måndag 26 september 2016

Vinprovning Malmö med härlig Shiraz ifrån Barossa


Vår Australiensiska vinprovning i Malmö avslutades med en härlig "Lionheart of the Barossa" gjord på 100% Shiraz.
Vi fann extremt mkt frukt i form av björnbär och plommon. Här var tydlig fatkaraktär med inslag av vanilj , samt som sig bör med denna härliga druva. Väldigt mkt peppar
Vinet lämpar sig utmärkt till grillat lamm eller härliga höstlika grytor :)



Tack killar för en trevlig kväll samt tack röda nejlikan för alltid trevligt bemötande

måndag 19 september 2016

Ölprovning Göteborg med härlig ofiltrerad lager

Ölprovning Göteborg provade vid senaste provning denna Hazy lager ifrån det Österikiska bryggeriet Eggers.

Microbryggerier över hela vår värld fullkomligt skummar över i olika variationer. Länge har vi nu fått smaka på små intressanta IPA, APA, där man nästan tävlar om vem som har mest humle, samt smaker av torkad frukt samt citron och brödighet.

Lagervärlden är ej sämre. Hazy lager är en sk "kellerbier". Lagern är ofiltrerad innebärande att jästfällningen är kvar i ölen vilket ger en fylligare smak.

Vi fann mkt malt, en balanserad smak med brödighet åt knäckebröds hållet. Här är mkt citron och sirap. Hazy lager med sina toner passar utmärkt till fisk samt skaldjur

Prost!

/ Er Simon

fredag 9 september 2016

Årets blossa glögg 2016, Kråkbär


2016 års glögg. Kråkbär


I många år har årgångsglöggen fått influenser ifrån andra länder. I år kan man säga att blossa flyttar hem. Hem till de Norrländska skogarna och vildmarken. Med inspiration av de mörka gröna djupa skogarna med väldoftande barr, mossa samt ljung har årets glögg tagits fram.

Smakerna är en fusion av klassiska Svenska glöggkryddor med inslag av kråkbär samt karamelliserad björksav. Vi fann en lätt rökighet av saven, hög syra av kråkbären samt en härlig touch av smörkola
I och med saven finner man en lätt rökighet i smaken, vilket i sin tur gör att glöggen passar utmärkt till rökt kött, kantareller eller varför ej till julbordets lammfiol ?

Ett tips är att prova den  kall i ett cocktailglas med krossad is. En trevlig aperitif



Tillgänglig 1 oktober. Art nr: 80000-01 á 109:-


Kråkbär

Kråkbäret tillhör ljungfamiljen. Den breder ut sig mest i norra Sverige men kan även påträffas i Mälardalen. Den växer som ett ris. Bäret är som lingon i formen, och som blåbär i färgen. Smaken är lite som blåbär men mer fadd, en aning urvattnad. Vissa menar på att bäret behöver lite frost för att få mer smak. Bären kan plockas ifrån augusti och hela vintern






God jul !

/ Er Simon

Champagneprovning i Halland med härlig blanc des Noirs


Åter i den vackra lilla staden Laholm njöt vi i afton champagneprovning. De olika stilarna avnjöts och slutgiltligen en härlig Andre Clouet Brut Nature

Champagnen är en blanc des Noirs dvs gjort på 100% Pinot Noir druvor. Vinet har en låg "dosage" dvs här är inget tillsatt socker alls. Vi fann en torr frisk smak med inslag av gröna äpplen, grape, samt nötter

Jean Francois Clouet odlar sina druvor själv, vilket leder till att vi som konsumenter får väldigt mkt Champagne för pengarna. Det här är mkt vin för pengarna
Kuriosa är att bas champagnen vilat på gl Sauternes fat

Tack åter igen för ett trevligt bemötande samt härligt god mat. Vi ses

❤️


torsdag 8 september 2016

Ölprovning Malmö med humliga nyheter

I tisdags njöt vi härliga nya öl lanseringar på ölprovning Malmö
Ölvärlden nästintill skummar över av alla nya stilar som lanseras. Nedan har du tre nyheter

