måndag 12 april 2010

Vinprovning /konsultation av Piemonteviner i Malmö

Systrarna Helene & Anna bedriver sedan ett par år tillbaka upplevelseföretaget Ciao Alba. De arrangerar upplevelseresor i Piemonte innehållande allt ifrån golf till bröllop,cykelturer i bergen samt även delikatess & vinprovningar på plats i Piemonte.

Nyligen har de driftiga systrarna fått in ett flertal viner på Systembolagets specialsortiment. Så denna lördag var jag konsulterad att tycka, lära ut samt såklart smaka av deras viner.

Och, tro mig, det är en finfin portfölj av vin systrarna nu kan vidga sin rörelse med.

Nedan följer lite recensioner av de viner jag var konsulterad av att prova med dem.


Vigne de Hortensia / Langhe


Lilla lokala gröna druvan Arnais har oftast tidigare alltid använts såsom en kompletteringsdruva i Piemonte. Den är ökänd för att den är svår och krävande för vinbonden varav namnet som på lokal Piemontisk dialekt betyder svår & krävande..

Men se karaktären är ej svår. Den är helt enkelt fantastisk. När man emellanåt faktiskt kan bli ganska trött av alla dessa smör chardonnayer och torra menlösa Sauvignon Blanc viner, är det härligt att det faktiskt även kan hända nya saker i den vita världen.

Torrt, med doft av persika, mandel, honung samt med underbara smaker av fläder samt "granny smith" sura äpplen. Vid en blindtest skulle man kunna enkelt tro att här fann man en form av Viognier blandning. Vi smalt!
En färsk Pasta med Mortadella, eller varför ej till en riktigt vällagrad Stilton ost.


D´Ampess
Moscato D`Alba

Muskat druvan är en av världens äldsta druvor. Druvan är i sig en hel familj, varav man med olika druvor inom familjen kan göra såväl torra, söta samt starkviner och mousserande.

Ljuvlig doft av druvor. Vi fann toner av äpple, russin, fläder & citronskal.
Ett perfekt välkomstvin i sommaren, och varför ej bjuda härliga bärdesserter eller pajer därtill.

Argante 2007
Namnet Nebbiolo kommer från ordet Nebbia som betyder "dimma". När man skördar Nebbiolodruvan i slutet av oktober råder oftast en stor dimma över regionen Langhe.
Druvan är som regel, sträv med en lätt röd färg. Druvan ger ofta tanninhaltiga viner som definitivt vinner på att lagras för att mildra strävheten.

Här fann vi en stark doft av nyklippt gräs med ljuvliga smaker såsom röda bär, plommon, viol & förmultnade löv. Vinet har verkligen humör men ändå med en viss balans.


Madonna di Como
Dolcetto D´Alba


Dolcetto är en blå vindruva som framförallt förekommer i norra Italien. Dolcetto betyder den lilla söta på Italienska. Druvan är vanligast i Piemonte i norra Italien där den producerar ett vin av ett något mer vardagligt slag än andra Piemonteviner som till exempel Barolo. Smak och doft av dessa viner har tydliga inslag av körsbär och de har även en viss bitterhet i eftersmaken. Dolcetto-druvan förekommer även i viner från Sydfrankrike och i Kaliforniska viner.

Här fann vi mkt örter, vinbär mandel,allt med en ganska bra syra, som dock ej förstör smakerna. Vi var alla överens om att det är lysande till en riktigt färsk torskfilé eller tex grillad paprika eller potatisrätter. En höjdare.Monvigliero Barolo 2005
Även den av Nebbiolodruvan.

En doft av tryffel & smaker av tobak & salmiak. Vanilj ifrån ekfatslagringen är märkbar men tar ej överhand.
Ljuvligt. Ett fantastikt vin till en sommargrillad Entrécote.

Monpiano Barbera D´Alba 2008 samt Bricco Cichetta Barbera D´Alba Superiore

Druvan Barbera odlas över nästan hela Italien. Ursprungsregionen är Piemonte och vanligast runt städerna Alba , Asti och Monferrato.

Nebbiolodruvan har alltid haft högst status i distriktet, men många menar på att Barberan, mer och mer, börjar att komma ikapp.

Trenden går mot viner som är koncenterade samt sträva. Det kan vara en av anledningarna till att Barbera vinerna växer i populäritet.

Här fann vi mkt fruktsyra, alltså mkt frukt, aromatiskt, mkt örter & mörka bär.
Kryddigt eldigt. Vinet har legat på små ekfat, och en viss ekning i vanljen är skönjbar. Vinner på lagring och det märks direkt i Superioren som vi även avnjöt.
Ljuvligt..


Så, efter en 2,5 timmars provning, med undersköna viner ifrån Piemonte, kan man endast säga att denna portföljen på specialsortimentet, är mkt bra. Håll utkick, de bör finnas i listorna inom det snaraste!För Anna & Helenas hemsida klickar Ni på texten här


Tack för förtroendet samt en härlig Lördagseftermiddag.
Jag ser fram emot ett framtida samarbete!

/ Er Simon