onsdag 24 mars 2010

Rhenguldet!

I början av 1500-talet började Riesling druvan sprida sig in i Tyskland.
Man skall ha klarhet i att det sk ursprungsområdet Alsace, både tillhört Frankrike & Tyskland.

Men druvan passade alldeles utmärkt även i det Tyska lite kallare klimatet, så gamla rankor av andra druvor började ryckas upp för att ge vika åt denna druva som idag räknas såsom en av de finaste och är Tysklands nationalskatt.

Oftast ger den blommiga viner med hög syrahalt och en liten liten sötma.
Alltså ett vin perfekt till fisk & skaldjur.

I Tyskland har den oxå flertalet namn exempelvis Johannisberger samt Klingelberger.
De Tyska Rieslingvinerna håller dessutom oftast ett par procent lägre alkohol.

Schloss Vollrads Riesling Trocken 2008





Friskt, blommigt och brusigt minnsann. En torrhet med aromer och en ganska bastant syra. Ett perfekt vin om Ni har tanke på lax till påsken, eller hoppar över den sedvanliga ölen till sillen.

Här har man en förslutning med glaskork, något vi framöver säkerligen kommer att se mer av i vinvärlden.

För 99:- är det ett riktigt bra vin, som för all del kan serveras i sommarbersån utan mat!

Prost!

/ Er Simon