måndag 29 juni 2015

Vid ölprovning i Malmö på svensexa senast provade vi av nya IPA, samt även en ny IPL.
India pale lager eller IPL är lager ölens motsvarighet till alens (överjäst) IPA, dvs extra humlad ett riktigt kraftpaket av humle. IPL kan även kallas för "strong pale lager"eller "Imperial stout".

I Grebbestads IPL som lanserades den 1 juni fann vi härliga inslag av knäckebröd, farin, härlig somrig aprikos, allt som gör den riktigt trevlig i sommarbesån, eller till bra grillad nöt


Grebbestad IPL art nr: 1330 á 23.90:-


Humle, denna fantastiska växt som just växer på försommaren så det knakar. I Sverige har det aldrig vuxit humle naturligt. De flesta arter är inplanterade på 1600-talet. Under Karl  XII regeringstid var det lag att alla hemmansägare skulle ha minst åtta stötar på sina torp för att kunna tillgodose kronan med humle. Humle har utöver sin konserverande effekt på ölet, även en bedövande effekt. Man blir helt enkelt trött av humle. Det var ej alls ovanligt ex under första världskriget att man hade humle i fältsjukhusens kuddar .

Högsommaren står för dörren och det finns ett par datum lediga för att exempelvis att boka en ölprovning i Malmö eller resten av landet.

Njut semestern, och varför ej med en härlig lagom kall IPL!

/ Er Simon

Humlen börja växa i början av april. I maj tar den fart och kan växa upp till 15 cm per dag. I augusti utvecklar honhumlen "kottarna", som man sedan använder i stamvörtskoket