måndag 22 februari 2010

Druvan Merlot, världsomfattande gigant

Nästan hälften av alla gårdar i Bordeaux, odlar Merlot. Oftast förekommer den som en av de tre i druvsorterna i en klassisk Bordeaux blandning. Mest förekommande är den dock i St Émilion & Pomerol där man finner viner i världsklass.

Med ett troligt ursprung i Bordeaux har druvan spridit sig till forna Östeuropa samt Sydamerika & Californien. Det beror väldigt mkt på det att den mognar tidigt, och ger stora skördar. Visst är det stora likheter med broden Cabernet Sauvignon och "pyttelilla" brodern Cabernet franc. Skillnaden är att Merlot ej är så sträv. Cabernet Sauvignon är vanligtvis "eldigare" och mer must, varav en blanding som i "klassikerna" är mkt harmoniellt och extremt lagringståligt.

Christian Moueix St Émilion 2006






Med ett ansvar för ett tiotal gårdar i St Émilion är Christian Moueix den store patronen i distriktet Det är även han som bär ansvaret för Chateau Pétrus. även Californiska vingårdar finns i ägorna.

Här har vi ett vin som verkligen är prisvärt.

100% Merlot viner kan vara ganska stillsamma. Men det måste tillstyrkas att detta vin ej är stumt för det. Här är efter en stunds klok luftning inslag av: läder, stall, örter & peppar.Väldigt stabilt och mjukt.... Det är extremt lagringståligt, säkerligen 10-15år.

För 129:- är detta ljuvliga vin ett helt säkert kort.

Du glömmer väl ej min temaprovning om druvan Merlot? Se under aktuellt!

Salut!

/ Ton Simon