torsdag 27 mars 2014

Vinprovning Malmö med temaprovning druvan Pinot Noir

Vinprovning Malmö startade aftonens sinnliga temaprovning med druvan  Pinot Noir i moderjorden dvs Bourgogne. Efter det  reste vi söderöver ned till det varma undersköna Provence där egentligen druvan ej skall odlas men genom nytänkande och hantverk så är Domaine de Brescou full av druvans alla karaktärer. Tvära kast tog oss till Kalifornien där stilla havs vindarnas kyla räddar rankorna. Vår avslutning denna härliga afton skedde i delstaten Oregon med Pinot Noir mästerverk i världsklass.
Druvan Pinot Noir. Denna enträgna druva som sätter sig på tvären i de flesta jordar men med rätt hantverk och kunskap kanske den mest eleganta av dem alla

Ponzi Pinot Noir 2011


Ifrån Willamette Valley i Oregon kommer detta undersköna vin i sann Burgundisk anda. 2011 är en väldigt sval årgång med en av de mest fantastiska skördarna i mannaminne. Druvorna kommer först och främst ifrån egna gårdar, men även ifrån närbelägna. Vinet vilar 11 månader på franska ekfat varav 25% är nya. Efter buteljering vilar vinet 5 extra månader på butelj innan det släpps på marknaden.
Vi fann en härlig friskhet med god struktur. Här är peppar, jordgubbe, smultron samt kakao och ekfat.
Ponzi passar alldeles utmärkt till ett härligt påsklamm eller till bra fågel. Vinet finner du i beställningssortimentet med art nr: 71890 à 279:-

Domaine de Brescou Pinot Noir



Strax väster om staden Montpellier finner vi gården  Domaine de Brescou. Sedan 2006 har vingården ändrat kurs ganska rejält. Ifrån att ha inlånade storheter ifrån Bordeaux till att satsa på lokala druvor såsom Grenache, Carignan & Syrah.  Pinot Noir är dock ett undantag i detta kanske alldeles för varma klimat , men den går från klarhet till klarhet och är riktigt druvtypisk. I denne charmör fann vi härliga inslag av körsbär, jordgubbe allt med en liten örttouch. Ekfatslagringen för vinet varierar. Årgången 2009, fick ligga 6 månader på fat. Syftet är att vart år göra en bedömning så att ekfatskaraktären ej dominerar utan gifter sig harmoniellt med de andra karaktärerna. Vinet är utmärkt till lamm eller fågel. Domaine de Brescou finner du i beställningsortimentet med art nr: 70587 à 99:-. Ett bra tips är att även prova gårdens andra mkt prisvärda viner.

Vinprovning Malmö arrangerar även andra former av sk druvprovningar. Välkommen med din förfrågan!

/ Er Simon