lördag 18 februari 2012

Pinot Noir ifrån nya världen på vinprovning Malmö

Pinot Noir, är nog ett charmerande äktenskap för många vinentusiaster. Svårodlad, och kanske världen mest klonade druva?. Men med en varsam hand producerar den nog världens bästa viner, med minst tanniner. Bourgogne står såklart för de största odlingarna tätt följt av Californinen och Tyskland, där den går under namnet "Spätburgunder". Var finner man då den bästa Pinot Noir?


Ja, se där kan man bliva tveksam. De dyraste finner man utan tvekan i Bourgogne med ledande Romanée-Conti vinerna, men se, Californien, anser jag är en jättestor utmanare i denna kamp. Det kanske tråkiga? eller positiva? är att i sin moderjord råder strikta förhållningsregler, medan de i USA, laboreras och här ser man det "litta grann från ovan". Risken är med de Californiska dock att man "sönderekar" dem. Och vem vill ha en Pinot med bara för mkt vanilj och fat? Där elegansen kommer lite grand i skymundan. Nåväl, på kommande vinprovning Malmö, låter vi dem brottas med varandra.

Calera 2009
ifrån "Central coast"Vinmakaren Josh jobbade under längre tid just i moderjorden i Bourgogne för vinhuset Romanée-Conti. Sina färdigheter tog han med sig tillbaka till Californien och byggde ett fantastiskt vineri. Efter flertalet år, är nu vinerna lanserade på marknaden.

Vi fann, en härligt koncentrerad fruktighet, med bra inslag av röda bär, jordgubbe samt lagom fat ton. En aning vanilj är skönjbar, men med härlig elegans i den lilla kryddighet som faktiskt råder. Vinet är definitvit njutbart redan nu, men vinner säkerligen på ett par års lagring. För 199:- får du ett toppvin, som är utmärkt till vit fisk eller varför ej till ost. Är du osäker till vad för vin du skall välja till osten, så brukar jag alltid påstå, välj då så tanninfattigt som möljigt. En upplevelse. Ej för varm. 17 grader..... Ungefär....;)


/ Er Simon