fredag 22 november 2019

Champagneprovning i Ystad på grändens mat


Två fullsatta onsdagar i rad skänker ödmjukhet samt tacksamhet.

PIERRE BRIGANDAT BLANC DE NOIR


I södra utkanten av Champagne finner vi denna småskalige producent med en produktion av bara 50 000 flaskor där allt görs för hand vilket leder till minimalt med tillsatser.
Gården kämpar för att på sikt bli helt ekologisk eller biodynamisk, vilket tar tid i ” gamla världen”. Betänk själv att för att bli ekologisk måste en gård avlägsna alla stockar där jorden måste ligga i träda i tre år. Utöver det så når en nyplanterad ranka sin kulmen efter 25 år, med andra ord ett digert arbete, även ekonomiskt.
Vi fann en njutningsfull gräddig mousse där ytskiktet glänser till lite rött vilket det bör då det är en blanc de noir dvs vinet är gjort till 100% av druvan pinot noir. Här är härliga inslag av jordgubbe, hallon samt en aning körsbär. Champagnen är en riktig mat champagne och lämpar sig utmärkt till charkuterier samt lättare kötträtter.
Tack Ystad samt David och Andre för proffsigt bemötande.
/ Er Simon

lördag 9 november 2019

Vinprovning i Malmö vid drottningtorget på restaurang OCCO

Vilken härlig vinprovning i Malmö vi hade i fredags med konceptet ” wine and food and how to combine them”. Munhålan är fylld av björnbär och grönmögelost. Underbart !
Varm tack till restaurang OCCO för fantastisk mat & service.
❤️
/ Er Simon






söndag 3 november 2019

Champagneprovning i Malmö 22/1 år 2020

Champagneprovning i Malmö med Crémant den 22/1 år 2020 på restaurang OCCO i Malmö kl 19.00
Vi doftar samt smakar och njuter de stilar Champagne & Crémant som finns. Cuvéer, blancs de blancs, blanc de noir samt rosé.
Pris: 690:- inkl 11 st "mezes". Det är begränsat med platser. Det finns presentkort till Champagneprovning Malmö. Inga förkunskaper krävs. Vi provar alltid 5 sorter.


Romprovning i Skåne på Trolleholms slott

Njuter premiumprovning av rom i fantastiska lokaler
” alla vägar bär till Rom"

Tack för en härlig romprovning i Skåne  ikväll i underbara lokaler.



Vinprovning i Malmö med Italiens tjugo vindistrikt

Vilken härlig vinprovning i Malmö vi fick i torsdags med temat ”giro di Italia” där gästerna efteråt njöt en Italiensk buffé. Vi provade viner ifrån Veneto, Piemonte, Toskana samt avslutade på Sicilien.
SANPANSE BARBERA D ASTI
Det må vara att druvan Nebbiolo regerar i regionen, men druvan Barbera har fått ett bra uppsving på sistone. Vi fann härliga blåbärsinslag, här var mkt frukt, fat samt en liten finish av mjölkchoklad. Njut den till charkuterier samt till blodiga biffar samt lamm.
VIVANTI VALPOLICELLA RIPASSO
Att finna en helt ok Ripasso för dryga hundralappen hör inte till vanligheterna.
Ripassometoden har nu mångårig historik och det märks på kvalitén.
Ripasson var kryddig med inslag av fat samt späckad av bigarråer.
Vinet är gjort på två av de tre tillåtna druvorna, Corvina samt Rondinella.
Jag förespråkar nästan alltid att Amarone och Ripassoviner ej skall giftas med mat men passar utmärkt till rinniga grönmögelostar samt choklad.
Tack Sanna & co för en härlig kväll.




söndag 13 oktober 2019

tisdag 8 oktober 2019

Champagneprovning i Malmö på restaurang OCCO vid Drottningtorget

Vilken härlig fullsatt Cremant & Champagneprovning i Malmö  vi fick härförleden på restaurang OCCO 

Barton & Guestier




Tillverkaren har anor ända sedan år 1725 i att producera viner i Bourgogne samt Bordeaux och det märks. Det är en Cremant av bra kvalité där Pinot Noir dominerar med 75% innehåll där resten består av Chardonnay. Vi fann toner av röda bär, gula äpplen samt mandarin där mineralerna är märkbara i en lagom brödighet.
Cremanten är nästintill i smakerna en blanc de Noir så den kan till fördel njutas till lite matigare rätter som t ex en riktig Ceasars sallad.