Sigtuna black soil art nr: 1694 a 24.90kr
Att brygga en helt svartfärgad IPA som har smak såsom en ljus IPA är ett hantverk i sig självt. Här fann vi en tydlig beska. Mkt choklad. Vi fann inslag av russin sirap samt lakrits. Allt inramat kraftigt humlat

Ceasar Augustus IPA hybrid art nr: 1521 a 16.90kr
Länge har det talats om hybrider. Dvs blandningar av ales och lager och nu finns de att få tag på. I denna skotska hybrid fann vi mkt humle med härliga inslag av grape och ljust bröd samt torkad frukt

To öl art nr: 1414 a 16.90kr
Ifrån Belgien kommer denna pils av två bryggare såsom namnet avslöjar. Jag skulle med säkerhet trilla dit ordentligt vid en blindtest och aldrig trott att detta var en pils
Här fann vi en tydlig beska. Inslag av passionsfrukt, mango, grape samt honung. Pilsen är ordentligt humlad

torsdag 4 augusti 2016

Vinprovningar Malmö med efterföljande middag

Vinprovning Malmö år 2016 samt år 2017

En gång per månad håller vi de sk "öppna" provningarna i Malmö. På dem kan man vida sina vinvyer, men man kan oxå deltaga utan förkunskaper.
Vi provar alltid 5 sorters vin, samt efter det dukar restaurang OCCO vid Drottningtorget fram hela 15 st sk "mezes". Det finns presentkort attt köpa till vinprovning Malmö
Är Ni minimi 8 personer, skräddarsyr jag provningar och datum efter Er i hela Sverige


24/8 Champagne och Cremant provning
21/9 Veneto
30/11 "Tour de France"
25/1 år 2017 Champagneprovning samt Crémant

För fullständig info: www.sthoor.se/aktuellt

söndag 20 mars 2016

Ölprovning Malmö med härlig påsköl

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm provade sig  härförleden igenom en räcke påsköl
Ibland alla öltrender  med IPA APA IPL samt hybrider kändes det trevligt att åter få dricka lite påsköl såsom traditionen bör. Traditionen i Sverige med påsköl kom i början på 90- talet när ett stort danskt bryggeri lanserade sin påskebrygd.. Påsköl och julöl påminner mycket om vartannat, dock har julölen flera hundra år av tradition i vårt land.

För hade alla lite större gårdar sitt gårdsbryggeri, där man bryggde sitt vardagsöl,
Till  jul hade man dock gårdens bästa brygd som oftast var lagrad upp till ett helt år. Man gjorde ett kraftigt mustigt mörkt öl där man bränt på kornen extra mycket, detta för att kunna möta och gifta ölen bättre mot julens feta och salta mat. Påskölen är av tradition ej fullt ut så kraftigt såsom julölen vilket är bra då den möter påskens offerlamm samt lax bättre. Båda typerna kan vara överjästa eller underjästa





Påskebrygd 

art nr:1338 a 19.90:-
Ifrån Jämtlands bryggeri kommer denna härliga ale. vi fann en bra maltighet med tydlig beska. Här är kavring ,torkad frukt samt inslag av apelsin. Påsk alen är alldeles lysande till de flesta former av lax



Hynen

art nr: 1357 a 19.70:-

Hynen kommer ifrån lilla Barlingbo bryggeri på Gotland. Vi fann en bra rostig smak. Här är knäckebröd, kaffe, apelsin, soja, apelsin samt en mkt bra kryddighet. Hynen gifter sig harmoniellt tillsammans med påskens härliga lammstekar.

Planerar du ett föreningsmöte, företagsevent eller trevlig sammankomst i vår ?
Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar flertalet olika former av ölprovningar

Glad påsk!

/ Er Simon





tisdag 2 februari 2016

Vinprovning 2016 samt dryckesprovningar

Ett underbart dryckesår ligger framför oss. Som vanligt arrangerar jag:
Romprovningar. Whiskyprovningar. Vinprovning med olika tema. Champagneprovning med sabrering. Ölprovningar, samt Cognacsprovningar

Jag reser i hela Sverige samt har underbara lokaler att tillgå i Malmö, Göteborg samt Stockholm.

