tisdag 16 juni 2015

Vinprovning Malmö med ett starkt kommande Sicilien


Vinprovning Malmö provade härförleden sig igenom en räcke röda viner ifrån Italiens tjugonde disktrikt, Sicilien,

Nästan över 50% av allt vin som säljs på systembolaget är sk boxviner, dvs unga viner som skall drickas i princip omgående. Kvalitén är oftast sisådär, även om det finns någorlunda hyfsade prisvärda viner förpackade så. Prisvärd ? Ett ord man verkligen kan diskutera. Vad är prisvärt?

Nåväl, om vi istället skriver ordet fynda, så finns det fynd att finna på Sicilien som är på stark frammarsch. Länge samt i mångt och mycket har Sicilien varit en bortglömd vinregion. Italienarna har nästan förskjutit sin vackra medelhavsö ifrån vinkartan. Kvalitén har länge varit urusel vilket kommer sig av att det varit en fattig region, där druvorna nästan per omgående måste generera pengar, dvs man har haft ett för högt skördeuttag och valt det enklaste spåret, ej att odla kvalité.
Tilläggas kan att endast 5% är kvalitetsviner

Har då Sicilien kapacitet att framställa kvalité ? Definitivt. Med skiftande höjdförhållanden, medelhavsklimat samt närheten till havets brisar och vulkanen Etna  blir jorden både mineral & svavelrik . Idag finns ca 19 DOC viner som med EU stöd jobbar med kvalité samt mer och mer med de lokala druvor som finns.
Störst av de blå är druvan Nero d´Avola ( den blå ifrån Avola ), som är robust i sin natur, ger fruktiga komplexa viner som tåler lång lagring. Det är den enda blå druva som har så mörkt fruktkött att den ej går att blanda i vita vinerManifesto

Manifesto art nr: 2680

Manifesto är gjord på 100% ekologiska druvor av Nero d´Avola. Vi fann en fruktig smak, här är fatkaraktär samt inslag av kaffe, plommon, mörka bär samt peppar. För 74:- finner du ett utmärkt vardagsgrill vin som torde vara perfekt till lamm. Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlade druvor

Ha en njutningsfull fyndrik sommar!

/ Er Simon