måndag 3 oktober 2011

Ölprovning i Göteborg

Det vackra vädret höll i sig hela vägen till Göteborg.
Väl här var det dags för provning av "alu"

Ale
är samlingsnamnet på överjästa öl.
Ordet uttalas även i svenskan på
engelskt vis: "ejl".

Ale tillverkas enligt äldre metoder än lageröl:
Vörten jäses under högre temperaturer, vilket ger ölet en mer komplex smak. Det är också jäsningstemperaturen som varit upphov till samlingsnamnet.
Malt av korn är det vanligaste men såväl vete som råg och havre används,
ibland även omältat.

Gamla svenska öltyper som svensköl och svagdricka var överjästa. Dagens svagdricka är i allmänhet ett sötat mörkt lageröl.

När lagerölen slog igenom under mitten och slutet av 1800-talet skedde det på de överjästa ölsorternas bekostnad och typen dog mer eller mindre ut överallt utom i Storbritannien. I samband med det ökande intresset för öl under de senaste 20 åren har allt fler traditionella och nya ale-sorter kommit på marknaden.

Bland dessa öl finns en mycket stor variation av öltyper.

Exempel: Pale Ale är den klassiska engelska typen, ljust bärnstensfärgad med stort skum och toner av frukt och bitterhumle.

Porter och stout är helt svarta öl med stor fyllig smak (från torra till mycket söta), ofta med rostade toner av nötter, kaffe och choklad.

De sydtyska veteölen är allt från helt vita till brunsvarta, syrliga och törstsläckande. I Belgien är man mest experimentell, och många tillverkningsmetoder, ingredienser och kryddningar förekommer



alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5659317012298883090" />










Tack för en trevlig afton, jag hoppas att efterföljande personalfest var lyckad.

/ Er Simon