torsdag 8 mars 2012

Vinprovning Malmö med avslutning i Veneto

"Bella Italia". Visst är det så för vin & mat entusiaster. Från norr till söder så fullkomligt jäser det nästan över i de 20 områdena. Och det är en ynnest att botanisera i alla druvsorter som i mångt och mkt är lokala. Lokala samt växer just där för att stockarna helt enkelt trivs i det mesoklimat som ofta råder.

Sedan lång tid tillbaka så regerar Amarone vinerna i Sverige. En trend, som man faktiskt kan förstå. Med mkt körsbär, hög alkohalt, vinbär, choklad så är det ett förträffligt vin till ost. Ofta säger jag att ett Amarone är för mkt till mat. Det tar helt enkelt över alla smaker, och då blir matäktenskapet ej demokratiskt.

Till mat passar då hellre en "Ripasso" (där fermenteringen görs på restdruvor, tillsammans med nya) eller varför ej en Valpolicella Superiore som är alldeles utmärkt till mat.

Allegrini Valpolicella Superiore 2009

Vid vinprovning Malmö, nådde vi slutgiltligen till denna sköna prisvärda Valpolicella. Här är som brukligt en blandning av druvorna Corvina, Rondinella samt den ännu mindre druvan oseleta.




Vinet lagras i 12 månader på stora Slovenska fat, för att sedan omekas på små barriquer. Här är mkt kryddor,i en härlig fruktig smak. Nötighet med inslag av mörka körsbär, viol samt ljuv choklad. Allegrini är alldeles utmärkt till Italienska rätter av nötkött , lamm, och till viss del ost. För 99:- får du ett utmärkt matvin. Som minner om distriktets storhet Amarone.

Salute!

/ Simone