I Malmö arrangerar jag även de sk "öppna vinprovningarna". På dem kan man vidga sina vinvyer antingen själv eller med respektive eller god vän. Nedan finner du datum för år 2016 års första halvår:

24/2 Kaliforniens mångfald
23/3 Chile & Argentina
20/4 Det nya Spanien
19/5 Italien ifrån norr till söder
1/6 Temaprovning druvan Pinot Noir
24/8 Champagne & Crémant

Det finns presentkort att tillgå till de öppna provningarna med även för andra. Innehavaren väljer själv datum. Fullständigt program för de "öppna" provningarna finner du på:
www.sthoor.se/aktuellt

Varför ej prova den senaste trenden i form av en provning av världens största destillat? Rom

måndag 11 januari 2016

Ölprovning Malmö med härlig Svensk APA

Ölprovning Malmö inledde det nya året 2016, med en härlig provning av öl med dess olika stilar.

Vid provningar kommer jag till Er, alternativt till de lokaler samt restauranger jag tillfogar i Malmö, Göteborg samt Stockholm samt resten av landet


Vid mina ölprovningar provar vi alltid minst fem stilar. Provningen kan även vara helt ekologisk samt anpassas  regionalt / lokalt var än i Sverige vi är



Poppels APA
Poppels APA art nr: 88460 á 23.50:-
Ifrån Västra Götaland  och Härryda kommer denna undersköna APA. Kortfattat kan man skriva att en APA är en vidareutveckling utav en IPA, med mycket humle samt bör enl mig göras på Amerikansk humle. I detta fallet har man använt sig av humlesorterna Cascade samt Citra. 

Vi fann härliga toner av grapefrukt, torkad aprikos, honung samt inslag äv härliga örter där allt är nästintill perfekt harmonierat.Den underbara bärnstensfärgen förstärker sinnena ännu mer. Ser vi till priset så är det mkt APA för pengarna, så hatten av.

Poppels är perfekt till husmanskost, men även till lamm samt fläsk rätter, eller tro mig såsom den är med lite torkad frukt såsom tilltugg.


God fortsättning!

/ Er Simon






söndag 22 november 2015

Presentkort / Julklapp 2015 på vinprovning , dryckesprovning

Ge födelsedagsbarnet, kollegan, hustrun ,maken eller vännen en härlig upplevelserik julklapp i form av ett presentkort på vinprovning eller dryckesprovning.



Alternativ 1:
En dryckesprovning ( välj mellan vin med olika tema, rom, öl, whisky, crémant & champagne ) för max 8 personer
Pris: 2900:-
Är man fler går det att komplettera i efterhand. Jag kommer till Er med dryck,glas samt vad som krävs.
En provning tar ca 80 minuter. Det finns lokaler att tillgå i Malmö, Göteborg samt Stockholm
Presentkortsinnehavaren väljer själv datum. Presentkortet är giltigt i ett års tid

Alternativ 2:  En vinprovning på restaurang OCCO vid drottningtorget i Malmö med efterföljande middag. Det finns minst en provning per månad att välja mellan. För aktuella datum klickar du på raden här.   Presentkortsinnehavaren väljer såklart själv datum.
Pris: 630:-
Presentkortet är giltigt i ett års tid

Vid samtliga provningar är det alltid 5 sorter / stilar som provas

Välkommen in på : www.sthoor.se och botanisera ibland provningar


God Jul!


fredag 20 november 2015

Ölprovning Malmö med härliga ekologiska jul ales





Ölprovning Malmö njöt sig senast vid ölprovning igenom en räcke härlig julöl. Julöl ? Påsköl?
Vad är det egentligen ?  Förr i världen hade nästan alla större gårdar sitt eget lilla bryggeri. Här bryggde man öl för husbehov samt till alla större högtider gjorde man sin bästa brygd.  Man rökte kornen extra mkt varav de blev mörkare och rostigare samt man lagrade ölen upp till nästan 10 månader.  Den mörka fylliga ölen kunde på så vis möta högtiderna påsken och julens feta salta mat bättre.


