torsdag 5 juli 2012

Champagneprovning Malmö med bra "vardagschampagne"

Vid senaste Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm, avnjöt vi härliga Champagner. 
Cuvéer som med sin brödighet och citruskaraktär passar utmärkt till sommarens skaldjur då sältan och citrusen gifter sig ljuvligt.

Efterfrågan av detta utsökta "misstag" ökar för varje år, och sedan 2008 har Champagnedistriktet utökats med ca 40 gårdar, dessutom har skördeuttaget per hektar även det ökat. Det stora frågan i detta är ju såklart, kommer kvalitéen att vara densamma? De Franska myndigheterna menar det med självklarhet. Det må vara  att kontroller och så är densamma, men jag tror dessvärre att båda Brittiska pund samt Yen och rubel, har sitt med i spelet då det till syverne och sist är pengar som styr marknaden. Men låt oss likväl hoppas på att denna ädla dryck står sig i kvalitéen. Nedan har jag plockat fram ett par stycken härliga Champagner som alla är överkomliga samt perfekta i sommarvärmen.


Ruinart Brut Millésimé 2005


Med en varsam blandning av druvorna Chardonnay & Pinot Noir fann vi en torr mkt frisk brödig doft. Smaken var väldigt mkt gula äpplen samt härlig grapefrukt. Det är lena små harmoniella bubblor och man märker bestämt vinets mognad.  För 399:- får du en härlig klassisk Champagne som är utmärkt att avnjuta som den är eller med skaldjur.


Pierre Peters blanc des blancs



Ifrån detta lilla Champagnehus avnjöt vi en sk blanc des blancs dvs gjord på 100% Chadonnay.
Chardonnay druvan är såklart mkt märkbar med sin mogenhet och fruktighet. Här är mkt starka inslag av citrus, mogna äpplen samt allt med en lagom brödighet. I slutet av munhåleupplevelsen kommer det en liten stringens av härligt blöt mjuk nougat. För 279:- får du ettt perfekt vin för skaldjur men framförallt vit fisk.

André Clouet Grande réserve


André Clouet är åt Blanc des Noir hållet men innehåller endast 70% Pinot Noir. Och Pinot Noir druvan är märkbar. Vi fann en blommig doft med inslag av rostat bröd & hyacint.. En torr smakrik munhåleupplevelse med starka inslag av höstäpplen samt ljuv grapefrukt. Med vetskapen om Pinot Noirs dominans är det underbart att känna igen densamma i vinet. Till det fantastiska priset av 259:- är det bara att skölja skaldjuren eller rensa fågeln.

Champagne är hantverk med otroligt mkt smak och doft. Kyl den, men kyl ej bort dessa underbara smaker och dofter för mycket. Personligen tycker jag att 10 grader är alldeles utmärkt serveringstemperatur.

Vill du gå på Champagneprovning i sommar eller till hösten? På Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm finner du datum för öppen provning. Är Ni ett minimi om 8 personer skräddarsyr jag en provning hos Er eller på företaget

Glad "bubblande" sommar

/ Ton Simon