torsdag 1 december 2011

Vinprovning i Malmö

Vinprovning i Malmö

Bordeaux. Detta mäktiga distrikt i departementet Gironde. Här finns det mesta
och jag vill påstå att Bordeaux fortfarande är världens måttstock för vinframställning.

Med jämna "hopp" begav vi oss denna kväll från västra stranden till östra
och åter igen.


Sydost om staden Bordeaux finner vi kommunen Sauternes i distriktet Graves.
Här och i grannskapet kommer de flesta av de sk ädelsöta Franska storhetsvinerna.

Den vanligaste druvan i Sauternesområdet är druvan Sémillon.
Den står som stomme i alla Sauternes viner, men vanligt är oxå att man blandar i
lite Sauvignon blanc samt Muscadelle.

Druvorna har i sin tur låtits angripas av ädelröta dvs "Botrytis cinerea".
Det gör att druvorna torkar ut helt.
När de sedan jäser bildas alkoholrika viner med stor naturlig sötma


Vinernas tillvekningskostnad är relativt hög eftersom plockarna plockar från samma ranka fem till sju gånger, för att varje varv enbart plocka de druvor som redan har angripits av röta.

Sémillon

Sémillon är en vit druva som odlas över hela världen, den växer i stora luftiga klasar. men det är bara på två ställen som den är stommen i berömda viner. Den första är Bordeaux, och den andra i Hunter Valley i Australien. Druvan har ett tunt skal som lätt angripes av Botrytis cinerea, vilket är en viktig egenskap för att producera Sauternes viner. Vin framställda av endast Sémillon är ovanliga, för det mesta blandas druvan med Sauvignon för att få en friskare smak med mer syra.

Sauvignon blanc

Druvan är vit och växer i kompakta klasar. Klasarna är så kompakte att det är svårt att plocka en enskild druva utan att skada de intilliggande. Sauvignon ger ett vin som är rent och uppfriskande, utan någon större komplexitet. Den angrips inte lika lätt av Botrytis cinerea som Sémillon, men är en viktig del i många av Sauternes viner.



Muscadelle

Druvan är vit och mindre än Sémillon. Den växer i luftiga klasar användes som inblandning i Sauternes för att få fram en ”kryddighet” i vinet. Den är svårodlad och på långsam tillbakagång i distriktet. I Australien odlas den under namnet Tokay.



Länge i Norden serverade vi Sauternes & andra söta Graves viner till jordgubbar & desserter, men faktum är att det kommer mest till sin rätt med mögelostar , gås samt ljuvlig "Fois gras", helst serverad med en liten druvglace.

Château Grillon 2009



Mestadels druvan Sémillon med en aning Sauvignon blanc.

Här återfinns hela 115 gram socker per liter.

Botrytisdoften är märkbar, med påverkan av aprikos samt sirap.

Smaken är såklart söt, men inslag av en mindre fatning med som doften mkt aprikos
pomerans samt honung.

Ett helt klart njutningsfullt Sauternes för 125:- / 37,5 cl som är ok nu, men som vinner på lagring, helt klart.

Till ljuvliga ostar kunde vi ej mer än njuta detta vin avslutningsvis.




Tack för värdskapet samt upplevelsen!


/ Er Simon