Salut !

/ Ton Simon.


Önskar du boka en härlig renodlad Champagne eller Cremant & Champagneprovning ?
Klicka då på raden här:

Champagneprovning i Malmö Göteborg Stockholm

lördag 28 september 2019

Glöggprovning år 2019


Ölmarknadens trender är ganska uppenbara med sina hypade namn samt smakfusioner, så är även whisky och rommaknaden med olika omfatningar för att få mer smaker. Glöggmarknaden är dock sedan ganska lång tid tillbaka duktiga på att fusionera ihop svenska klassiska julsmaker med exotiska toner. Vissa är mindre bra och vissa är högst lysande såsom denna:
SVENSK VINTER






Med ett fruktigt vitt vin har Saturnus fusionerat ihop smaker av pomerans, kanel, vanilj där man sedan gift det med ofiltrerad ekad Mackmyra whisky. Kan det bli svenskare än så ?
Detta är en riktigt trevlig glögg som till fördel dricks till julbordets lite rökta delikatesser eller varför ej bjuda den kall som en precis lagom stark ( 20% ) fördrink där man bibehåller smaklökarna inför middagen.

Skål !🇸🇪

#glöggprovningmalmö
#glöggprovninggöteborg

#glöggprovningstockholm

måndag 23 september 2019

Ölprovning i Malmö på Amiralsgatan

Sedan den 2/9 i år kan vi njuta denna härliga ale.

KOEKEDAM





Alen är i sk ”saison” stil vilket fler och fler microbryggerier anammar. Stilen härstammar ifrån den Vallonska delen av Belgien där man bryggde en lite svagare typ vintertid för att lagra fram till sommaren. Man brukar använda fler grödor än spannmål och det är vanligt att man tillsätter bär och kryddor.

Vi nåddes av en fantastisk gyllenbrun färg där det doftar av bröd samt nejlika. Vi smakade starka inslag aprikos, lite mango och citron allt med en maltig ton.

Njut spader dam till vällagade höstlika grytor.
Skål önskar Ölprovning Malmö.
/ Ton Simon

tisdag 10 september 2019

Blossa 2019 Aloha på glöggprovning

GOD JUL !
I Sverige har vi druckit upphettat vin sedan 1500-talet men det är först på 1890-talet som det benämns glögg samt blir en jultradition och jag vill påstå att glögg är lika synonymt som tomten juletid. Visste du att vi Svenskar dricker ca 5 miljoner liter glögg per år ?
På mina GLÖGGPROVNINGAR provar vi fem sorters glögg där vi provar av traditionella samt otraditionella tilltugg.
Idag den 10 september kl 14.00 blev årets glögg officiell
BLOSSA 19 ALOHA


I år har blossa rest till Hawai och fusionerat Svenska glöggkryddor med syran ifrån hibiskusblomman samt smaker av passionsfrukt, kaffe och kokos.
Njut den varm ( sjud , koka aldrig, alkoholen försvinner ) eller varför ej med krossad is kall som en drink.
Vill du boka en riktigt julig provning för vännerna eller på företaget så klicka på länken här:
God jul samt glöm ej äta din spenat.
/ Er Simon

måndag 9 september 2019

Champagneprovning i Malmö på drottningtorget

Vilken härlig premium Champagneprovning med efterföljande ” mezes ” vi fick på restaurang OCCO vid Drottningtorget i Malmö i Lördags.
Vår bubbliga sinnliga resa avslutades utanför staden Reims och med en klassisk Champagne.



HEIDSIECK & CO MONOPOLE BLUE TOP.



På sent 1800 - tal var Heidsieck en av världens största Champagnehus som levererade bubbel till inte mindre än 14 furstehus där ex siste tsaren årligen beställde 400 000 st flaskor. Enormt.

Vi fann en härlig Cuvée av alla de tre tillåtna druvorna Chardonnay, pinot meunier samt pinot Noir där den sistnämnda druvan dominerar.

