söndag 11 augusti 2013

Vinprovning Malmö med Coffe Pinotage ifrån Sydafrika

Vinprovning Malmö begav sig efter ex antal fantastiska Pinot Noir viner även på den Sydafrikanska kloningen av densamma nämligen Pinotage.

Pinotage druvan är en av de minst odlade druvorna i Sydafrika, detta till trots är det deras stolthet och nationaldruva. Pinotage är en korsning av Pinot Noir och druvan Cinsault och på så vis blir den tåligare samt en aning kraftigare. Dock kan man ändå finna den typiska hallon och jordgubbssmaken med vanilj inslag. Vissa kraftigare inslag är dock märkbara och det med en "touch" av vanilj.

Drycker med dess trend. Vi människor söker hela tiden nya upplevelser och vinvärlden är ej sen med att
förändra samt förvanska för att anpassa sig och merförsäljningen. En sk "Coffee Pinotage" är en helt sedvanlig Pinotage men där man lägger flisor / stavar av gamla franska ekfat i faten för att på så vis, förstärka smaken av ek, som i kombination med Pinotagedruvan blir väldigt väldigt mkt kaffesmak.




Diemersfontein Coffee Pinotage

Lagom "chilled" fann vi  en bra frukt i smaken med en nästan burdus påtaglighet av rostade fat samt vanilj. Kaffesmaken är överhängande som om det nästan är en tillsats. Vi fann förvisso mörka bär men inget i jordgubbe & hallon stil, de verkar nästan bortfatade. Vinet är relativt billigt à 89:-, och det enda viset att bryta av kaffesmaken är med  överdrivet kraftigt marinerat kött.

Cafê Culture

Culture & kultur ? "Coffee" stilen är  trend i Sydafrika sedan ett par år tillbaka och  är väldigt speciell. Den går så långt ifrån Pinot Noir kulturen samt Pinotage stilen som det bara går. Det är en kall kaffe tannin smak, som säkert uppskattas av vissa, mindre av denna nörd som önskar mångfald i sitt vin. Här är absolut mörka bär, men ekningen är total. Vi skönjde en smula karamell och vanilj i den stora tunga unga doft som slog oss i näsan.

Att gifta detta går möjligtvis med riktigt bra choklad men då med hög kakaohalt, alternativt kött, väl grillat. Här får du även betala 89:- för trend som är högst frivillig.

Låt naturen ha sin gång samt skål för enkelheten!

/ Simon