torsdag 4 oktober 2012

Glöggprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm med 2012 års blossaglögg

Vid Glöggprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm förhandsprovade vi år 2012 blossa glögg som släpps i butik den 1 november. Att den är vit, kanske kan ses som en trend, men faktum är att förmodligen så var "ursprungsglöggen" just vit, då man på 1500 - talet drack mkt Rhen vin i Sverige. 
Rhenvin som blivit surt hettades upp tillsammans med kryddor för att bli drickbart.

Vill du läsa mer om glöggens historia kan du göra det på min hemsida: www.sthoor.se under glögg.

Det är en vacker design med vackra ord om den Asiatiska kulturen som nu har mött den "ursvenska" jultraditionen där ju glöggen juletid står i högsätet. Men vad är det då? och vad är Yuzufrukten?

Yuzu tillhör citrusfruktsläktet. Den härstammar ifrån Kina, där Marco Polo uppmärksammade den.
Idag är den mest förekommande i Japan & Korea.
Eftersom kärnorna är stora och finns mitt i fruktköttet äts den sällan hel. Oftast använder man sig av juicen för kryddningar i maträtter, men det förekommer faktiskt oxå att man gör vin av den.

Smaken är en blandning av grape & mandarin, vilket man efter lite efterforskning kan förstå då frukten är en hybrid av pomerans. Pomerans är just en härlig julkrydda så man kan förstå att valet av frukten har varit ett klokt val

Blossa glögg 2012 Yuzu IngefäraDet är en härligt gul vanlijfärg som bemöter oss. Doften är söt, alkoholstinn, men ändå ljuv med citruskaraktär. Smaken är god. Ingefärans kryddighet gifter sig med Yuzufruktens inslag av grape och mandarin. Det är en söt typisk glöggsötma i eftersmaken, men ändå med en vass kryddighet.

Årets blossa, är inget om man önskar sig en traditionell glögg med typisk pepparkakskaraktär. Den är trendig, kryddig, söt men nog så god. Förmodligen är den lika bra i ett groggglas med krossad is.

Blossa 2012, är ett trevligt alternativ, till den vanliga Svenska glöggen.
98:- får man betala, och det enda lilla som irriterar mig, är att det  EJ framgår  vad för vin
den är gjord på

Samtidigt vill jag passa på att skriva. Gör din egen glögg på ett kraftigt medemåttigt vin, där du med försiktighet tillsätter egna utvalda kryddor. 

Försiktighet vid spisen, glögg skall sjuda aldrig koka.

Glöggprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm anordnar år 2012 glöggprovningar runt om i landet.
Hör av dig för bokning.

Tidigt tidigt önskar jag dig en riktigt God Jul!

/ Simon