                   St Eriks jule ale

St Eriks jul ale art nr 11369 a 20.90 :-


Denna härliga ale är helt ekologisk samt är sk överjäst.  Vi fann humliga inslag av clementin, knäck samt härliga örter. Än en gång visar bryggeriet prov på härliga riktigt bra prisvärda ales



Sigtuna winter IPA 

Sigtuna winter IPA art nr 11319 a 20.90:-


Sigtuna winter IPA är helt ekologisk och är en överjäst sk IPA , "indian pale  ale" dvs en ale med mkt humle. Den är lite bittersöt i smaken med härliga inslag av passionsfrukt, citron, knäck samt torkad frukt och sirap. Alen passar utmärkt till julens charkuterier samt rökta skinkor

Vid alla mina ölprovningar försöker vi så mkt som möjligt med att kunna presentera ekologiska sorter samt så närproducerat som möjligt 

/Er Simon
I





                      





tisdag 20 oktober 2015

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm med härlig Ripasso

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm landade nyligen sinnligt åter i underbara kommunen Valpolicella i regionen Veneto. Det fantastiska med Italiens alla tjugo vinregioner är att alla regioner har små lokala druvor som växer just där. Valpolicella är inget undantag, här finner vi de små druvsorterna: Molinara, Rondinella samt Corvina Veronese. Vid framställning av en Valpolicella, Amarone eller Ripasso säger DOC samt DOCG lagarna att minst två av druvorna måste användas.

Men vad skiljer då en Amarone ifrån en Ripasso?
Vid en Amarone torkar man ut druvorna, nästintill russin innan man jäser dem. I och med uttorkningen ökar sockerhalten varav vinet jäser upp till 14 - 15 %.  Många gånger använder sig leverantörer utav benämningen "Amarone light" för just en Ripasso, själv tycker jag det är felaktigt då jag anser att vinet ej bör jämföras. Kortfattat kan sägas att metoden upfanns för ett femtontal år sedan då det sägs att vinmakaren på det gigantiska huset MASI, lär ha uttryckt då han rengjorde jäskaren att det var synd att låta dessa kraftiga mustiga druvrester gå till spillo. Sagt och gjort tillförde han samma druvor, dock ej uttorkade och gjorde en andra jäsning. Det har nu gått en hel del år och metoden börjar finslipas, det märks, kvalitéen börjar att bli ypperlig.




Regionen Veneto med undersköna kommunen Valpolicella
 San Rocco DOC
"San Rocco" finner du ej på systembolaget, men kan beställas. Googla för leverantörer. Ca pris: 135 :- SEK
I denna Ripasso, fann vi en tydlig fatkaraktär med inslag av körsbär, russin choklad samt vanilj och örter. Vid många av mina provningar får jag ofta frågan: - Simon, vad äter man till en Amarone ? Mitt svar är alltid entydigt: Inget, det tar överhand. Det kan tänkas gå till bra kakao eller desserter med mkt choklad eller en bra grönmögelost. Ripasso som är lite "lightare" passar sig mkt bättre till mat, exempelvis fläskrätter eller härligt lamm.

Funderar du på en Vinprovning julen 2015 ? Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm kan göra en härlig sinnlig vinresa hos föreningen eller företaget till Veneto med de olika metoderna.

/ Er Simon




torsdag 8 oktober 2015

Glöggprovning med årets blossa "Earl Grey" år 2015


-"Glögg, är bara saft eller druvrester där socker tillsätts och hettas upp. Det har överhuvudtaget  inget med vin att göra"

Ja, så kan man tycka, och så kan det faktiskt vara i mycket. Men, om vi vänder på det och skriver att glögg är ganska mycket hur ett vin var förr i tiden, innan vi kunde buteljera med glas och försluta med kork så är vi mer rätt på det. 

