fredag 1 januari 2010

Härliga svåra druvan Viognier

I nästan 2000 år odlades lilla druvan Viognier i Norra Rhône.
1965 fanns det bara åtta hektar kvar.
Detta för det är böndernas kanske största mardrömsdruva. Den ger sen skörd samt den är mycket nyckfull då den är otroligt känslig.

Men, då den odlas rätt ger den fantastiska smakrika, viner med lite högre alkoholhalt, samt oerhört mkt smak samt skalen ger vinet väldigt lite taniner (garvsyra.)

Idag, har Viognier blivit lite av en popdruva, och i Rhône idag, så är den på väg att blomstra igen.

Viognier har tidigare sällan varit ensam druva i viner. Vanligt är att den blandas upp med Chardonnay och den återfås oxå i vissa rödviner.

USA har tagit druvan till sig. Och idag är det vanligt att finna viner med 100% Viognier.


Clay Station, USA



Viognier viner bara växer i populäritet. Tro mig, det kommer att bli stort.
Detta för att druvan ger otroligt mkt smak, och innehåller lite garvsyra.

Här finner du aromer såsom päron, äpple, citron & honung. Det är torrt såklart samt otroligt friskt. Ett förnämligt vin som är alldeles utmärkt till den underbara torskryggen vi åt. Jag citerar faktiskt en av mina middagsgäster: - Det smakar sommaräng......Ljuvligt, och för ett pris för strax under 100:-, kan man ej mer än att nästan även bre ut sig på samma äng!

Gott nytt år!


/ Er Simon