tisdag 9 mars 2010

Ljuvliga Pinot Noir

Bourgogne i Frankrike har de största odlingsarealerna av druvan Pinot Noir.

Den blå druvan är extremt känslig men med rätt skötsel ger den förmodligen de bästa vinerna i världen.
Till skillnad ifrån andra blå druvor ger den ej mörka viner. Här är mkt mindre tanniner vilket gör den absolut mer lättdrucken. Karaktären varierar med "terroiren", men en gemensam nämnare är att här är mindre strävhet och aromer av hallon, smultron, jordgubbe körsbär. Viss syltsmak är framträdande framför allt i Pinots moderjord i Bourgogne.

Pinot Noir ger lätt mutationer, vilket i sin tur har lett till att den odlas över hela klotet. Kalifornien har idag stora odlingar, och det är intressant att smaka och lukta att det finns gemensamma nämnare, men att vinet i sig skiljer sig en hel del.

I Tyskland finner vi den under namnet Spätburgunder, och i Österrike under namnet Blauburgunder.

Pinot är oxå en av de tre druvorna i Champagne.

Middagen i helgen bjöd på en:

Bouchard Pere & Fils Reserve Bourgogne 2007




Ljus härlig blå färg. Frisk med inslag av bär, jordgubbe, lite kaffesmak samt vanilj och en svag nyans av tobak.

Till priset av 149:- kan man bedöma helheten som ELEGANT!

Pinots framfart i USA är dock mkt intressant.
Glöm ej att boka in dig på vårens stora PINOT NOIR provning.

Klicka här för info.

Salut!
/S