I begynnelsen i "amforernas" tid, förslöt man kärlen med kåda. Kådan kunde ej  hålla helt tätt varav syre nådde vinet som i sin tur blev surt eller ättika. 
Ca år 420 före kristus drack man ett vin vi idag kallar för "Hippokrat vin". Vinet var sjudet med kryddor för att helt enkelt bevaras / konserveras, , allt efter "hippokrates" läkemedelkonstens fader.

 I en mer modern tid ca år 1550, sjöd man i Sverige upp vinet, men det var först på sent 1800 - tal, man började att kalla det varma vinet för glögg. Ordet just glödgat vin kom ifrån Holland där man lärt sig att hälla varmt vin över karamelliserat socker. Idag är ordet glögg för Svenskar nästan synonymt med jultomten. Mer om glögg och provningar finner du genom att klicka på raden här

Blossa " Earl Grey" årets glögg 2015


Årets glögg " Earl Grey" art nr: 76770 à 99:-
Det är en ynnest att redan nu få provsmaka årets glögg,  Det första som slår mig är den estetiska flaskan. En härlig "vintage" känsla infinner sig som övergår till tankar om Engelskt porcelain / Gustavsberg / Ostindiefararkompagniet. Vi skall som konsumenter ha i åtanken att bakom "blossa" finns väldigt kompetent personal inom smaker,  dofter, samt marknadsföring. En tanke som kanske slår dig är kan man verkligen göra glögg på thé samt hur smakar egentligen "Earl Grey" ? Citrus, eller söt citrus faktiskt.  Den andre "Earlen av Grey" lärde sig i Italien att utvinna olja ur "Bergamott"citronen. Oljan i sin tur gjorde man thé på samt samma olja finner du faktiskt i vårt Svenska snus General samt Skruf.
"Bergamott" En hybrid av citron  & suckatcitron (sötcitron)
Sötcitronens fruktkött är i sig trådlikt och lämpar sig ej att äta, men att utvinna olja samt använda till matlagning fungerar utmärkt..

Hur är den då årets glögg ?

Kall, är den lite bitter i doften med inslag av citron.  Varm är den mer tilltalande i doften. Vi benås av mkt citronsötma i smaken och efter en stund kommer julens alla kryddor likt en smällkaramell. Det är en bra glögg, trots att den ej är ekologisk samt att det även i år ej står utskrivet vad för druvor man använder.

Är du intresserad av att anordna en glöggprovning för företaget eller i goda vänners lag ?

Ifrån mig till Er önskas en riktigt god jul!

/ Simon

torsdag 10 september 2015

Ölprovning Göteborg med lokal ljus ale


Ölprovning Göteborg har mer och mer övergått till att vid provningar använda sig av ekologiska ölsorter samt om möjligt så lokala det bara går.

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen, systembolagets portfölj är en fröjd att botanisera i. I skrivandes stund  sökte jag  på varugruppen "öl" och får då 2308 stycken träffar. Det är ingen "humlighet" att vårt kära systembolag har världens största sortiment. Vid mina ölprovningar i Göteborg, försöker jag att få med så mkt det bara går av lokala ölsorter / stilar. Denna gång njöt vi åter av öl ifrån Oceanbryggeriet.




Ocean Glenn no 5

Ocean Glenn no 5 art nr: 89147 a 29.70:-
Om vi bortser att jag är Skåning och att detta ale är dedikerat de fyra fotbollspelarna vid förnamnet Glenn vid en viss Göteborgsklubb, så är alen underskön. Vi fann en ljus ale med en markerad beska. Det är en maltig smak, men ej alls så mkt som i en icke ljus ale. Här är härliga inslag av knäckebröd, fläder, apelsin, smörkola samt passionsfrukt och citrus. Ocean Glenn, är perfekt en varm sommardag, Den är ej lika tung som en vanlig ale, ej heller vattnig såsom en vanlig lager. Det här är något mittemellan. Njut den som den är, ej för kall då här är mkt smak eller varför ej till härlig hemgjord husmanskost.

Ocean Glenn finns på lokal systembolag i Göteborg, men kan beställas i hela landet.

