onsdag 12 oktober 2011

Åååååååh Médoc

Det växer så det knakar i den "nya vinvärlden". Sydafrika, Chile, Nya Zeeland , ja många är länderna som idag producerar toppviner.

Emellanåt när jag även diskuterar Bordeaux och dess klassiska blandningar får jag till svars att vinerna är förlegade. Den gamla skolan har vunnits ikapp.

Är det så? Njae, jag menar ej det. Bordeaux ÄR Bordeaux, och är måttstocken
för all världens vinframställning.


På västra stranden finner vi de klassiska distrikten Médoc samt Haut Médoc.
Här härskar världens största blå druva Cabernet Sauvignon I det milda klimatet trivs även druvorna Cabernet Franc , Merlot, Petit Verdot samt Malbec.

De fem, är de som vi vanligtvis kallar för de klassiska fem Bordeaux druvorna, och här skapas vin i världsklass.

Chateau Reysson 2007
Réserve du Chateau, Cru Bourgeois






I slottets källare har man funnit rester av bosättningar daterade till 300 år före kristus. Och visst kan man efter en bra tids luftning, verkligen känna denna klassiska Bordeaux doft samt smak.
Druvfördelningen är dock lite ovanlig då den är 50% Cabernet Sauvignon
samt 50% av lillebror Merlot.

Blandningen fatlagras mellan 16-19 månader.

Vi fann en härlig doft av rostade fat, mogna plommon, vinbär samt
lite kaffe

Smaken är även den av ek, svarta vinbär och Merlot med sin elegans övertar.
Viss lagom kryddighet.

Vinet måste luftas minst en halvtimme, och visst det är klart att dricka,
men vinner på ett par års lagring.

För 169:- får du mkt Bordeaux för "sikinerna".
Vinet passar utmärkt till vilt, nöt samt lamm

Vill du följa med på en sinnlig resa till Bordeaux och dess västra samt östra strand?

Den 25 November håller jag en "öppen Bordeaux provning i Malmö,
klicka på raden här för info



Salût!

/ Ton Simon