måndag 6 februari 2012

Romprovning Malmö

Sockerrör. Finns det någon annan av moder jords grödor som orsakat så mycket blodspill samt ruskigheter ?

Rom, världens största spritsort och dessutom mest världsomspunnen.

År 1493 lastade Christofer Columbus sockerrör på sin andra resa ifrån Kanarieöarna.Senare planterades densamma på Puerto Rico, Jamaica samt Kuba. Till en början utvanns enbart socker och det dröjde över 100 år innan man förstod att man kunde destillera melassen.

Spanjorer, Portugiser, Fransmän, Engelsmän alla i ett "handelssammelsuriumskrig" med varandra. Och alla påstår de att deras sk romstil är originalet.

Kortfattat kan man beskriva stilarna så här:

Rhum industriel: Destillering av melassen i industriell skala som ger en vit rom

Rhum agricole: Romen görs av sockerrörsjuice som efter jäsning lagras i en sk enkelpanna. Vanligtvis lagrar man sedan romen på olika typer av ekfat, och efter 3 år kan den kallas för "vieux rhum". Rommen kan såklart lagras vidare i årtionden och det är då rom blir härligt ekad brun, och ljuv harmoniell i smaken.En riktigt härlig avec.


Härtill kan man kortfattat konstatera att:

Brittisk rom är kraftfull, Spansk är ganska lätt samt Fransk är något mittemellan.

Diplomatica Reserva 8årDenna rom ifrån Venezuela destilleras av melass i kopparpanna. Lagringen sker i 8år på amerikansk vitek.

Vi fann en härligt gyllene brun färg. En kryddig doft med starka inslag av arrak och örter. Smaken är ljuvligt rund med inslag av apelsin, fikon, socker såklart samt mot slutet kommer en härlig stringens av cacao.

Diplomatico, finns för 395:- i beställningssortimentet eller i de riktigt stora butikerna.

Så frågan är då? "Bär alla vägar till rom"? Ja, Rhum skall kanske ej ersätta Cognac,samt Whisky utan snarare vara ett härligt kompliment.

Jag säger som Kapten Haddock, -"Bomber & granater", den är riktigt trevlig!

Är du intresserad av en romprovning? Jag gör romprovning i Malmö, Göteborg & Stockholm samt hela landet.