Tack Göteborg för ännu en trevlig ölprovning

Er Simon

fredag 14 augusti 2015

Ölprovning Göteborg med härlig lokal lager

Ölprovning Göteborg avsmakade senast vid ölprovning i Göteborg en härlig lokal lager.
I skrivandes stund finns det över ca 1800 stycken öl att tillgå i vårt systembolag. Stora märken, men även små lokala ölsorter. År 1985 fanns det 5 bryggerier i Sverige.30 år senare finns det en uppsjö av Svenska microbryggerier, vissa helt fantastiska och vissa mindre bra, det finns inga humligheter i det.





" 12 plato lager"

Ocean "12 plato lager". Art nr: 88830 à 26.70:-
I gamla Lyckoholms bryggeri tillverkas denna goda lager. Men där slutar oxå alla likheter. Tack och lov. Dagens öltrend är att skapa sk hybrider. Dvs att skapa ex en lageröl där man blandar i ex 30% ale. En annan vilseledande smakupplevelse är att skapa lager på flera olika humlesorter. Det skapar ofta en citrus eller grape karaktär och man uppfattar lagern såsom en ale.

I " Ocean 12 plato lager", fann vi en doft av mkt malt & citrus. Den är humlad med fyra olika humlesorter. Smaken går åt malt, tydlig beska ifrån humlen samt härliga inslag av honung & grapefrukt. Lagern är en av sommarens absolut bästa. Njut den som den är, eller till bra grillade kötträtter. Lagern finns på lokala systembolag i Göteborg men går att beställa till ditt lokala systembolag

/ Er Simon

onsdag 12 augusti 2015

Vinprovning Malmö med härlig Montepulciano ifrån Marche

Vinprovning Malmö hamnade senast i härliga distriktet Marche. I Marches centralaste delar odlas oftast bara gröna druvor, men på udden Conero, gror den blå druvan Montepulcino utmärkt.


Cimerio del Parco DOCG riserva . Art nr: 2343 a 129:-

Vinet tillverkas lite såsom ett Amarone vin,  man låter druvan Montepulciano torka ut en del dvs lite åt "appassimento" hållet. Färgen är ljuvligt rubinröd åt brunt tegel. Vi fann härliga inslag av körsbär, viol,  björnbär samt örter. Detta tannin fattiga vin, vinner definitivt på ett till tre års lagring men är alldeles utmärkt redan nu. Njut det lte svalt som det är eller varför ej till härliga Italienska charkuterier som ex en "prosciutto"

/ Er Simon

söndag 2 augusti 2015

Vinprovning i Malmö med kryddighet ifrån Rhône

Vinprovning Malmö landade sinnligt i Södra Rhône härom aftonen i "påvens nya slott Chateauneuf - du -Pape". Till skillnad ifrån norra Rhône där druvan Syrah regerar, brukar här vara en mer jämn fördelning, eller merparten Grenache i vinerna.  Det fantastiska är att man kan faktiskt använda sig av upp till 18 olika druvtyper, och alla ifrån olika jordmåner.



Le Hurlevent art nr: 2291 à 189:-

I Le Hurlevent fann vi en jämn fördelning av druvorna Grenache, Syrah och lilla Cinsault. Det är ett enormt visuellt intryck in den helt blåröda färgen. Näsan möts av lavendel samt vitpeppar.
Smakmässigt nås vi av  plommon, kryddighet samt härliga inslag av körsbär.

Denna prisvärda Chateauneuf-du Pape för 189:- är väl värd var krona. Avnjut den väl dekanterad i gott sällskap utan mat eller förgyll den med bra grillad biff, då kommer kryddorna till sin rätt.

Glad sommar!

#vinprovningmalmö

/ Er Simon

måndag 20 juli 2015

Vinprovning Göteborg med ljuvligt rosévin

Vinprovning Göteborg genomnjöt härförleden en härlig vittvinsprovning med en elegant avslutning i Provence och en riktigt somrig rosé.

Förr var rosévin i mångt och mycket vinvärldens fula ankunge. Det för att vinet saknade klassificering samt ofta tillverkat på restdruvor. Det var då, idag har rosévinet verkligen etablerat sig i alla salonger samt utveckling samt kvalitén har gått framåt.

