lördag 12 maj 2012

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm med ljuvlig Zinfandel


Vid vinprovning Malmö Göteborg Stockholm senast landade vi i Sonoma County och en 100 årig härlig vingård med Italienska anor. För många är druvan Primitivo identiskt med den Kaliforniska Zinfandeldruvan.
Men sedan 2001 då en DNA analys gjordes, vet vi idag att det är en kloning med den Kroatiska druvan "Crljenak". Meningarna går dock isär. Vad vi däremot vet är att i Apulien (Italiens klack) odlades Primitivo fram till slutet av 90 talet, med dålig framgång. Apulien har aldrig setts som någon större vinregion, utan faktiskt bara producerat någorlunda bordsvin. Att druvan Primitivo börjades att odlas här på 1860 talet berodde helt enkelt på att inga andra druvor trivdes i jorden samt i det heta klimatet. Primitivo druvan står för sträva björnbärstoner samt vinet får en hög alkohalt vid fermentationen (naturliga jäsningen).  

 Druvan är extremt tålig vilket var en av anledningarna att den utvandrade till Kalifornien. Här i USA, trivs den ohyggligt bra. Stilla havsvindar samt en annan jord har lett till att den utvecklats enormt.  Att den är klonad kan skönjas i både doft och smak. Den är helt enkelt mkt mognare, stillsammare samt mjukare i tonen


Seghesio Sonoma Zinfandel 2010


Familjen Seghesio planterade sina första rankor i slutet av 1800- talet, men det är först sedan 1980-talet man börjat producera eget vin. Och vilka viner de gör. Jag vill nog påstå att de gör bland de bästa "Zinfandeler" som Kalifornien kan framvisa. Vinet har fått en lite egen "touch" i och med att man blandar i ett fåtal procent av druvorna "petit syra" samt "carignan". Detta leder till att vinet får en extra komplexitet och styrka. Vinet ekas förvånansvärt bara 10 månader på ekfat.

Här fann vi härliga typiska Zinfandeltoner av björnbär, choklad, ljuv vanilj samt allt med en härlig härlig fruktig doft. Att gården har ett lågt skördeuttag per hektar märks på slutprodukten. Det är kvalité druvor rakt igenom. För 179:- får du en härlig upplevelse som avnjuts en aning "chilled" för sig självt, eller varför ej till bättre kött samt starka goda ostar. Den 18 Maj avnjuter vi Kaliforniska viner på vinprovning Malmö Göteborg Stockholm. De finns ett fåtal platser kvar.

Cheers!

/ Simon