tisdag 20 oktober 2015

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm med härlig Ripasso

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm landade nyligen sinnligt åter i underbara kommunen Valpolicella i regionen Veneto. Det fantastiska med Italiens alla tjugo vinregioner är att alla regioner har små lokala druvor som växer just där. Valpolicella är inget undantag, här finner vi de små druvsorterna: Molinara, Rondinella samt Corvina Veronese. Vid framställning av en Valpolicella, Amarone eller Ripasso säger DOC samt DOCG lagarna att minst två av druvorna måste användas.

Men vad skiljer då en Amarone ifrån en Ripasso?
Vid en Amarone torkar man ut druvorna, nästintill russin innan man jäser dem. I och med uttorkningen ökar sockerhalten varav vinet jäser upp till 14 - 15 %.  Många gånger använder sig leverantörer utav benämningen "Amarone light" för just en Ripasso, själv tycker jag det är felaktigt då jag anser att vinet ej bör jämföras. Kortfattat kan sägas att metoden upfanns för ett femtontal år sedan då det sägs att vinmakaren på det gigantiska huset MASI, lär ha uttryckt då han rengjorde jäskaren att det var synd att låta dessa kraftiga mustiga druvrester gå till spillo. Sagt och gjort tillförde han samma druvor, dock ej uttorkade och gjorde en andra jäsning. Det har nu gått en hel del år och metoden börjar finslipas, det märks, kvalitéen börjar att bli ypperlig.




Regionen Veneto med undersköna kommunen Valpolicella
 San Rocco DOC
"San Rocco" finner du ej på systembolaget, men kan beställas. Googla för leverantörer. Ca pris: 135 :- SEK
I denna Ripasso, fann vi en tydlig fatkaraktär med inslag av körsbär, russin choklad samt vanilj och örter. Vid många av mina provningar får jag ofta frågan: - Simon, vad äter man till en Amarone ? Mitt svar är alltid entydigt: Inget, det tar överhand. Det kan tänkas gå till bra kakao eller desserter med mkt choklad eller en bra grönmögelost. Ripasso som är lite "lightare" passar sig mkt bättre till mat, exempelvis fläskrätter eller härligt lamm.

Funderar du på en Vinprovning julen 2015 ? Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm kan göra en härlig sinnlig vinresa hos föreningen eller företaget till Veneto med de olika metoderna.

/ Er Simon