torsdag 7 juli 2011

Vin framtidens guld?

Det råder ett fullständigt omättligt intresse för Franska viner just nu.
Det är framförallt Asien som importerar mängder av vin.
Eftersom produktionen EJ kan öka, då ett högre skördeuttag per hektar, förstör jorden och försämrar kvalitéen, har man valt att höja prislappen.
Och detta trots den pågående ekonomiska krisen.

Totalt steg Fine Wine 50-index med 57 procent i fjol och slog därmed guld med 35 procent, råolja 20 procent och Londonbörsen 11 procent.
Bäst och för mest säljs vinerna från Bordeaux, men det menas att konsumenternas smaklökar blir allt mer utbildade och man förväntar sig att vin även från regionerna Rhône och Bourgogne kommer att öka kraftigt.

Bourgogne med världens dyraste viner samt Bordeaux med sina prestigeviner i all ära.
Vad som för mig sedan en tid tillbaka är mkt intressant är just Rhône , som är den näst största producenten kvantitativt.

Norra Rhône med sina kraftfulla härliga viner av druvan Syrah i viner ifrån Hermitage är underbara. Kuriosa är att för i tiden kunde Bordeaux bönder köpa upp viner ifrån Hermitage för att s.a.s stabilisera sin egen Bordeauxblandning.


Viner ifrån Södra Rhône har väl heller ej undvikits av någon.
Flaggskepp ifrån Château Neuf du Pape är underbara, och här använder man helt upp till 15 olika druvor i sina blandningar.

För oss konsumenter finns det fortfarande glädjande sk "billiga" fynd smakmässigt att hitta här:

Chateau Mont - Redon 2010



Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är 40 år vilket tillför druvorna mycket aromer. För de röda vinerna är vingården planterad med 65 % Grenache, 15 % Syrah, 15 % Cinsault och 5 % Mourvèdre. Man har också en omfattande experimentell plantering av andra godkända druvor som tillhör appellationen. Druvorna växer på ler-kalkjord täckt med sten. Druvorna plockas för hand, sorteras och jäses under 10-12 dagar för att få maximal tannin-urlakning. Vinet får sedan utvecklas i träfat under 8-10 månader innan det tappas på flaska. Det varma, torra mikroklimatet ger fyllig och koncentrerad frukt.

Vi fann en stark aromatisk doft, med mkt jordgubbe & hallon.
En härligt medelfyllig smak av plommon, lena körsbär med inslag av kryddor
och lagom mängd sensuella tanniner.

För 105:- får du ett härligt vin, som kräver luft och påminner mkt
i sin grund av Chateau Neuf du Pape.

Ett bra tips i sommaren till lättgrillade kötträtter!

Salut!

/ Ton Simon