.

En ljuvligt len, elegant lite lite kyld Pinot Noir, passar i värmen
samt till en hel del mat oxå.


Druvan Pinot Noir:


Pinot Noir är en blå vindruva och den viktigaste druvan i röda Bourgogneviner. Den ger lätt mutationer, vilket innebär att ett sort antal olika kloner existerar, och räknas som svårodlad. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti som ofta kallas världens bästa vin (av vinproducenten Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne). Pinot Noir skiljer sig från till exempel Cabernet Sauvignon i det att den inte ger särskilt mörka, garvsyrerika viner. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen


Cuvée Margot 2008



100% Pinot Noir ifrån det ljuvliga Bourgogne.

En bärig doft med inslag av jordgubbe samt en viss fatning är märkbar.

Det är mkt krydda i smaken, en hel del tanniner samt hallonen & jordgubbarna kommer efter ett tag. Kryddorna i kombination med bären, ger en häftig smak

Servera ej vinet över 20 grader, samt se till att det får dekanteras / luftas
minst en hel timme innan.

Det tar tid för vinet att ge med sig. Det är som sagt mkt garvvsyra.
Men efter ett tags snurrande kommer det till sin rätt.

För 129:- är detta vin ett bra alternativ till sommarens grillade fisk,
lättare ljusa kötträtter, eller varför ej till härliga bär.

Salût!

/ Simon

torsdag 12 maj 2011

Vinprovning i Malmö med teaterbrödrar

Med tvära kast mellan Toscana, Bordeaux samt Californien avslutades vår provning med alltid lika heta diskussioner betr:

Naturkork? Skruvkork? Glaskork? Syntet samt BiB.





Ja, helt klart är att vin MÅR BÄTTRE i de "nya" sättet att försluta dem. Det råder det ingen tvekan om. Ej ekonomiskt heller för vinbönderna..

Men som allt annat, anser jag att vin lika mycket måste vara känsla såsom smak.

Rätt vin i rätt glas. Vem vill dricka vin i en kaffemugg? Och hur charmigt är det att på ett underbart dukat middagsbord, trycka dit en 3 liters bag in box mitt på bordet?

Hur charmig är proceduren med skruvkork på krogen när vi får vårt beställda vin presenterat?



Vad kanske få vindrickare tänker på är den fantastiska korkeken...



Odlingar som i Portugal, Spanien Algeriet har enorma problem med utvecklingen av "moderna" korkar. Stora odlingar förfaller. Ruttnar bort. Eken är i sig ett enormt viktigt träd i den biologiska floran. Kanske något att tänka på nästa gång man beställer sin Chardonnay förpackad i plast?

"In vino veritas"

/ Simon

torsdag 5 maj 2011

"Den fula ankungen börjar att bli en vacker svan"

Rosévinet har en enorm framfart över hela världen.
Och det är positivt för kvalitéen

Men vad är det då egentligen?

Rosévinet är ej som man tror en blandning av rött & vitt vin.
Sedan ett par år tillbaka råder en ny EU lag som innebär att rosévin
endast får göras på blå druvor.

All färg sitter i druvans skal, så skalen för jäsa med vinet, ju längre, ju hårdare färg..

I slutet av 1950 talet, började rosévinet bli populärt runtom i världen. Och visst är det så att med stor hetta så får röd & vittvin känna sig utkonkurerat av detta oklassificerade vin.

Många ggr i vinvärlden kallas det för den fula ankungen. Detta för att det ej finns klassificeringar och benämningar, men även för att smaker & dofter är begränsade i detta vin som skall kylas väl.

Så, hur gör man då för att få bra kvalité ? Ett gott råd är att köpa kända vingårdars rosévin. En annan är priset. Vin är ofta värdemätare. "What you pay is what you get"

Sancerre "Les Baronnes Rosé"




Sancerre är en appellation för Loireviner från övre delen av Loire-dalen, och har sitt namn från staden med samma namn. Appellationen är känd för friska vita viner på druvsorten Sauvignon Blanc.
Appellationerna Sancerre och Pouilly Fumé, som gör likartade viner, är belägna på ömse sidor om Loire-floden.

Sancerreproducenten Henri Bourgeois tillhör de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé med sina 64 hektar.

Rosévinet består av 100 % Pinot noir.
Själv vill jag nog påstå att roséviner med Pinot Noir är de bästa.
Det får druvans elegans, och just den där lagom mängden syra, som harmonierar med den ljuva laxrosa färgen.

Doften är härlig med inslag av bär såsom hallon och körsbär.
Här är precis lagom harmonierad syra, och ljuv smak av vinbär, hallon och minsann i
eftersmaken lite mandarin.

Vinet är klart att dricka nu, och vinner ej på lagring.

Jag vill helt klart påstå att detta är ett av de bättre roséviner på bolaget, och släpptes nu i början av Maj.

Vinet är perfekt till ej allt för salt fisk samt även till kyckling.

Själva avslutade vi med färska jordgubbar och det gifte sig verkligen!

För 139:- får du mkt hallonsmak där smaken EJ behöver kylas totalbort

Med ett minimi om 8 personer skapar jag Rosé & vitt vinsprovningar.

Salut och glad vår!

/ Er Simon

måndag 2 maj 2011

En biodynamisk syrlig dam ifrån det Södra Rhône

Utöver att Rhône är ett av de största vinproducerande områden i Frankrike, är det
verkligen även kontrasternas.

Det är ganska svårt att sätta en exakt stämpel på vad som är typiskt kännetäckande för vinerna.

Norra delen står endast för 5% av totalproduktionen medan den Södra står för de resterande.
I Söder finner vi en aning enklare viner såsom ex Côtes du Rhône vinerna,
men självklart finns här även toppviner såsom ifrån Gigondas och Ch Neuf du Pape.

I söder regerar druvan Grenache, även om här odlas helt upp till 18 olika andra sorter.

Druvan är känd för att ge värme, mkt alkoholrika viner samt kvalité.
Den är väldigt soltålig och mognar med väldigt hög sockerhalt, vilket i sin tur leder till hög alkohalt.

Med hänsyn till den höga alkohalten, är det därför vanligt att vinerna blandas ut med antingen Syrah eller Mourvèdre.
Det gör att vinerna stillar sig samt får struktur och god fyllighet.

Vacqueyras Le Clos 2009



Vinet är helt biodynamiskt och med lika stora delar Grenache som Syrah.
Vinet har vilat ca 2 år på betongtankar innan buteljering.
Således ingen ekning alls, vilket är märkbart.

Vi fann en hög syra och hög alkohalt 15% viket är märkbart.
Men det till trots är här en härlig fruktig must med smak av björnbär,
choklad samt mkt mkt peppar i eftersmaken.

Detta är en riktig vilding, men efter ett tag lugnar det sig och vinner intryck

För 199:- får du ett spännande vin som är perfekt till musitga grytor
och mörkt kött.

Salut samt tack för upplevelsen min vän!


/ Ton Simon