måndag 21 maj 2012

Vinprovning Malmö med avstamp i Constantia Sydafrika

Vid senaste avsmakningen med Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm nådde vi Constantia i Sydafrika.
Sydafrika. Här har odlats vin i över 350 år. Sverige är ett av dess största "fan" var fjärde flaska, som säljs här är just ifrån Sydafrika. Med ett perfekt medelhavsklimat breder nog världens vackraste vinland ut sig. Forskare menar på att Sydafrika kommer att påverkas minst av klimatförändringen.

Vinframställningen var fram till aparheid systemets slut, ganska hämmat, men i och med dess slut, reste unga entusiastiska vinmakare runt i världen och hämtade inspiration samt kunskap.

Idag är Sydafrika ett fantastiskt vinland, med stor kunskap, och ett mångfacetterat urval av druvor.



Klein Constantia 2007


Det var här i Constantia Sydafrikas vinhistoria började med Simon vad der Stal, som även var den man som  grundade Stellenbosch. Från början odlades här mest söta fruktiga viner, men man är även enormt duktiga med att odla stora druvan Cabernet Sauvignon. Med en jordmån som är full av granit, kan endast påstås att resultatet är fantastiskt. Vinet har genomgått en malolaktisk jäsning och förvaras 24 månader på Franska barriquer. 

Vi fann en stor fruktig doft med inslag av myntha och rostat fat. Smaken är fyllig lite sträv med härliga inslag av mörka bär där körsbär dominerar. Distriktet Constantia finns representerat på Systemet, men just detta finns ej. För 135:- får du en härlig Cabernet Sauvignon som passar utmäkt till vilt samt nöt.

Gillar du Sydafrika? Med vinprovning Malmö Göteborg Stockholm, så skräddarsyr vi en sinnlig resa hit och provar härliga Pinotageviner samt de stora klassikerna. Hör av dig

/ Simon