Grande Recolte art nr: 75286 a 99:-

Med druvorna Cinsault & Grenache producerar Chateau de Berne i Provence en härlig nästan orangerosa rosé. 

Vi fann smultron, blodgrape med en ganska hög syra. Rosén har ej en övertydlighet i röda bär, utan här kommer fina smakfulla inslag av lite örter, vilket gör vinet utmärkt såsom en "matrosé", för ex grillat lamm eller härliga sommarsallader. Det är ej alltid lätt att som konsument hitta rätt i rosédjunglen. Väldigt ofta får vi viner med övertydlighet av inledningsvis jordgubb samt hallon för att sedan få en ordentligt käftsmäll av allt för mkt syra. 

Mitt råd i rosévärlden  är:

1/ Köp viner med druvan  Pinot Noir eller Cinsault. Det är druvor med lite tanniner (garvsyra) och ger viner åt det laxrosa hållet. 

2/ Välj en välkänd gård, har de ett rosévin i sitt sortiment är även det  oftast bra. 

3/ Priset. I  mångt och mkt råder epitetet "what you pay is what you get"

Glad sommar

/ Er Simon



söndag 19 juli 2015

Vinprovning Malmö med Pinot Noir ifrån Provence

Vinprovning Malmö, landade "sinnligt" i högsommarens Provence
Druvan Pinot Noir kanske världens mest eleganta druva.
Pinot Noir kanske världens mest svårodlade druva.
Pinot Noir en av världens äldsta kultiverade druva av oss människor. I moderjorden i Bourgogne finner vi viner av druvan i världsklass även prismässigt. Jordmånen i Bourgogne är magisk och det är kanske här druvan trivs bäst i lite svalt klimat, men med kunskap går den att odla även i andra distrikt


Ferrandierè

Ferrandierè art nr: 2284 a 77:-

Ifrån Pyreneérna till Provence sträcker sig Frankrikes största vin distrikt ut sig. Egentligen borde man ej odla druvan Pinot Noir nere i Provence, det är allt för varmt. Men med kunskap, hantverk och tålamod kan man faktiskt lyckas och det till ett mkt generöst pris.

Vi fann härliga inslag av röd bärighet, här är fat inslag, körsbär, muskot och allt med en kryddig doft.
Ferrandierè bjuden lite svalt är perfekt i sommarvärmen eller varför ej som denna afton till ett härligt anklår.

/ Er Simon

onsdag 8 juli 2015

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm med somriga humligheter





Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm provar sig alltid igenom nya öltyper, men vi återgår också till storheter, naturligtvis. Sommar och öl är ibland för många den eviga frågan, vad dricker man för öltyper? Jag brukar ofta säga att alla typer passar till rätt tillfällen. Vill man släcka törsten i sommarvärmen skall man helt klart gå på mera lättdrucken öl, möjligtvis sydamerikansk gjord på delar majs, eller ljus kall lageröl. Till grillade rätter finns det härliga små olika varianter, ex som nedan.





New York lager


New York lager art nr: 1599   22.30:-
Ifrån vårt öldrickande grannland kommer denna trevliga lager ifrån Nörrebro brygghus. Denna ekologiska lager är helt gyllengul i färgen. Det är en härlig maltig doft i kronan. Den är nyanserad samt här kommer knäck, apelsin samt torkad frukt i form av mkt aprikos. En härlig lager till grillat kött av både nöt & lamm


Brewdog punk IPA

Brewdog punk IPA art nr: 1515   21.90:-
Det är ej svårt att återgå till denna härliga ale ( överjäst ) , som är en IPA, dvs "India pale ale".
IPA har alltid en något högre alkohalt samt rikligt, eller rättare sagt massor av humle. Vi fann apelsin, aprikos och härliga eftertoner av grapefrukt. "Punken" fungerar även den alldeles utmärkt till grillade kötträtter av nöt eller lamm.

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm, arrangerar samt skräddarsyr  provningar runt om i vårt härliga land,

Glad sommar!

/ Er Simon