tisdag 16 april 2013

Vinprovning Malmö Skåne med en underskön Cru Bourgeois

Vinprovning Malmö Skåne besökte nyligen sinnligt härliga Bordeaux. Bordeaux med sin klassificering är dock ej enkelt ej heller för den inbitne.

"1855 görs den första klassificeringen inför världsutställningen, redan då planer att utvidga denna med cru bourgeois , det kom dock att dröja till 1932 då handelskammaren i Bordeaux upprättade en ny förteckning som denna gång omfattade 444 slott. Denna ratificerad dock aldrig officiellt men användes mer eller mindre fram till 2003. Då antogs Cru Bourgeois de Médoc som en officiell klassificering, 444 slott hade dock nu blivit 247. Redan 2007 revs dock beslutet upp efter att några av de som uteslutits överklagat och benämningen förbjöds. 2008 lades nya regler fram där alla egendomar i Médoc kan ansöka om att bli godkända genom ett kontrollbesök för att se att de når upp till minimikraven på anläggningen. För att få använda namnet räcker dock inte detta utan vinerna provas och de som uppnår kraven får benämnas cru bourgeois och förses med en kontrolletikett. Av 309 slott blev 243 godkända för årgång 2008 och 246 för årgång 2009, men bara 218 blev godkända bägge åren."

Chateau Noaillac, cru Bourgeois 2004


Med en härlig klassisk blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, lillebror merlot samt petit verdot
fann vi en härligt mörk rubinröd färg. Den underbara stalldoften sticker härligt till med inslag av fat, plommon samt kakao. Vi fann en harmoniell smak med inslag av torkad frukt, svarta vinbär, läder samt härliga kryddor. Allt i en härlig kombination där den 9 åriga lagringen verkligen har "fatat" bort tanninerna

År 2004 finns ej på bolaget, dock finns 2006, och betingar för en Magnum 236:-
Njut den lite svalt till härligt grillat lamm eller bra kalvrätter
Vinprovning Skåne Malmö gör även härliga sinnliga Bordeauxprovningar.

Glad vår!

/ Er Simon