Brunello di Montalcino!
Strax söder om "Chiantigiana" och staden Greve finner vi den underbara lilla byn Montalcino.
Här jobbar man nästan uteslutande med en kloning av Sangiovesedruvan kallad "Sangiovese grosso"
Den är som namnet säger, en aning större, gör brunare viner, samt skapar en större must i vad som annars är vanligt med Sangiovesens strävhet.
Jag vill påstå att såsom druva håller den snäppet högre kvalité än sin broder.
Vinerna är otroligt lagringståliga och jag menar bestämt på att kvalitén är fantastisk. Det är utan tvekan Toscanas konung i vinvärlden.
2002 Argiano Brunello di Montalcino DOCG
Ifrån inledande ståltankar flyttar man över vinet på små franska ekfat i ett år. Efter mognaden där, flyttas vinet över till stora slovenska fat i ca ett och ett halvt år. Totalt lagras vinet ca 4år! innan det når marknaden.
Och tro mig , det både luktas och smakas.
Med den traditionella Sangiovese doften smakar vinet otroligt. Här finner vi inslag av körsbär, örter, oregano, salvia.
Vinet är totalt silkeslent med en balanserad strävhet.
Ljuvligt!
På bolaget finns 2004 för 299:-, och tro mig det är en ljuvlig upplevlse, och en god investering att gömma undan i ett 10 tal år.
/ Er Simon