Vi fann en intensiv mousse, bra brödighet samt härliga inslag av röda höstäpplen, choklad, digestivekex samt apelsin.
Njut Champagnen i bersån eller till vit plattfisk samt skaldjur.
Att tänka på är tillbehören till vit fisk, ex kan pepparrot döda vilket vin som helst.

Önskar du en Champagneprovning i Malmö Göteborg Stockholm  i höst ?
Gå då in på:

http://sthoor.se/provningar/champagneprovning-malmo-goteborg-stockholm

Salut !
/ Ton Simon

#champagneprovningmalmö
 på OCCO.

måndag 2 september 2019

Romprovning Helsingborg på mässa


Vilka härliga dagar med föreläsningar och provningar vi fick härförleden med romprovning på  Helsingborgs dryckesmässa. Än en gång var det annorlunda rariteter som plockades fram ur romportföljen.


SHACK RUM SUPER SPICED




Tidigare i år har jag fått genomnjuta samma rom men baserad på mestadels honung , denna här är annorlunda och riktigt trevlig.

Rommen tillverkas samt blandas på Haiti med rom ifrån Guatemala, Trinidad samt Barbados där den lagras minst fem år på Sherryfat. Efter jäsning tillsätts örter , kryddor samt färsk frukt.

Det är ett sammelsurium av upplevelser. Här är färsk frukt, druva samt örter men mest dominerande är inslag av nejlika samt kanel.

Njut denna rom efter maten då det är väldigt dominerande smaker eller så gifter du rommen till kommande julbords gottebord alt en härlig ostbricka.

Tack Rickard med personal för två givande dagar.

”Alla vägar bär till Rom”
/ Er Simon

#romprovninghelsingborg
#romprovningskåne

Whiskyprovning i Lund


Vilken mångfald vi fick på vår whiskyprovning i Lund i veckan.
B la provade vi en fantastisk blended Kanadensisk whisky, en Spansk 12 årig single malt som varit fatad både på Fransk samt Amerikansk ek. Sist på vår provning nådde vi fram till:
DEERSTALKER 12år singelmalt.


Ifrån byn Cromdale i underregionen Speyside i Highlands finner vi denna trevliga whisky. Vi mötes av en nötig doft med halm där det var mkt smak av fat, frukt såsom päron samt vanilj lite koriander och kummin minsann.
Tack Bertil & co.
/ S

måndag 1 juli 2019

Ölprovning Malmö med Skånes godaste öl år 2019



SKÅNES GODASTE ÖL ÅR 2019

Skånes godaste öl är gjord på humlesorterna mosaik samt citra.
Panelen under Staffanstorps Gästis regi under min sakkunniga ledning fann toner av frukt, citrus , humle samt malt , allt väldigt harmonierat.
Att IPAN är bryggd på alla fyra sädesslag ( korn, råg, vete samt havre ) är unikt.
Varmt grattis Four strike IPA ifrån Höganäs bryggeri ( high nose brew ). Art nr: 31753 a 36.80kr
Ni vann !
/ Simon




lördag 15 juni 2019

Champagneprovning i Malmö på restaurang Occo vid drottningtorget med sabrering

Efter fyra härliga Champagner var vi framme vid vår femte som under min vägledning skulle sabreras.
Grattis Seth, som redan på andra ”hugget” lyckades högst strålande.
Önskar du njuta en Champagneprovning i Malmö med efterföljande 11 rätters underbara ”mezes” i sommar ?
Kontakta mig då på: simon@sthoor.se
En glad bubblande sommar önskar jag och Champagneprovning Malmö.
Sabreringsinstruktioner av mig

Grattis Seth med sabreringen



onsdag 12 juni 2019

Ölprovning Skåne med Skånes godaste öl år 2019

SKÅNES GODASTE ÖL SKALL KORAS. VILL DU VARA MED ?
Fredag den 28/6 samt Lördag den 29/6 koras Skånes godaste öl på Skånefestivalen i Hjärups Jakriborg.
Över 28 skånska öl skall genomsmakas där en vinnare koras på lördagen. Biljetter köpes i Staffanstorps gästis festivalrestaurang. Kom i god tid, det är begränsat med platser. Ca 6 öl per provning smakas av.
Provningar:
Fre 28/6 deltävlingar kl 18.00 samt 19.30
Lör 29/6 deltävlingar kl 18.00 samt 19.30. Final kl 20.00

VARMT INNERLIGT VÄLKOMNA !

torsdag 6 juni 2019

Presentkort Champagne & vinprovning i Malmö


PRESENTKORT PÅ CHAMPAGNEPROVNING el VINPROVNING  I MALMÖ !

