Libanon ÄR ett av världens äldsta vinländer. Härifrån finns en total OBRUTEN tradition sedan ca 8000 år tillbaka. Fantastiskt.
Libanesiska viner ses av vinvärlden såsom högkvalitativa, och det är en upplevelse att smaka vin ur "vinets vagga".
Produktionen sägs ej har utvecklats någonting och man producerar vinet helt på tradition med en inställning att "allting skall ha sin gång". Detta innebär att man har ett lågt skördeuttag per hektar,och man använder sig endast av naturlig jäst och ingen som helst filtrering. Således är de flesta vinerna ekologiska.
Med Palestinska flyktingläger, samt ständigt krig, är det förenat med livsfara för bönderna att skörda sina druvor. Men,man trotsar faran och tillverkningen fortgår, även om den är ganska låg i förhållande till den dåtida kapaciteten.
Dagens vin i Libanon är väldigt Fransk inspirerat, så en blandning av upp till hela sex druvor är ej ovanligt.
Den mest kända gården är utan tvekan Chateau Musar, men det finns ett par intressanta till ifrån Beeka Valley.
Chateau Kefraya 2007
På Romartiden kallades Beeka Valley för "Romarnas kornbod". Här återhämtade man sig i bördigheten som lär vara fantastisk.
På vingården odlas ej mindre än tolv! olika druvor. Samtliga är idel Franska, men även lilla druvan Cinsaut briljerar som i princip i sig blivit Libanensisk då den nästan dött ut i Frankrike. En rolig kuriosa är att Sydafrikanerna klonande just Cinsaut med Pinot Noir för att skapa sin "nationalkloning" Pinotage.
I Chateau Kefraya finner vi hela fem druvor i blandningen:
Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Tempranillo, Carignan, Grenache.
En ljuvligt rubinröd färg med dofter av körsbär & örter.
De örtiga dofterna återfinns faktiskt i den delikata smaken av svart vinbär, hallon, och en viss syltig marmeladsmak.
Vinet har ej vidrört ek, och en kortare lagring kan stilla det en aning samt bättra på harmonin.
En något längre luftning än vanligt är definitivt att rekommendera.
För 89:- är vinet alldeles utmärkt som ett vardagligt grillvin nu på vårkanten.
Varför ej servera den till ett härligt grillat lamm med en Libanesisk Tabouleh eller Couscous.