onsdag 11 juli 2012

Romprovning Malmö med en av världens bästa "rhum"

Vid senaste Romprovning Malmö Göteborg Stockholm avnjöt vi en av världens mest prisvinnande rom.
Rom, denna sjörövardricka som tar samtliga salonger världen över just nu med storm. Och visst är det härligt att denna världens största spritsort sprider sig. För den kanske oinvigde,så tror man  att det endast finns söta samt mörka romtyper. Men, ack, här är en otrolig mångfald. Kortfattat kan man säga att Engelsk rom är enormt kraftfull, den Spanska något lätt samt söt, medan den Franska är något mitt emellan.

Rhumländerna är förutom Karibien även de centralamerikanska länderna, och det är just här i Guatemala romens för närvarande absolut bästa guld finnes.

Ron Zacapa Sistema Solera 23




Denna njutning förvaras på 2333 meters höjd, något som påverkar destillatet enormt.
I romens värld, är reglerna ej riktigt demsamma som i ex whiskyns. Står det som i detta fallet att romen är 23 år gammal , innebär det att rommen är blandad med även 23 årig rom. I detta fallet är det en blandning av 6 - 23 års rom. Man blandar alltid äldre rom med den yngre.

Hemligheten här är att man använder sig endast av den första pressens sockerrörsjuice, alltså en form av "virgin suger cane". Rommen destilleras, blandas samt förvaras först på Sherryfat för att sedan fatas om på Bourbonfat.  

Vi fann en underbar doft, nästan åt en vällagrad Cognac, allt med en härlig mahognyfärg. Den är otroligt välbalanserad med inslag av torkad frukt, sirap , nötter och med en härlig kryddig ton.

Denna rom är ett mästerverk, det är en harmoni mellan arraken och krydderierna. En ljuvlig balans.

För 599:- får du ett stycke himmelrike, vackert buteljerat.

Önskar du boka romprovning? På romprovning Malmö Göteborg Stockholm finner du alla detaljer.

Saludos!

/ Simon