onsdag 27 mars 2013

Ölprovning Malmö med balanserad I.P.A med flera


Ölprovning Malmö diskuterade samt doftade egen odlad humle vid senaste ölprovning i Malmö.
Det var faktiskt först på 1200 - talet man verkligen förstod humlens inverkan i bryggtillverkningen av öl. Man använder sig uteslutande utav honblommor och låter det helt sonika koka i ca en timme med brygden. Humlen har en konserverande inverkan samt faktiskt oxå sövande. Humle ordinerades även vid sömnproblem förr.  Vid första världskriget använde ex fältsjukhusen hampväxten i kuddar för att ge en sövande effekt. Själv har jag egna torkade blommor som jag använder i mitt kvällsthé. Ett trevligt sövande tips.



Jaipur India Pale ale



De Engelska soldaterna i Indien törstade. Merparten av "ale"lasten ifrån hemlandet hade blivit dåligt av hettan, men bryggarna var ej sena att snabbt tillsätta mer humle, och på så vis konserverade man "alen" mer. På så vis skapades begreppet I.P.A dvs India Pale ale.

Vi fann en härlig intensiv doft av humle samt citrus. Det är en härlig smak av honung , örter samt
sirap. Det är en tydlig beska med stor smakrikedom. 27,90:- får du betala för 0,5 liter som passar utmärkt såsom den är eller till bra husmanskost.

Oxford Gold





I denna ekologiska ale fann vi en bra maltighet med tydliga inslag av torkad aprikos, apelsin.
Det är en bra nyanserad smak, dock ganska begränsad.  15:- får du betala, men är helt frivilligt

Braunstein Organic wheat


 Generellt för all veteöl är att de är överjästa precis som denna ekologiska danska öl.
Det är en bra grumlighet, och det är en mkt frisk doft som slår oss. Vi fann härliga inslag av koriander, citron samt sirap. Det är en mkt bra veteöl, ej alls så kraftig som man kanske är van vid. Där är viss jästfällning i flaskan som verkligen kröner detta hantverk. 17,90:- är hanverksfynd som passar bra till fisk

Ölprovning Malmö botaniserar alltid runt i sortimentet, och provningarna innehåller alltid nyheter

/ Simon