Den perfekta sommarpresenten för levnadsnjutaren.
I priset av 690kr ingår provning av fem sorters viner samt efterföljande 11 rätters ”meze” middag. Innehavaren väljer själv datum och provning. Det finns en provning per månad att välja på. Giltighet i ett år.

För datum se:
www.sthoor.se/aktuellt

Presentkort säljs hela sommaren och sänds digitalt.
Maila: simon@sthoor.se

Är Ni ett sällskap och vill ha en njutningsfull provning i sommar ? Lugn, bara lugn det ordnar vi. Lokaler finns i Stockholm Göteborg samt Malmö och Österlen. Alternativt kommer jag till Er !

” In vino veritas ” samt god sommar önskas

/ Simon






tisdag 4 juni 2019

Champagneprovning nära Lund i Skåne

Vilken högst njutningsfull genomgående Champagneprovning i Skåne vi fick i Lördags. När munken Dom Perignon första gången drack av ”misstaget” Champagne lär han ha uttryckt - Jag dricker stjärnor. Visste du att en helflaska innehåller mellan 30-35 miljoner stjärnor ? dock brukar jag ej räkna dem 🙂.

La Cohouette de Champillon



Denna överkomliga Champagnen är en sk ”blanc de Noir” dvs gjord till 100% av blå druvan Pinot Noir. Vi fann en härlig fruktig doft. I smaken fann vi friska gula äpplen, en del smultron samt jordgubbe samt blodgrape. För mig passar just blanc de Noir mer än till fisk och skaldjur. För mig är den en lite matigare stil vilketgör att den passar utmärkt till fågel eller vitt kött.
Än en gång tack för trevligt bemötande samt god mat.
/ Er Simon

lördag 1 juni 2019

Vinprovning i Skåne med eko & biodynamik

Vinprovning i Skåne på Österlen med ekologiska samt biodynamiska viner.

Låter ekologi samt biodynamik komplicerat ?
Egentligen är det hur enkelt som. Fram till slutet av femtiotalet var alla odlingar ekologiska men det var då man började tillämpa bekämpningsmedel för att säkra samt öka sin skörd.
Vid en provning lär vi oss vad som just är ekologiskt samt vi tar ekologi steget längre, dvs biodynamisk odling, det slutna kretsloppet, lite enl Rudolf Steiner läran.

Castelgufo Chianti riserva 2015.




Ifrån ljuvliga Toskana kommer denna Chianti gjord på 100% Sangiovese ( Jupiters blod ). Italien är unikt som vinland där alla 20 regioner har just lokala druvor. Sangiovese växer nästan enbart i Toskana, men det finns lite odlingar i Emilia Romana samt några enstaka odlingar i Kalifornien.

Vi fann tydliga inslag av körsbär, tobak, jordgubbe samt kakao. Vinet bör dekanteras minst en halvtimme och bör nog ligga till sig ett år till. Dock är det mkt vin för pengarna.
Njut vinet till välgrillat kött eller kryddig husmanskost.

Tack för en trevlig provning.
/ Simon

tisdag 28 maj 2019

Champagneprovning i Malmö med möhippa där även Cremant provades


Kanske det förnämaste man kan ha i provningsvärlden är en helt genomgående Champagneprovning och kanske då vertikalt dvs med alla sorter ifrån samma hus. Men det finns nog så goda alternativ lite budgetanpassat som ex en Champagne och Cremant provning.
I lördags lunch hade vi en härligt bubblande provning i västra hamnen där vi nådde fram till denna nyhet:
Tissot Maire Cremant de Jura

Ifrån lilla distriktet Jura i Frankrike kommer denna nyhet.
Cremanten är otroligt fräsch och frisk i doften. Vi fann härliga inslag i smaken av granny Smith äpplen samt citron. Här är en alldeles lagom brödighet och en härlig mousse. Cremanten är alldeles utmärkt till kommande studentfester eller varför ej med din älskade avnjutandes fisk och skaldjur.
Tack tjejer för en fin enhandsprovning i lördags.
/ Simon