lördag 10 april 2010

Vinprovning med biodynamiska samt ekologiska viner i Malmö

Jag citerar min egen krönika ur Maj månads nummer av tidningen Det händer:


"Den biodynamiska filosofins fader är österrikaren Rudolf Steiner. De vinodlare som odlar biodynamiskt ser till helheten och jorden som en del av ett större universalt kretslopp. En av grundstenarna i filosofin är den ”såningskalender” som upprättas varje år och som visar stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården. Vingården ses som en levande organism som ska vara självreglerande."

Cameleon Reserva 2008
Unoaked Chardonnay







Jean Bosquet hade med sina 30 års erfarenhet inte kunnat hitta den perfekta jorden för sitt nya experiment. Nämligen en helt oekad Chardonnay som dessutom skulle inledningsvis vara helt ekologisk. Efter ett par års letande , fann han den idealiska jorden 1250 meter över havet i Mendoza Argentina.

Här råder idealiska förhållanden såsom varma sommardagar, extremt kalla nätter och med en låg luftfuktighet. "Terroiren" (jorden) är sandig samt som gjord för världens mest uppskattade gröna druva, nämligen Chardonnay.

Med en svag doft av kaffe samt nymockat stall, fann vi smaker av tutti frutti, karameller samt mogenhet med små små eftersmaker av aprikos.

Det är en aning runt ,men helheten är läcker. Den torde göra sig alldeles utmärkt till lite kryddad vit fisk , eller bra marinerade skaldjur!

För 75:- är det bara att säga: Prisvärt samt intressant.

Tack för en härlig ekologisk / biodynamisk provning av igår.

Genom att klicka på texten här, finner Ni bilder av igår!


God vårdag!

/ Er Simon